NyheterBästa tipsen att spara pengar

December är förbi och många känner att nu är det dags att ta tag i detta med att spara pengar. Dock kanske det är svårt att veta hur du ska spara, eller hur du ska börja. Du kan börja med att läsa våra tips. Vi ger dig ett gäng med bra förslag till att börja spara, på olika sätt.

Vad använder du?

Allt för många lägger en hel del pengar på saker som kommunikation och underhållning. Det kan vara kabel eller satellit-TV, mobilen och Internet. Det du kan göra är att skära bort det du inte använder eller känner att du har behov av. Just att sänka dina TV-kostnader är inte så svårt. Håll nere antalet kanaler, välj mindre kanalpaket, eller satsa på att bara ha Netflix, Viaplay eller streama via play-kanaler.

Internet är även det något du kan skära ner på. Du kanske inte behöver den hastighet du har idag?

Välj rätt sparkonto

När du ska välja var du vill spara dina pengar så se till att vara kräsen. Det eftersom det kan vara stora skillnader mellan olika konton och olika banker. Det är bra att jämföra! Kolla även av saker som månad/årsavgifter och vad det kostar att göra uttag eller om du måste binda upp dig för bättre ränta.

Hur ser det ut med dina skulder?

Innan du börjar spara på allvar, så kan det vara bra att skapa dig en bild på eventuella skulder du kanske har. Det kan vara värt att betala av ett lån för att bli av med räntan före du sparar undan det på ett konto. Det är bra att betala av skulderna med högst ränta först. En bra sak du kan göra om du har flera skulder, det är att samla dem till ett enda lån. Då får du ofta en bra mycket lägre ränta.

Börja buffertspara

Du kanske drömmer om att spara till en bil eller ett hus, men börja först med ett buffertsparande. Det sparandet är för akuta saker och saker som sker oväntat som kräver pengar. Har du en buffert så slipper du ta ett lån om det krisar sig. Det kan vara bra att ha en buffert som är på så pass mycket pengar att du klarar dig utan en inkomst under 3-6 månader.

Håll koll på dina utgifter varje månad

Det är bra att veta vad du har för utgifter varje månad. Se till att räkna varenda krona under en månad, så att du vet vad du lägger pengar på. Då kan du se var pengarna tar vägen och om du kan skära ner på saker.

Sedan, sätt en budget!

När du vet hur mycket pengar det går år varje månad, se då till att sätta upp en realistisk budget. En budget gör att du vet vad som kommer in och vad som går ut.

Handla på smart sätt

Om du ska handla, gör det då på ett smart sätt. Du kan storhandla, handla på rea, satsa på affärer med poängsystem med mera.

Håll koll på dina mål och belöna dig när du når det

När du väl börjat spara och satt upp mål du vill nå, se då till att hålla koll på sparandet. Är det så att du ligger före, exakt eller efter målet? Gå igenom ditt sparande varje månad för att se om du har stoppat undan så mycket pengar som du har tänkt. När du väl når målet så fira och belöna dig med något. Det måste inte vara något dyrt eller något som kostar pengar alls heller för den delen.

Spara pengar på underhållningen

Om man säger underhållning så kan det innebära en massa saker och det kan vara olika från person till person. Underhållning kan vara saker som att gå på bio, äta middag, se ett sportevenemang och så vidare. Dock kan detta kosta en del pengar. Men det går att sänka kostnaderna och ändå bli underhållen så att säga.

Filmer är inte ett måste att se på bio. Det går minst lika bra att se på film hemma, med hemma-poppade popcorn.

När det gäller att gå ut och äta så kan även det kosta en hel del. Dock måste du inte gå till den dyraste restaurangen! Det finns billigare alternativ med minst lika god mat. Sedan måste du inte alltid gå ut och äta heller. Det kan vara ett alternativ att istället ha middag hemma. Bjud in några vänner och be dem att ta med efterrätten, vinet eller en speciell maträtt. Knytkalas funkar det med!

Sport är ofta kul att gå på, då det ofta är matcher som intresserar. Dock kan det kosta en del pengar att gå på matcher av olika slag. Många matcher sänds dock på tv. Om du inte tycker det är kul att sitta hemma själv i soffan, så finns det andra alternativ. Det finns idag många barer som har stora, högupplösta skärmar för fotboll, ishockey och OS. Du kan gå dit med vänner, eller hitta nya vänner på plats.