Nyheter



Slutsprut av året - dags för redovisning och nya sparmål!

Julförberedelser är i full gång och nyårsafton närmar sig med stormsteg. Förutom att världen blir ett år äldre och vi kommer påbörja den fattigaste månaden på hela året så måste vi komma ihåg att knyta ihop säcken för att redogöra årets budgetmål.

Hur har ditt ekonomiska år varit? Har du lyckats att nå ditt sparmål? Det är inte alltid lätt att spara pengar. Dagens konsumtionssamhälle, ständiga reklamer på roliga men helt onödiga prylar och massor av perfekta liv på sociala medier hjälper tyvärr inte. Utan tvärtom, skapar sug efter något som vi egentligen inte behöver.

Trots det, behöver sparandet inte vara hopplöst. Ibland räcker det att fundera över din ekonomi eller byta spår. Har du ett tydligt mål och budget över din privatekonomi, så är du några steg närmare mållinjen. Vad är ditt mål med sparandet? Vad vill du uppnå? Målen med sparandet varierar från person till person. Det verkar dock som att de flesta sparar för att kunna vara ekonomiskt oberoende. Men vad innebär det? Det är en sorts ekonomisk trygghet och frihet. Den ekonomiska tryggheten kan vara din räddning om något plötsligt händer, helt oförutsett. Det kan vara allt från sjukdom, till separation. När det kommer till den ekonomiska friheten så innebär det att du har råd att exempelvis kunna åka på en utlandssemester med hela familjen, unna sig restaurangsbesök eller köpa praliner till fredagsmyset. 

För att lyckas med ditt sparande måste du ha riktigt bra koll på din ekonomi, dina utgifter och inkomster. Det är viktigt med tydliga mål och planer.

Sparandet kan delas upp i tre olika kategorier:

  • Buffertsparande. Det är en otroligt viktig del av ditt sparande. Det är pengar som ska komma till användning om din bil går sönder, om du blir sjuk, arbetslös osv. Hur mycket du ska ha sparat beror på din livsstil, vad du äger och hur du lever. Det är bra om det finns två till tre månadslöner på detta konto. Det viktigaste är att dessa pengar ska vara tillgängliga, det ska inte finnas någon risk att förlora dem. Tipset är att öppna ett vanligt sparkonto och månadsspara där.
  • Målsparande. Det kan också kallas för korttidssparande. Det händer ibland att vi vill spara pengar till en resa, en ny bil eller ny soffa. Det kan också handla om pengar till kontantinsatsen eller bröllopet. Målsparande är oftast kortsiktigt och då rekommenderas det sparandet med låg risk.
  • Långsiktssparande. Tanken med den delen av sparandet är att du ska känna den ekonomiska friheten i framtiden. Du ska ha friheten att göra vad du vill när du är äldre. Som tidsmiljonär har man mycket fritid och då vill man också uppfylla sina drömmar, mål och framför allt sluta vara orolig över sin ekonomi. 

 

Lycka till! Ingenting är omöjligt!