NyheterSpara pengar genom att samla lån

Du kan spara pengar genom att ta ett samlingslån

Kan man verkligen spara pengar genom att ta ett helt nytt lån? Ja, det kan man! Grejen är ju att om det är så att du idag har en massa olika små lån samt andra krediter, så kostar det dig en hel del varje månad. Det i form av amorteringar och räntor. Men genom att ta ett så kallat samlingslån, för att betala av dessa med, så kan du sänka dessa kostnader och därmed sparar du en hel del pengar.

Fördelar med ett samlingslån

Det finns en hel del fördelar med att ta ett samlingslån. Du gör en form av ekonomisk sanering genom att samla lånen du har och göra om det till ett enda. Bland fördelarna med samlingslån så har du att det blir en enda betalning du gör varje månad istället för flera olika, vid olika datum. Det ger dig lägre ränta, lägre återbetalningstid, bättre kreditbetyg på sikt samt att du även får en bättre självkänsla. Sedan får du även ordning och reda på din ekonomi samt att du som sagt sparar pengar.

Vad är ett samlingslån?

Samlingslån kallas även ibland för saneringslån, skuldfinansieringslån eller saneringslån. Alla benämningar innebär dock samma sak. Orsakerna till att just du har dragit på dig små lån eller krediter kan bero på olika saker. Du kanske känner att det börjar bli svårt att betala på dem. Det är då det kan vara läge att ta ett samlingslån. Det som det betyder är att du räknar ihop alla dina små skulder för att veta vad för summa du är skyldig. Sedan ansöker du om denna summa, i ett enda lån, så att du kan betala av dem alla. Du får då ett enda större lån att betala av på. Ofta så är detta lån bra mycket bättre då det ofta har låg ränta. Många gånger kan du även betala lägre belopp varje månad, men under längre tid. Det kan vara bra om du länge haft en ekonomi som varit svår att få ihop.

Få ett bättre kreditbetyg

En stor fördel med att samla dina lån och betala av alla skulder är att du på sikt får ett bra mycket bättre kreditbetyg. Du kommer bli av med gamla kreditupplysningar samt även krediter som ligger på din UC. Det är viktigt att ha ett bra kreditbetyg om du framöver känner att du vill kunna låna pengar igen. Kanske för att köpa hus.

Få ordning på din ekonomi

Samlar du dina lån så kommer du att få ordning på din ekonomi. Ofta är det ju så att om du har flera lån, så får du fakturor eller räkningar för dem att betala och inte alltid vid samma tillfälle under en månad. Det kan vara olika betalningsdatum på dem och det kan vara svårt att hålla reda på dem alla. Genom att du tar ett samlingslån så blir du av med alla räkningar och har bara kvar en enda, för det större lån du tog. Det gör det enklare att hålla redan på. Du kan då även se vad du har att röra dig med, för du vet vad du ska betala varje månad. Det gör att du så småningom kan öppna ett sparkonto och börja spara pengar.

Spara pengar

Att samla dina lån leder till att du kan göra en hel del besparingar. Ofta har alla lån olika avgifter som ska betalas utöver att du ska betala ränta samt amortera. I slutändan betalar du ofta bra mer än vad du lånade. Det är ju så det är, de som lånar ut pengar måste ju tjäna på det. Dock kan det bli rätt dyrt för dig om du har flera olika små lån. Räntor och avgifter som samlas på hög kan bli en hel del att betala av på varje månad. Genom att samla lån kan du spara flera hundra, ibland flera tusen och det varje månad.

Låna pengar framöver

Det är alltid bra att tänka på framtiden och vad du kan tänkas behöva framöver. Genom att du samlar dina lån, så gör du en så kallad god ekonomisk handling som ger bra resultat när det gäller din kreditvärdighet. Det påverkar dina framtida möjligheter att få lån igen. Kanske du framöver har behov av ett bolån för att köpa en bostad. Då är det ett måste att du har ett bra kreditbetyg. Tänk då bara på att om du ska låna igen, ta ett lån med bra villkor och ränta.

Vad är ett omstartslån?

Det finns idag även något som brukar kallas för omstartslån. Det påminner om ett samlingslån, men är ofta ett alternativ för den som har betalningsanmärkningar. Det är inte särskilt ovanligt att den som har flera små krediter och lån eller andra skulder även har en eller flera betalningsanmärkningar. Då kan det vara svår att få ett så kallat vanligt samlingslån, eftersom många banker kommer säga nej, just på grund av dina betalningsanmärkningar. Dock finns det flera banker och andra kreditinstitut som kan bevilja ett saneringslån eller omstartslån. De kollar på din betalningsförmåga, nu och framöver istället för att lägga fokus på hur det varit. En del har lösenkrav, att de helt enkelt är de som löser dina skulder. En del vill att du ska ha en säkerhet i form av bostad eller liknande.

Det finns flera varianter av omstartslån, med olika räntor och krav. Allt beror på vad du befinner dig i för situation. Men det finns alltså möjligheter att få ett omstartslån även om du har anmärkningar. Svårast är det för dig som även har ett skuldsaldo hos Kronofogden. Dock finns det vissa aktörer som kan bistå dig även med dessa skulder.

Om du får ett omstartslån, se till att det verkligen blir en omstart för din ekonomi. Låna bara den summa du behöver för att betala av dina andra små skulder och krediter och se till att framöver undvika att ta flera små lån till en hög ränta.