NyheterLyckas med ditt sparande under 2020

Så lyckas du med ditt sparande 2020

Nu när det är nytt år så är det inte fel om du ser över ditt sparande. Det är bra att ha rätt uppdelning av sparandet. Så det kan vara smart att dela upp det på ett bra sätt, beroende på vad pengarna ska gå till och när. Det är bra att ha buffertpengar för oförutsedda utgifter och det på ett bankkonto med insättningsgaranti. Om du ska spara till pensionen, till barn eller barnbarn kan det vara smart att placera dem i aktiefonder där de kan växa på lång sikt. Du som vill spara i 3–5 år kan fördela mellan aktiefonder och räntefonder.

Så lyckas du med ditt sparande – tre bra tips

Här följer tre smarta tips på hur du bäst kan lyckas med ditt sparande:

Månadsspara som Einstein

Det har gjorts forskning kring beteendevetenskap och det har visat att den bästa sparformen som finns är månadssparande. Spara lite varje månad, det spelar ingen roll hur stor summan är. Till och med Albert Einstein erkände att ränta-på-ränta-effekten är den starkaste kraften i Universum. Därmed är det oslagbart med ett månadssparande!

Autogiro perfekt för dig som vill spara

Det har undersökts detta med att spara via olika metoder. Det visar att de som sparar med autogiro lyckas bättre än de som sätter av olika engångsbelopp manuellt. Det finns fördelar med autogiro och det är att det fungerar bra med månadssparande och ränta-på-ränta-effekten. Dessutom så märker du inte av så att säga att du har ett sparande, då du inte ser pengarna.

Spara eller investera?

Det är stor skillnad på att spara eller investera. Om du sparar 500 kronor så kan det ge dig 245 000, investerar du 500 kronor, så kan det ge dig 2 000 000! Nu är det en tid med låga räntor. Om man sparar på ett sparkonto med en ränta på under 0,1% så ger det inte så mycket. 500 kronor i månaden i 40 år ger dig 245 000 kronor, varav bara 5 000 kronor är ränta. Sätt av samma belopp på börsen som i snitt avkastat över 8 procent om året de sista 20 åren så får du efter 25 år i stället 2 miljoner på banken tack vare ränta-på-ränta-effekten.

Spara för pensionen?

Att ha ett separat eget pensionssparande är inte fel. Nu under 2020 kommer pensionssystemet ändras en del. Bland annat höjs den lägsta åldern för att ta ut pension, från 61 till 62 år. Du ges också rätt att vara kvar på jobbet till 68 års ålder.

En annan förändring detta är att garantipensionen, de lägsta pensionerna, höjs med maximalt 200 kronor i månaden. Dessutom höjs taket för bostadstillägget. Samtidigt sänks skatten för pensioner över 17 000 kronor.

Om du planerar att gå i pension någon gång under 2020 rekommenderas du att börja planera uttaget redan nu. Det kan du göra på minpension.se.

Skatteändringar 2020

Skatten kommer att ändras en del detta år. Bland annat har det redan från årsskiftet hänt saker. Som att värnskatten har slopats.

Om du har en inkomst på 751 000 kronor blir skatten 1 610 kronor lägre per år. Vid en årsinkomst på 8 000 kronor blir skatten 4 110 kronor lägre, och den som har en inkomst på 1,5 miljoner per år får sänkt skatt med cirka 39 000 kronor per år. Detta enligt beräkningar från Regeringskansliet.

Även människor som bor i glesbygden får sänkt skatt, med i snitt 137 kronor i månaden.

Fortsätt med bra sparande 2020

Är det kanske så att du är nöjd med det sparande du åstadkom under 2019? Det är ju bra, men se även till att kolla upp om du kan göra förändringar för detta år. Kanske du kan öka ditt sparande detta år?

Det största felet vi gör när vi sparar är att tänka lite halv-långsiktigt. Att man helt glömmer bort det långsiktiga sparandet.

Se till så att du låter dina pengar jobba för dig. Det är jättebra att ha två till tre månadslöner i ett buffertsparande på ett vanligt sparkonto. Men allt du sparar utöver det bör du fördela på andra sparformer.

Spara regelbundet

Just att månadsspara kan vara ett smart sätt att spara långsiktigt, oavsett nivån på ditt sparande. Ränta på ränta-effekten på de pengar du sätter undan varje månad i många år gör att det ofta kan bli en hel del i slutändan.

Du kan även satsa på att ha ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring. Det är flexibla lösningar för månadssparande som passar de flesta. Kapitalförsäkring med traditionell förvaltning är för många en bra bas i sparandet till pensionen.

Spara med hög ränta

En bra sparform är den vi erbjuder dig här på ViaSpar. Du kan spara i ett så kallat kapitalkonto och då binda upp pengarna i ett visst antal år. Ju längre du väljer att binda dina pengar, desto bättre ränta kommer du att få på dem. Det innebär att dina pengar växer på ett bra sätt. Vi erbjuder även ett fritt sparande hos oss, men då med lite lägre ränta. Du kan läsa mer om detta på våra sidor.