Nyheter



Konsten att klara sig på en liten budget

Konsten att klara sig på en liten budget

Många känner igen sig i att det ofta är alldeles för mycket månad kvar när pengarna är mer eller mindre slut. Det är ett tag kvar tills nästa lön. Samtidigt är det mycket tal om att lära sig spara pengar. Hur ska man göra för att få allt att gå ihop egentligen? Att kunna spara pengar när man inte ens får det att gå ihop i slutet av månaden. Hur ska det gå till? Vi ger dig ett gäng med tips på hur!

Gör en budget

Det alla bör göra, oavsett storlek på inkomst är en budget. Det ger dig en bra koll på dina inkomster och utgifter varje månad. Du får en bra översikt samt att du får även en plan att följa under månaden. Du kan försöka lägga undan en slant att spara, om det går. Skulle budgeten spricka så kan du så klart ta av de sparade pengarna.

Planera dina inköp

Det där med att få och småhandla lite då och då är inte bra, eftersom det ofta åker med saker du inte behöver, och det varje gång. Se till att skriva en inköpslista på det du behöver och gå efter den. Planera även om det är nya kläder eller annat, vad det är exakt du behöver. Köp inte på impuls.

Se till det lilla

"Många bäckar små" är ett ganska uttjatat uttryck som ändå har en massa sanning. Det har att göra med punkten ovan, att göra en massa små inköp, utan att tänka efter. Det är bra att kanske dra åt lite och vara lite snål. Även om det bara kostar ett par tior. Men om du tänker så varje gång så har snart de där tiorna blivit bra mycket mer pengar.

Ta med lunchlådor

Att äta ute med arbetskamraterna kan vara nog så trevligt, men att göra det varje dag är inte bra för din ekonomi. Du kan faktiskt spara 18 000 kronor på att hoppa över den där utelunchen och ta med mat till jobbet istället. (Beräknat på heltidstjänst och lunch för 80 kronor per dag.)

Var inte så spontan

Ibland är det så klart bra att vara spontan, men inte när det handlar om att köpa saker på ren impuls. Många gånger köper man saker bara för att och så använder man det kanske inte ens sen. Det är bra att fundera lite innan du köper det du ser, kanske även sova på saken så att säga.

Planera dinaresor

Vill du ut och resa eller är det så att du måste åka någonstans? Ofta är det så att om du bokar tidigt så är det billigare. Eller så kör du på en sista minuten för även det kan vara billigare.

Kolla igenom dina abonnemang

Vi svenskar drar på oss rätt många olika abonnemang. Det går att spara in en hel del, för om sanningen ska fram, du behöver antagligen inte alla du har idag. En streamingtjänst är nog, inte flera och kolla även om du har abonnemang du kan byta till billigare alternativ.

Håll koll på extrapriser, värdecheckar och rabatter

När du ska handla, så är det bra att som sagt ha en inköpslista. Men ha även koll på om det finns rabatter eller om det är extrapris på saker. Det är många affärer som ger dig värdecheckar och rabatter om du återkommer till dem och handlar.

Unna dig, men bara ibland

Att alltid leva snålt blir ingen lycklig av. Så det är klart att du ska kunna unna dig, bara inte alltid. Nån gång är det helt ok att köpa hem en pizza, eller att gå ut för ett mysigt restaurangbesök. Bara du inte gör det varje vecka.

Läs nya recept

En stor bov i ekonomin är ofta maten. Många hushåll lägger flera tusen på mat varje månad. Men mat måste inte vara dyr. Det finns en massa sidor på nätet där du kan lära dig laga mat för 10 kronor per portion, samt att det finns även bloggar och böcker som tipsar om recept som är både billiga och goda.

Anpassa menyn efter säsong

När du planerar vad du ska äta så är det smart att tänka utifrån vad som är billigt just nu. Frukt och grönt är sådant som kan skifta mycket beroende på säsong.

Hitta billigare nöjen

Nöjen är ju en del av livet och att helt utesluta dem är inte så kul. Men, välj ut bara några kostsamma nöjen och försök sedan att hitta nöjen som är billigare eller inte kostar dig pengar alls.

Byt bostad

Ett billigt sätt att få miljöombyte, särskilt på sommaren när många av oss vill komma iväg, är att byta boende med någon annan som också vill se något nytt. Det finns en mängd sajter som förmedlar sådana byten.

Sedan när det kommer till hur du bor nu, går det kanske ändra på? Hyran kan förstöra månadsbudget i ett nafs. Bor du onödigt dyrt? Kanske finns det något billigare alternativ?

Skippa gymkortet

Kanske du har ett gymkort på stadens lokala gym? Går du ens dit? Eller är du där sällan? Kanske läge att skippa betala dyra månadsavgifter. Träning kan du få ändå, bara genom att gå ut i naturen. Dessutom har många kommuner satsat på utegym, som inte kostar något att använda.

Kolla förrådet

Att sälja av en massa saker du har hemma är rätt smart. Ofta ligger det grejer du eller familjen och barnen inte använder eller har växt ur. Använder du annonsplatser i grupper på Facebook kostar det inte en krona att annonsera.

Kolla över dina lån

Rörlig ränta lönar sig ofta och har du tagit sms-lån kan det verkligen löna sig att se om du kan samla dem i en vettigare lösning hos banken. Samlingslån gör att du kan få en bättre ekonomi helt enkelt.

Handla online – men gör det smart

Att köpa saker online är ofta bra mycket billigare. Ofta kan man ju även få fri frakt med mera. Men se alltid till att jämföra olika sajter och märken för att hitta det billigaste. Passa på att fynda!