NyheterAtt spara eller inte spara – och hur mycket ska man spara?

Det här med att ha pengar undanstoppade, sparade i en buffert är mycket viktigt. Det om det dyker upp en oväntad utgift eller om man skulle tappa inkomster under en period. Det har gjorts undersökningar kring detta, som visar att en del har en bra buffert medan andra, speciellt unga, har sämre marginaler.

Har du något buffertsparande?

Att ha ett sparande med pengar du kan ta av när du behöver, till exempelvis om bilen går sönder eller om du blir av med jobbet är viktigt för att du ska kunna ha en stabil ekonomi. Har du en bra buffert så är du mycket säkrare och risken att du hamnar i ekonomiska problem är klart mindre.

Är det så att något oväntat händer som påverkar din ekonomi negativt, så är det ju så att du behöver pengar för att lösa det. En del väljer att ta ett snabblån, men med en buffert så slipper du det.

Hur mycket pengar du ska ha sparade i en buffert är väldigt personligt och var och en måste bestämma själva hur mycket man kan spara. Är det så att du har längre inkomster och lägre utgifter så behöver du kanske inte spara lika mycket som en person som har en dyrare livsstil.

Det vanliga som man säger är att det är bra att ha minst en månadslön liggande i en buffert och gärna mer, kanske två eller tre månadslöner. De som oftast är bäst på att spara och lägga undan pengar är äldre, medan unga är de som kanske inte ens börjat spara.

Stora skillnader

Det gjordes en undersökning för ett par år sedan som visade att det är stor skillnad mellan olika personer och målgrupper när det gäller sparande och sparbuffert. En del hade en stor buffert med mycket pengar att ta av, medan andra inte hade några sparpengar alls att tala om. Ofta är det unga personer som inte har så mycket sparat. De har dels inte haft tiden att spara undan lika mycket som äldre, sedan är det ju ofta så att unga personer roar sig mer och oroar sig mindre över pengar.

Den undersökning som utfördes för ett par år sedan av en stor bank visade på att 25 % säger sig ha åtminstone ett års nettoinkomster liggande i någon form av sparande som de kan komma åt hyfsat enkelt vid behov. Ungefär 40 % säger att de har tillgång till någonstans mellan ett halvt års och ett års nettoinkomster.

Ser man på åldern så var det i åldersgruppen 55 – 80 år cirka 40 % som har minst ett år med inkomst i ett sparande som var lätt att komma åt. Endast 14 % av personer i den yngsta åldersgruppen har samma sorts sparande.

Många vill spara mer än de gör

Det är ju som så att de flesta är medvetna om att man bör spara mer och att man inte sparar tillräckligt. Dock kan det vara så att man inte vet hur man ska börja eller att man har en så pass dålig ekonomi att det inte finns utrymme för att spara. En stabil och hälsosam ekonomi bör ha utrymme för en godkänd mängd sparande och dessutom utrymme för om det kommer oväntade räkningar eller höjning på hyran med mera.

Få ordning på dina utgifter och se hur mycket du kan spara

Att spara är bra och det är även bra att ha olika sparanden som till pensionen, resor, ny bil eller renovering, till barnen och framtiden eller till buffert och säkerhet. Om man har en bra och sund ekonomi så ska det inte vara så svårt att spara till dessa saker, men om du inte kan spara på alla sätt, se då till att prioritera och se till att du har en vettig budget.

Det allra viktigaste sparandet är buffertsparande. Det är bufferten som kommer att hjälpa dig att rädda din ekonomi från bekymmer och se till att du inte blir helt bankrutt om något oväntat skulle inträffa. Utan att ha en bra buffert är det lätt att hamna i en skuldfälla som sedan är svår att komma ur.

En månadsinkomst netto brukar vara en bra minsta gräns men om du kan ha två eller tre eller ännu fler löner sparade desto bättre.

Ett pågående sparande till buffert är smart

Det viktiga i det hela är inte beloppet du lägger undan, utan att du just gör det. Börja med att lägga undan lite pengar varje månad efter vad du klarar av att spara. Ett av de allra bästa tipsen du kan få är att du ska tänka på ditt sparande som en utgift – något som måste betalas varje månad.

Ta de pengar du ska spara och för över dem till ett sparkonto det första du gör varje månad, samtidigt som du betalar övriga räkningar, så riskerar du inte att spendera dem under månaden.

Se till att ta reda på hur mycket du har råd att lägga på buffertsparande och annat sparande varje månad. Du kan med fördel göra upp en månadsbudget för att få en överblick över detta. En månadsbudget innebär att du sätter upp alla dina inkomster och sedan alla dina utgifter mot varandra så att du kan se hur mycket som kommer in och hur mycket som går ut. Dina totala utgifter bör vara en hyfsad bit lägre än dina inkomster.

De pengar som är över varje månad efter att alla återkommande räkningar är betalda är pengar som kan användas till sparande och nöjen. Du kan då välja att placera dina pengar på olika sorters sparanden. En del till pensionen, en del till en buffert och en del till ett kortsiktigt sparande för nöjen. Har du sedan pengar över efter det så kan dessa så klart sparas de med eller användas till nöjen eller saker du känner att du vill köpa eller göra. Det är helt upp till dig!