NyheterSå får du en billigare semester

Så får du en billigare semester, läs mer

Som läget är i år, så kan ingen av oss resa så långt denna sommar. Det är en god idé att stanna i Sverige på semestern i år, med tanke på den pandemi som härjar. Många väljer att ha en så kallad hemester, eller staycation, alltså att man semestrar hemma. Du kan stanna hemma, i dit hus, göra dagsutflykter, eller så beger du dig ut i vårt vackra land. I Sverige finns det mycket att se och göra. Inte behöver det bli dyrt heller. Läs vidare för att lära dig mer om hur du drygar ut semesterkassan, bor gratis och sparar tusenlappar.

Viktigt med god planering

Även om du ska stanna kvar i Sverige så kan det lätt rusa iväg och bli dyrt. Det är smart att börja planera så att du hinner dryga ut reskassan och få så mycket semester för pengarna som möjligt. Det du ska börja med är att fråga dig själv hur mycket pengar du är villig att lägga på din semester.

Ett bra tips är att ha ett separat konto för din semesterkassa, där du under året kan spara pengar för att ha under semestern.

Tips på hur du får en billigare semester

Det är rätt så smart att göra dig en bra semesterbudget, antingen vecka för vecka eller dag för dag om du verkligen vill ha koll. Då vet du exakt vad du har att röra dig med. Dessutom slipper du drabbas av minus efter semestern.

Det är även en god idé att införa ett så kallat köpstopp, även om du har semester. Gör det till en utmaning för att se hur många dagar i rad du kan ha utan att spendera någonting. Det finns gott om saker som är gratis att göra på din semester!

Kolla igenom dina utgifter. Ofta har de flesta av oss en hel del onödiga utgifter som faktiskt inte ger oss speciellt mycket. Det kan handla om att se över antalet abonnemang som du har. Det är lätt att vi samlat på oss en rad streamingtjänster och liknande som vi inte använder speciellt mycket. Den totala kostnaden för dessa kommer snabb upp till över 1 000 kronor per månad.

Sedan, se till att använda dig så mycket du kan av rabatter, bli medlem och få bonus i butiker och så vidare.

Sälj av grejer du inte använder. Gå igenom dina utrymmen och lägg ut på Blocket och Tradera. Tänk säsong, vänta med skidorna och fokusera på sådant som människor efterfrågar just nu. Dessa pengar kan du sedan lägga i din semesterkassa.

Passa på att besöka släkt och vänner eller kolla om ni kan byta boende med varandra någon vecka. Det gör att du kan få gratis boende, över hela landet om du har ett stort nätverk med släkt och vänner.

Gör utflykter runt om där du bor. 2020 verkar ju bli hemesterns år och ofta finns det gott om nöjen bakom knuten. Titta på din kommun eller lokala turistbyrås hemsida för inspiration.

Om du ska semestra, försök då att undvika juli månad, eftersom det då är högsäsong. Högsäsong är lika med bra mycket dyrare, på det mesta och i stort sett överallt. Välj hellre att semestra i början av juni, slutet av augusti eller i september för att komma billigare undan.

Billiga aktiviteter att göra

Plocka bär på självplock. Det är en kul grej att göra och du får med dig något hem som du har nytta av. Det går att plocka det mesta som självplock, som frukt, är, potatis, majs med mera.

Annonsera i din lokala papperstidning efter en stuga att hyra. Det är ofta enklare än att svara på de som lägger ut att de hyr ut, eftersom många kanske vill ha just då du vill ha den.

Kör hotellkänsla hemma. Du kan göra om sovrummet till en lyxig hotellsvit, laga hotellfrukost och så vidare.

Besök lokala turistbyråer. Personalen har där en mycket bra koll på billiga eller gratis akktiviteter i området, som exempelvis närmsta cykel- och vandringsleder.

Hyr en husvagn. Kolla även med campingplatser om de har husvagnar som står tomma.

Gör olika dagsutflykter. Då sparar du in på boendekostnaderna och upptäcker ditt eget närområde. Bor du i Stockholm kan du exempelvis ta en heldag i Sigtuna eller Södertälje. Bor du i Göteborg finns hela Bohuslän inom räckhåll.

Använd kollektivtrafiken. Du kommer ofta väldigt långt på ditt månadskort eller på en vanlig biljett.

Vandra. Det är ett billigt och enkel semesteraktivitet som de flesta kan göra i sin närhet.

Arbeta på en lantgård. Ett alternativ för att få ner priset på semestern är att bo på olika bondgårdar som erbjuder billigare eller gratis boende i utbyte mot att du hjälper till med olika sysslor.

Tips för semester i Sverige

Kör blindbocksleken när du ska välja. Ta en karta, blunda och peka. Och sedan åker du dit.

Annars har du dessa tips:

Upptäck en ny stad. Du kan ju passa på på att besöka en liten stad som du aldrig besökt tidigare. Visby kanske de flesta har koll på men har du varit i Hjo, Nora, Trosa, Karlskrona eller Strängnäs?

Annars är det kul att testa på att båtluffa. I Stockholm har du Vaxholmsbåten som gör att du kan besöka en massa fina öar.

Återupptäck en plats från barndomen. Res dit du var när du var liten, släktforska eller ta dig till platserna som dina mor eller farföräldrar berättat om.

Sedan har vi ju även en massa mer trevliga städer, orter och byar över hela Sverige, från norr till söder. Du kan ta bilen, åka iväg dit näsan pekar och bo billigt på vandrarhem, eller så tältar du.

Sedan, efter semestern, börja åter igen att spara, till nästa års semester. Här hos oss har du bra alternativ till sparande med bra ränta. Det kan ge dig bra summa för 2021 års semester. Så testa det!