NyheterVarför behöver du en sparbuffert?

 Ta reda på Varför behöver du en sparbuffert och hur du ska göra för att spara på rätt sätt.

Det här med att spara undan i en buffert, är det ett måste? Är det inte bara att betala det man har och så är det bra? Grejen är dock som så att en buffert, det är bra att ha, om du får oväntade utgifter eller om något sker. Det för att slippa ta ett lån. Du bör se till att skapa två sorters sparande. Ett långsiktigt sparande över flera år, för ett mål du har, samt då ett buffertsparande. Här nedan kommer en del anledningar till att du bör ha det samt hur du går tillväga för att börja spara.

 

Vara ekonomiskt oberoende

Att vara ekonomiskt oberoende förknippar många med att vara rik, men det är i grunden bara att det är ett sätt där du kan betala det du brukar betala utan att det påverkar din ekonomi. Plus att du kan unna dig saker när du vill utan att oroa dig att pengarna tar slut.

 

Smartare köp

Om du har ett konto med pengar så kan du vänta med att köpa saker, till de kostar mindre. Du kan lägga pengarna direkt, utan att ta det på faktura eller avbetalning. Det är alltid bra att köpa det du vill ha kontant. Annars kostar de oftast mer i slutändan.

 

Större köp

Om du sparar undan pengar varje månad så är det lättare att kunna göra ett större köp längre fram. Det kanske är en bil du är intresserad av eller en kontantinsats för en bostad?

 

Oväntade utgifter

Ett buffertsparande är dock allra bäst att ha om det sker saker som gör att du får oväntade utgifter. Kanske din bil rasar eller att din tvättmaskin går sönder. Då kan det vara skönt att ha pengar på ett konto för att laga eller köpa nytt.

 

Om du förlorar jobbet

Att bli av med jobbet gör ofta att inkomsten sjunker. Det även om du har A-kassa eller liknande. Då kan det vara skönt att du har en buffert att ta av för att hålla dig flytande tills att du får nytt jobb igen.

 

Så här skapar du ett bra sparbuffert

Att ha en sparbuffert tillgänglig om något oförutsett händer med din ekonomi är en trygghet som de flesta känner att de vill ha. Hur mycket man bör ha är olika, men det är inte fel att ha lagt undan två eller tre månadslöner. Idag är det många som har svårt att betala en oförutsedd utgift om 5000 kronor, då de inte har ett sparande. Det är oftast då vid dessa tillfällen som folk tar små lån.

 

Hur mycket ska man spara?

Det är alltid bättre att spara lite varje månad än inte alls brukar man säga. Det är alltid dig själv och dina egna förutsättningar du bör utgå från. Om du är ensam, utan barn, bil eller lån, så kanske du har möjlighet att spara mer än den som har hus, bil och flera barn. Dock kan ett hushåll med två fasta inkomster ha råd med mer i sparande. Men som sagt, det är bra att utgå från din egen livssituation.

 

Vid arbetslöshet

Det är så klart inte alltid lätt att planera för oförutsedda saker, men det finns saker i livet som kan ske. Även om du har fast jobb nu, så kan det komma en dag du blir av med jobbet. Det kan då vara bra att se till så att du har pengar så att du klarar av en sådan sak. Det även om du har A-kassa. Det brukar ju ta ett par månader innan man kan få jobb och fast inkomst igen. Så fundera på hur mycket pengar du behöver om det är så att du blir av med det jobb du har idag.

 

Oväntade händelser

Du har ett visst antal fasta kostnader varje månad, som du vet vad de kostar dig. Det är dock bra att fundera på vad för olika oväntade utgifter du kan råka drabbas av. Om du har bil, hus eller annat, så är det vissa saker som kan komma att gå sönder eller behövs bytas ut. Det är bra att ha en buffert för dessa saker.

 

För att kunna göra en rimlig kalkyl behöver du vara ärlig med dig själv huruvida du klarar dig utan vissa saker om de går sönder. En del saker måste åtgärdas direkt, medan andra saker kan vänta tills du sparat ihop så att du kan laga eller köpa nytt. Men genom en sparbuffert kan du redan ha de pengarna du behöver.

 

Hur stor sparbuffert behöver jag?

När du har en bild över hur mycket pengar du kan komma att behöva, om det sker oväntade saker så kan du börja spara. Du behöver inte ha en exakt siffra, men det är bra att ha ett mål med ditt sparande. Att det ska vara en viss summa på kontot om ett år, eller en viss summa per månad.

 

Det kan vara så att du behöver en viss summa för kortsiktiga oförutsedda händelser och en annan för mer långsiktiga så som arbetslöshet. Har du till en början inga eller lite sparade pengar bör du försöka spara mer för att kunna klara eventuella ekonomiska svårigheter.

 

Tänk över vilka utgifter som går att undvika och låt dessa gå till ett buffertsparande istället. Vanligaste sakerna att skära ner på är på nöjen och shopping.

 

Om du har en fast inkomst varje månad så är det smart att sätta en fast summa att spara varje månad. Om inkomsten varierar kan det vara bättre att bestämma att en viss procent av lönen att spara. Det gäller helt enkelt att du ser till så att det blir ett regelbundet sparande.

 

Om du tycker att det är svårt att spara pengar kan det vara gynnsamt att spara i en annan bank än den du får din lön utbetalad till. Det kan vara lättare att du inte använder sparade pengar till saker de inte är avsedda för.

 

Vilken sparform ska du välja?

En buffert bör alltid sparas på ett sätt så att du kan komma åt dem när du behöver. Alltså då en oväntad utgift sker. Det är inte bra att spara din buffert på sparkonton där du binder upp dem en längre tid. Den formen av sparande är bättre för ditt andra sparande, för det är bra att ha även ett till för långsiktigt sparande.

 

En rekommendation är att du fördelarna pengarna med 50 % på ett sparkonto och 50 % på ett annat konto. Det går att välja vanliga sparkonton så länge dessa erbjuder fria eller enstaka uttag när som helst´.

 

Fördelar med ett buffertsparande

Precis som med allt annat sparande så skapar en ekonomisk reserv en trygghet i livet. Om du inte tidigare har sparat pengar så är det bra att lära dig att regelbundet spara. Sedan när du nått ditt buffertmål kan du fortsätta att spara pengar men kanske då mer långsiktigt. Då kan du även välja att ta lite risker, med sparanden som kan ge högre avkastning.