Nyheter



Hur inställning till pengar kan förbättra din ekonomi?

 

"Det intimaste i intimsfären är pengarna. När man vet hur mycket pengar en människa äger vet man nästan allt om henne.” Salvador Dali

 

Pengar och ekonomi är en av de viktigsate delarna i våra liv. Tyvärr så förknippas ekonomi oftast med något som är jobbigt, tråkigt och pinsamt. Bilden av ekonomi är mörk och trist. Varför är det så? Ekonomi kan anses vara svårt och tyngande för många. Detta för att det sällan associeras med bara siffror, räkningar, fakturor och stress. Det handlar också om relationer, konflikter, viljor, vanor och ovanor samt en viss livsstil som vi helt enkelt trivs med och har svårt att ändra på.

Eftersom det är svårt att hålla sig borta från ekonomi, borde vi istället tycka att det är roligt och spännande samt att få det att bli en naturlig aspekt av vår vardag. Det är en förutsättning som hjälper oss att skapa det liv som vi lever och vill leva. Pengar ger oss många möjligheter, trots att ibland kan de föra med sig problem.

Det kommer att låta klyschigt men vår ekonomi påverkas av vår inställning till pengar. Det är precis som med allt annat. Det handlar inte om att tro att ens ekonomi löser sig och till slut blir man rik, utan man måste veta det. För att kunna uppnå de mål som man sätter upp, stora eller små, måste man förändra sin relation till pengar. Det är inte enkelt, men inte omöjligt heller. Du behöver inte jobba mer, eller gå upp i timmar. Du måste se över vad du spenderar dina pengar på och inse att små förändringar kan bli det rätta svaret.

Att spara och investera ska kännas kul och spännande. Det ska vara inspirerande och motivera dig till att lägga undan mer, se över din ekonomi och njuta av att se dina pengar växa.

Ha tålamod, man blir oftast inte rik över en natt. Det viktigaste är att du tar reda på hur nuläget ser ut. Hur mycket spenderar du? Vad har du för inkomst? Hur mycket pengar lägger du undan? Gör en budget. Sätt dina mål. Kom ihåg att inga mål är för höga, det tar bara olika lång tid att nå! Börja spara! Du ska vara sparsam och inte snål. Det gäller att skapa en balans mellan inkomster, utgifter och sparande. Tänk på att ”carpe diem” idag, kan kosta dig när du blir äldre. Skaffa dig en buffert och när du gjort det, så kan du sätta dina pengar i arbete. Jämför priser. Planera dina inköp. Låt dig inte styras av pengar. Pengar och du ska vara vänner. Och sist men inte minst, våga prata om det och var öppen och ärlig mot din partner. Det är inte roligt att dölja saker för varandra. Ingen kommer dra nytta av det. Varken du, hen eller din ekonomi.

 

Kom ihåg att ekonomi kan jämföras med att plantera ett träd. Om du inte väljer rätt plats, rätt jord, om du inte vattnar det och inte ger tillgång till sol – kommer det inte växa.

 

Lycka till!