Nyheter



Tjänstepension – en förutsättning för ett rikt pensionärsliv!

 

 

När du tänker på sparandet, tänker du kortsiktigt eller långsiktigt? Tänker du på den nya bilen som du kan köpa nästa år eller bo i Thailand under vinterhalvåret när du är 68? Och när du tänker på din pension, vad vill du göra? Var vill du befinna dig? Som tidsmiljonär finns det massor av möjligheter, men räcker resurserna till dem?

 

Faktumet är att svenskarna sparar som aldrig förr. Men fortfarande få tänker på sin pension. Kan det vara för att pension är en av de mest omdiskuterade frågorna när det kommer till våra plånböcker? Alla som har arbetat eller bott i Sverige har rätt till allmän pension men tyvärr rör det sig inte om höga summor. Utan numera handlar det mycket om att ta tag i pensionssparandet på egen hand! 

Tjänstepension, ett begrepp som fortfarande få bryr sig om, men ack så viktigt för ens egen framtid. Det är en tillgång under vår arbetstid. Vad är det för något då? Tjänstepension som själva namnet säger kommer från din arbetsplats och det är din arbetsgivare som betalar det. Jobbar du på ett företag med kollektivavtal? Grattis! Då kan du vara säker att din arbetsgivare sköter din tjänstepension. De flesta svenskar som jobbar omfattas just av denna typ av tjänstepension, en så kallad kollektivavtalad. Om du jobbar på ett företag utan kollektivavtal, kan företaget trots det välja att göra pensionsavsättningar för dig och dina kollegor.

Det är inte höga summor vi pratar om. Denna typ av pensionsavsättning beror på var du jobbar, hur länge du har jobbat och vad du tjänar. Det brukar vara cirka 15 procent av din slutlön. Ju högre lön du har, desto snabbare blir vägen till god tjänstepension.

Det som är det viktigaste inom tjänstepension är att man ska börja så tidigt som möjligt. Då gäller det ränta på ränta-effekten. Alltså att kapitalet växer för varje år om avkastningen är stabil. Ett systematiskt sparande till tjänstepension ger goda förutsättningar för ett bra liv som pensionär. I alla fall när det kommer till den ekonomiska delen.

 

Så, vad vill du göra när du är pensionär?