Nyheter



Varför ska du välja att spara för dina barn för framtiden

Öppna upp ett långsiktigt sparande för dina barn
Har du barn eller funderar på att skaffa barn? Då är det en bra idé att sätta av en viss summa pengar på ett konto per månad i ditt eller ditt barns namn. Att sätta undan 500 kr eller 1000 kr per månad till ditt barns konto räcker långt. Det blir en rejäl summa på 18 år. När barnet sedan fyller exempelvis 18, 20 eller 25-år kan han eller hon få sparpengarna. Oftast finns det en mängd olika sparmöjligheter som kan skräddarsys till att passa dina behov.

Aktier eller fonder – vad du ska välja
Aktiesparande har blivit en populär sparform på senare år. Rätt aktieportfölj ger dig oftast en trygg sparform med långsiktig avkastining. Men betoningen ligger på ”rätt aktieportfölj”. Att välja en högriskportfölj till sina barn, eller till sig själv, innebär också högre risker. Risker som är värda att känna till innan du börjar ditt sparande. Om du väljer med måtta och försiktighet kan aktiesparande även fungera som sparande åt dina barn.

Om du ändå känner att aktier är för riskfyllt kan fondsparande vara ett bättre alternativ. Fonder ger visserligen en lägre utdelning men har också en betydligt lägre risk. Du kan se på fondsparande som en nybörjarkurs i ekonomi.

Så använder du din fastighet i ditt sparande
Idag väljer många att köpa bostadsrätter. Om du sköter dina kort rätt kan den nya lägenheten utgöra ett bra sparkapital vid en eventuell försäljning. Förutsätt att du säljer med vinst. Om du har möjlighet att köpa en bostadsrätt åt dina barn kan detta även vara ett bra alternativt ”sparande” för dem. Eller åtminstone utgöra grunden för en handpenning för nästa lägenhet åt den unge. Handpenningen eller insatsen som det i annat fall brukar ta ganska lång tid att spara ihop till.

Vissa bostadsrättsföreningar och rörelser går dock ett steg längre. Med HSB kan du till exempel bostadsspara. Det gör att du kan ge dina barn ett försprång i bostadsfrågan. Genom att spara får dina barn ett tryggt och säkert hem att flytta till när stunden är inne.

Använd gåvor som kapitalbyggare – Ja eller nej?
Många frestas av möjligheten att ge sina barn ett engångsbelopp när de fyllt 18, som de sedan får göra vad det vill med. Det förnuftiga i det sammanhanget är givetvis att investera pengarna i någonting som ger god avkastining på kort eller lite längre sikt. Det är dock inte alla 18-åringar som är mogna att fatta sådana beslut. Att plötsligt få ett större kapitaltillskott kan vara överväldigande. Tankar på att resa utomlands för att ”finna sig själv” kan bli för starka och det är lätt att pengarna spenderas under en sommar i Spanien istället. För att fördjupa sig i ämnet främmande språk.

Att lära sig nya språk är givetvis någonting som är positivt och av stort värde för den personliga utvecklingen. Men hur stor betydelse har dina kunskaper i främmande språk för ditt sparande? Du kan inte lämna dina språkkunskaper som säkerhet hos banken och de går inte att konsumera eller investera materiellt.

Du kan därför tjäna på att så tidigt som möjligt lära dina barn om pengars värde och värdet av att ha en buffert eller ett sparande för oförutsedda händelser. Med lite tur slår dina vitsord rot och du har förmedlat dina bästa spartips till nästa generation.

För att göra det lite lättare för dig har vi sammanställt några punkter som visar på vikten av att spara.
1. Se till att allt är på plats innan du börjar sparandet.
2. Avsätt ett belopp som känns rimligt för dig och som du har råd med, varje månad.
3. Välj en sparmetod som passar dig.
4. Följ upp och utvärdera ditt sparande. Gör sedan de justeringar som är nödvändiga.

Är det någon idé att spara till körkortet?
Det är rimligt att anta att människor sparat till körkortet så länge som körkortsutbildningar har givits. Men är det någon idé att spara till körkortet eller är det bättre att ta ett lån direkt?

Att ta körkort kan bli en dyr historia. Särskilt om man måste göra många uppkörningar eller omprov. Därför kan det vara bra att ha en buffert att falla tillbaka på. På så sätt slipper du ta dyra banklån eller låna av vänner eller familj. Men sett som investeringsmöjlighet är själva körkortssparandet en dålig metod.

Sparandet som sådant ger ingen ränta och det är inte särskilt troligt att bufferten som sådant kan gå till något annat än själva körkortet. Om du vill få ekonomisk avkastning är det bättre att investera i andra former och ting.

En ekonomisk trygghet
Dina barn kanske inte inser vikten av att sätta av vecko- eller månadspengen just nu. Men det förändras förhoppningsvis på 18-årsdagen. Att veta att man börjar sitt liv som myndig med en ekonomisk trygghet att falla tillbaka på betyder väldigt mycket. Det gör att man vågar prova nya saker som på sikt kan leda till nya karriärvägar eller upplevelser som på andra sätt tar livet i en positiv riktning.

Med en gedigen förståelse av ekonomi och kapitalförvaltning kan du vara säker på att ditt barn står väl rustad när det kommer till att fatta välgrundade beslut om sin egen ekonomi. Det är kanske den bästa framtidsinvesteringen du kan göra som förälder.