NyheterSpara pengar till en bil

Har du funderat ett tag på att köpa en ny bil? Kanske det är så att den du har börjar sjunga på sista versen. Eller är det kanske så att du är på jakt efter din allra första bil? Oavsett vilket, så kan det vara bra att spara till en bil. Det finns ju förvisso även billån att ta, men det kan vara bra att åtminstone spara ihop en del av pengarna på egen hand. Även om det känns som om det är långt bort att få ihop till en sprillans ny bil som kostar en del, så är det bra att börja spara. Du måste ju börja någonstans, eller hur?

Ta ett lån?

Det finns ju som sagt ett alternativ till att spara och det är att ta ett lån. Dels finns det billån som är ett specifikt lån just för att köpa bil. Sedan finns det även andra lån som kan användas för att köpa bil. Räkna på om du har råd att låna hela summan till bilen, eller en del av den. Tänk även på att det kommer komma andra kostnader i samband med ditt bilköp. Som skatt, försäkringar, drivmedel, service, däck med mera.

Räkna ut hur mycket du behöver spara

Om det är så att du inte har en bil alls samt inget sparkapital så är det enkla svaret vara att du måste spara hela summan som bilen kostrar. Du kan då fundera på vad du vill lägga på en bil, inom vilken priskategori som känns rimlig för dig. Kanske det kan vara mer värt att satsa på privatleasing? Om du redan äger en bil, då kan du kanske få en viss summa för den, som du sedan lägger till det du sparar samman. Då måste du inte spara hela summan. Du kan sälja bilen på egen hand, eller byta in den då du köper en ny. Det finns även företag som köper din bil, som kan betala riktigt bra, så kolla upp och jämför på flera ställen vad du kan få för den.

Sätt ett mål

Det är bra att sätta ett mål på när du vill ha eller behöver ha din nya bil. Om du redan har en fungerande bil så kanske det inte är lika bråttom som att stå helt utan. Det är bra att sätta upp ett tydligt sparmål. En summa att jobba mot så att säga. Sedan kan du räkna på hur mycket du måste spara varje månad för att nå denna summa. När du börjar närma dig summan du tänkt så kan det vara läge att börja leta bil. Det gäller att ha tålamod, en bil kostar ju ändå en del pengar. Ta inte första bästa bil.

Börja spara

För att börja spara är det bra som sagt att du har bestämt hur mycket du ska spara och hur lång tid det ska ta. Det är ett måste för att du ska veta hur mycket pengar du måste lägga undan varje månad.

Om du vill vara säker på att spara varje månad så är det bra att ställa in en automatisk överföring din lönedag på den summa som du behöver spara direkt till ditt sparkonto. Då kommer du inte märka av dem så att säga, eller riskera att du använder dem på andra saker.

Om du vill ha en bil som kostar 10 000 kronor, så behöver du spara cirka 800 kronor i månaden för att nå målet på ett år.

Kostar bilen 20 000 kronor så behöver du spara cirka 1600 per månad i ett år.

Sätt ett mål som är rimligt för dig. Både när det gäller summa och tid.

Spara utan att försumma dig själv eller familjen

För att vara säker på att du ska lyckas så bör du ha satt upp en realistisk budget. Det ska inte vara ett straff att spara samt att du inte ska spara så mycket så att du försummar andra saker så att säga. Det är ett måste att så klart först betala alla räkningar med mera som kommer varje månad. Det innan du sparar. Sedan får du inte heller benhårt säga nej till andra nöjen, det ska vara ok att få unna sig vissa saker. Det bör liksom finnas utrymme även för det. Var måttlig i dina förändringar så att du inte dödar livsglädjen eller stressar upp dig själv.

Genom att sätta upp en bra budget och ha en bra plan så kan du lyckas utan att strama åt allt för mycket. Det är bättre att spara lite mindre under längre tid, än att försumma en massa andra saker. Tänk även på att sätta upp ett sparande i buffertform. Det är nästan ett måste att börja med, innan du börjar målspara till en bil.

Nu är du redo att sätta igång. Ställ upp en budget, kolla om du har råd att låna pengar eller om du enbart ska spara pengar till din bil. Räkna ut vad det är för summa du behöver samt fundera på hur lång tid du vill att det ska ta dig att få ihop till det. Om du väljer att låna, hela, eller delar, se då till så att du hittar ett bra lån, till bra ränta. Ett lån som inte har en allt för hög totalkostnad.

Ett alternativ är att även se över om det finns andra saker hemma som du kan sälja av. Det kan ge dig mer pengar till ditt sparmål. Många av oss har en massa saker i hemmet som kan göra bättre nytta hos andra. Så kolla dina förråd, garderober och källare. Ställ dig på loppis, eller lägg ut annonser på Blocket. Du kanske även kan sälja tjänster så som städning, skotta snö, klippa gräs, hundvakt med mera. Eller om du är bra på hantverk, pyssel, eller skriva. Du kan då tjäna pengar på det med. Då kommer du att nå ditt mål ännu snabbare.