NyheterSpara pengar, ha hemester

spara pengar, ha hemester hemma!

Nu är det semestertider och med tanker på hur läget är i världen är det svårt att komma iväg på långa resor. Det kan därmed vara smart att stanna hemma i år på din semester, alltså att ha en hemester. Dessutom kan du spara en hel del pengar på att ha semester hemma i år. Eller ja, en staycation kan bli så dyr eller så billig som du vill att den ska bli. Sedan är det ett bra tillfälle att koppla av på.

Utgå från hemmet

Ett sätt att ha hemester, är inte att bara stanna hemma givetvis. Det kan vara att göra små utflyktsmål nära hemmet. Utgå från där du bor och ta bilen till platser nära dig. Du kanske har gott om sevärdheter i din egen stad? Fundera på vad det är ni gillar att göra. Är ni en stor familj med flera barn eller är det bara du och din partner? Vad gör ni annars när ni åker på semester? de flesta när de är utomlands, de väljer att ligga på stranden, äta gott på restaurang, besöka museer och andra sevärdheter. Det går ju att göra alla dessa saker även hemma, där du bor.

Ge ditt hem en hotellkänsla

Du kan göra om hemma en del för att få det att kännas som om ni bor på hotell. Bädda i sovrummet med lite lyxigare sängkläder, ställ in färska blommor och gör om det att likna ett hotellrum. Satsa på att göra värsta hotellfrukostarna på morgnarna. Njut av den ute på din uteplats eller din balkong. Eller packa ihop och ha en frukost-picknick.

Skapa sommarsemester hemma

Det är inte så svårt att skapa en bra semester hemma. Ta en dag på stranden. Klart att det inte är alla som har långa sandstränder och så, men det finns säkert minst en sjö nära ditt hem. Att tillbringa ett par timmar på stranden eller i en badvik är inte fel. Ta med en bra bok, lite gott att äta, och dricka samt annat du vill ha med. Det kostar dig i stort sett ingenting.

Reser man utomlands så brukar det innebära att gå på restaurang flera gånger om. Även det kan du göra i din egen hemstad. Det finns säkert gott om bra matställen du vill testa på. Kolla av om ni behöver boka bord eller om det bara är att gå dit. Om du vill ha ett billigare alternativ till en massa restaurangbesök, se till att laga maten hemma själv. Ha olika dagar med olika teman. En dag med grekiskt, en dag med spanskt och så vidare.

Beroende på var du bor så har du säkert minst en sevärdhet, eller en fin park eller en skog. Ta dig ut och utforska ditt närområde. Besök kyrkor, museum, hyr en kajak, cykla runt i din stad och gör det som faller dig in.

Att samla ett par vänner för picknick eller grillning tillsammans är även det ett bra alternativ.

Saker att göra på din hemmasemester

Beroende på vad du vill lägga i pengar på din semester så kan du välja från det. Det finns grymt många saker att göra som är gratis eller kostar väldigt lite pengar. Du kan som sagt bada, eller besöka en 4H-gård. Du kan vandra en vandringsled, ordna en spelkväll med vänner, eller varför inte testa på geocaching? Andra saker att göra är att åka på självplock, det finns det mesta att plocka och det till bra pris. Du kan även börja med en ny hobby, som att släktforska, pyssla eller börja träna.

Fler saker att göra på din semester

Det finns en massa bra saker att göra nära där du bor. Om du bor nära fjällen, så är det ju perfekt att ägna dig åt fjällvandring. Några exempel på vandringsleder i fjällen är Kungsledens norra delar, Kebenekaise och Långfjället. Även i mellersta Sverige finns vandringsleder, till exempel Roslagsleden, Upplandsleden och Vasaloppsleden. Svenska Turistföreningen har en utförlig lista, samt tips på var du kan hyra fjällstuga. Sedan går det även bra att tälta, vilket är lite billigare.

Bor du nära vår huvudstad, passa på att ha ett par härliga dagar i Stockholms skärgård. Hyr en båt och åk till olika öar för att upptäcka dem.

Om du bor på Västkusten så har du många pärlor att upptäcka. Ta bilen runt och besök smultronställen som finns här. Bland annat har du Marstrand, Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, övernattning på vackra Hotell Pigalle i Göteborg, skaldjursmiddag i Strömstad, havsbad vid på Båstad strand, lyxig camping i Apelviken utanför Varberg, Skrea strand utanför Falkenberg och klippön Åstol, söder om Tjörn i Bohuslän.

Annars, besök en av Sveriges rivieror. Sverige har nämligen sina egna rivieror. Bland annat finns de kritvita stränderna i Falsterbo och Tylösand, så väl som havsbadet i Piteå och så klart Öland och Gotland. I Sverige finns något för alla, oavsett vad du gillar att göra på semestern. Efter havsbad passar det utmärkt med en god middag på en lokal restaurang, för att stödja krögarna i denna svåra situation.

Det finns ofta en hel del gratisaktiveter att ta del av. Många städer arrangerar gratisaktiviteter så som konserter, utomhusbio, marknader, festivaler och annat kul. Även bibliotek, kyrkor och folkhögskolor kan ha intressanta föreläsningar av författare, skådisar och forskare. Håll koll på din kommuns (eller närliggande kommuners) hemsida för att hålla utkik på vad som planeras i sommar.

Naturen är även det gratis att besöka, så har du nära till den, se till att njuta av den. Packa matsäck och ge dig ut i skogen, fjället eller skärgården. Vandra, plocka bär och kanske tälta någon natt.

Sen, så klart, om du bor perfekt, kanske i ett hus, med egen pool, så går det utmärkt att stanna hemma. Semester är ju en tid för att koppla av och ladda batterierna på och det fungerar fint att göra hemma.