Nyheter



Svag krona kan påverka din semester hemma och i Europa

Snart är det dags för semester! Men i år kan det bli en dyr sommar både för dem som stannar i Sverige och för dem som åker utomlands.

Den svenska kronan har försvagats mycket de senaste veckorna mot både euron och dollarn. Under våren har kronan backat med 11 procent mot dollarn och 7 procent mot euron.

Förklaringen till det är Riksbankens låga styrränta och räntepolitik. En låg ränta gör att Sverige inte blir ett attraktivt mål för utländska placerade. Dessutom påverkas den svaga kronan av oron för att det kan bli en nedgång på den svenska bostadsmarknaden. Minusränta med kombination med osäkerhet på bostadsmarknaden och den ökade risken för handelskrig mellan USA och Kina får svenska kronan att försvagas.

Dyrare Europa-semester
En granskning som SEB har gjort visar att den låga kronkursen slår mot både börsjättar som H&M och småföretag. Men förlorarna är fler. Svenskar som har planerat eller är just nu på semestern i Europa kommer att få betala mer. Det som påverkas mest är levnadskostnaderna på plats i flera europeiska turistländer.  

Fredagsmyset påverkas
Men även om man stannar på hemmasemester i Sverige, kommer plånboken att påverkas, speciellt fredagsmyset. Det är nämligen så att godiset, sötsaker och choklad blir dyrare. Godistillverken, Cloetta, har redan tidigare varnat för förhöjda priser.
- En väldigt stor andel av Cloettas produktion sker utomlands. Sex av åtta fabriker ligger utanför Sverige och det innebär att våra inköp sker i euro. För ett år sedan var kursen 9,50 kronor, nu är den 10,40, sa Cloettas informationsdirektör Jacob Broberg till DN tidigare i vår.

Men det är inte bara priset på sötsaker som påverkas utan även priser på mat. De första månaderna steg de svenska livsmedelspriserna i snitt med 2,2 procent, vilket är dubbelt så mycket som i andra europeiska länder. Andra prisförhöjningar på exempelvis majs, vete och mejeriprodukter i kombination med den svaga kronan förväntas resultera i ännu dyrare matkassar i sommar.

Glada semestrare som vill ha mest valuta för pengarna, får välja semesterdestinationer utanför Europa.