NyheterBelgrad ger mest för pengarna

Höstmörkret sänker sig över Sverige och vi börjar kurar ihop oss inomhus i väntan på den långa vintern. Trots att sommaren inte ligger så långt bakom oss så känns den ändå avlägsen. Då kan en weekendresa bort från höstrusket vara just den vitamininjektion du behöver. Väljer du att åka till en öststatstad klarar du dig dessutom på en mycket mindre budget utan att behöva snåla.

Vi svenskar gör totalt 14 miljoner semesterresor per år. Populäraste resmålen är Spanien, Italien, Grekland och USA. Men även städer i Östeuropa har nu börjat locka till sig allt fler turister – speciellt när det gäller weekendresor.  Företaget Zmarta har tagit fram ett helt nytt index som visar var man får mest för pengarna i öst.

Undersökningen visar att Belgrad i Serbien är den stad som ger absolut mest för pengarna. De kostnader som jämförts är flygbiljetter, hotell, middag och öl. För enbart 839 kronor om man åker på en weekendresa torsdag till söndag, får man både flygbiljett tur och retur, boende på ett centralt beläget tre-stjärnigt hotell, en trerätters middag samt ett glas lokalbryggt öl. Näst billigast är Skopje, huvudstaden i Makedonien, där man för 901 kronor per dag får motsvarande för pengarna.

Dyrast är Moskva i Ryssland där man får betala 1208 kronor på dag. Tirana i Albanien sticker dock ut med sina ölpriser och kan passa den som gillar att prova nya ölsorter – ölen kostar nämligen cirka åtta kronor.

Zmartas index för weekends i öst:

1. Belgrad, Serbien – 839 kr/dag

2. Skopje, Makedonien – 901 kr/dag

3. Krakow, Polen – 975 kr/dag

4. Bukarest, Rumänien – 1 041 kr/dag

5. Tirana, Albanien – 1 052 kr/dag

6. Vilnius, Litauen – 1 057 kr/dag

7. Riga, Lettland – 1 152 kr/dag

8. Tallinn, Estland – 1 210 kr/dag

9. Moskva, Ryssland – 1 233 kr/dag

Se hela undersökningen på zmarta.se/zmartaindex.