NyheterSpara pengar på bra sätt

Spara pengar på bra sätt – läs mer

Det finns idag en massa olika sätt att spara pengar på. Givetvis är ett bra sparkonto, med bra ränta ett attraktivt alternativ, men det finns även andra saker du kan göra. Du kan spara pengar genom att göra en mängd olika saker. Eller genom att låta bli att göra saker. Här nedan får du ett gäng med bra tips på hur du kan spara pengar och även tjäna in pengar.

Låna ut dina pengar

Ett sätt att spara på, samtidigt som du tjänar på det är att låna ut pengarna du har. Det genom peer-to-peer. Du lånar då ut dina pengar till privatpersoner, men via förmedlare. I slutändan kommer ditt kapital att växa.

Testa betalda undersökningar på nätet

Ett sätt att tjäna pengar är att göra olika undersökningar på nätet. Idag är det många företag som erbjuder dig att göra olika saker, testa olika saker eller svara på enkäter och så får du betalt för det.

Spara på sparkonto med hög ränta

Idag finns det en hel del aktörer som erbjuder dig att spara hos dem med en hög ränta. Vi på Viaspar är en av dem. Sparar du hos oss och låser pengarna x antal år, ju högre ränta kommer du att få.

Samla bonuspoäng

Idag är det inte svårt att få bonuspoäng hos olika företag. Antingen genom att koppla ditt bankkort till dem eller bli medlem hos dem och få ett medlemskort. Poängen du sparar genom att handla kan du sedan använda för att få rabatter, eller kuponger i samma affär.

Förhandla ditt lån

Ett sätt att spara pengar på är att ta ett nytt lån eller förhandla om det du har. Ett samlingslån för att betala av små krediter är inte fel att göra likaså att förhandla om räntan på ditt bolån.

Handla begagnat

För att spara pengar, köp inte en massa nytt, satsa istället på att köpa begagnat. Du kan gå på loppisar, eller testa Tradera eller Blocket. Många gånger kan du hitta nästan helt nya saker, men till bra mycket bättre pris.

Handla under lågsäsong

Under sommaren kan du satsa på vinterprylar och tvärtom. Oftast är det då du kan fynda det du behöver, eftersom affärerna bara vill bli av med prylarna.

Ställ bilen

Om du ofta tar bilen vart du än ska, sluta med det. Testa att promenera, cykla kollektivt. Det är billigare för dig!

Sluta upp med tobak

Om du röker eller snusar eller båda delar så är det dels inte så bra för hälsan, dels inte för din plånbok. Du kan spara tusenlappar genom att sluta upp med de dåliga ovanorna.

Gör matlåda till jobbet

Att äta ute varje dag, det kostar pengar och det kan bli dyrt. Satsa istället på att göra egna matlådor att ta med till jobbet.

Se över avtalen

De flesta av oss har olika avtal och abonnemang så som el, mobil, internet med mera. Det är inte fel att kolla om det går att få billigare alternativ. Du kan kolla konkurrenter, eller gå via en bra jämförelsesida. Samma sak med försäkringarna du säker har.

Spara på vattnet

Duscha kortare stunder och med kallare vatten, det är billigare. Ett annat sätt att spara in vatten är att använda diskmaskinen istället för att diska för hand. Tänk dock på att fylla maskinen helt full innan du sätter igång den.

Byt till e-faktura eller autogiro

Ett sätt att spara in pengar på är att lägga så mycket du kan av dina räkningar på autogiro eller få en e-faktura. Det är nämligen väldigt många företag som tar ut en extra avgift för att skicka fakturorna på posten. Sedan är det även bra för miljön att skippa pappersfakturorna.

Hyr ut ett extrarum

Om du bor i ett stort hus eller en lägenhet med många rum, då kan det vara smart att hyra ut ett rum. Boendekostnaden är oftast den största utgiften vi har per månad och om du kan dela den med någon annan så kan du tjäna pengar.

Gör en budget

Att göra en budget är ett mycket bra alternativ när du vill spara pengar. Det eftersom du då ser exakt var dina pengar går, vad du kan dra in på och vad du kan spara varje månad.

Se över dina kostnader

Ofta är det så att pengarna bara tar slut, utan att du vet exakt var de har tagit vägen. Spara alla kvitton, och kolla av dem om du kan göra annorlunda månaden efter. Det går även lite samman med att skapa en budget samt se över avtal och abonnemang, för även där kan du se över kostnaderna och kanske minska dem genom att byta.

Använd sparbössa

En sparbössa eller burk, är faktiskt bra sätt att spara på, även som vuxen. Varje gång du har småmynt över så lägger du dem i din sparbössa eller burk. Dessa kommer växa sig större än vad du tror. Du kan även ha olika burkar för olika ändamål. En för resa, en för andra kul saker.

Handla online

Att handla så lite som möjligt är så klart det bästa, men ska du shoppa, gör det då på nätet. Där är det lättare att jämföra priser samt att det oftare är rabatter där.

Andra smarta spartips

Det finns en massa saker du kan göra för att spara in här och där. Till exempel, gör en egen picknick-korg och njut av i parken istället för att sätta dig på en uteservering där det kan bli dyrt. Ta med matlåda på utflykten så slipper du betala överpris i restauranger på nöjesparken, stranden eller bilsemestern. Nu under sommaren är det även en massa trevliga aktiviteter ni kan göra ute, tack vare bra väder. Spela kubb eller ordna en egen fem-kamp. Vill du samla alla vänner för att njuta av sommaren tillsammans är en somrig variant av knytkalas att tända grillen och låta alla gäster ta med egen mat att lägga på grillen.