Nyheter



Tjänstemän jobbar över nästan en dag extra i snitt

Under år 2017 jobbade privata tjänstemän sammanlagt 1,5 miljon övertidstimmar per vecka.
– Det är ohållbart. Vi behöver bättre balans mellan krav och resurser på våra arbetsplatser, säger Martin Linder, ordförande för Unionen i ett pressmeddelande.

Det handlar om mer än en halvdag i övertid i genomsnitt per vecka (5,9 timmar). Störst andel anställda som arbetar övertid finns i Jönköpings län, på andra plats kommer Dalarna och sedan Kronoberg. Det visar en ny statistik från Statistiska centralbyråns arbetskraftundersökning (AKU) som Unionen har låtit att ta fram. Drygt 200 000 personer mellan 15 och 74 år har intervjuats. Sammanlagt arbetade de privata tjänstemännen nästan 1,5 miljoner timmar i övertid per vecka förra året. 

- Sveriges tjänstemän är pressade och övertiden är ett tydligt tecken på att arbetsbördan är för stor. Vi hinner helt enkelt inte med det vi ska inom ordinarie arbetstid, säger Martin Linder, ordförande för Unionen i ett pressmeddelande.

Undersökningen visade även att det är vanligare för män att jobba över än för kvinnor. Det är också viktigt att nämna att psykisk ohälsa är ett problem inom samtliga branscher på den privata arbetsmarknaden. Den främsta orsaken till psykisk ohälsa är just stress.
- Övertidsberget visar på ett glapp mellan krav och resurser. Det är ohållbart och där vilar ett stort ansvar på arbetsgivarna. Många tjänstemän saknar idag nödvändig tid för återhämtning och det är ett problem. Den skadliga jobbstressen måste stoppas, säger Martin Linder i ett pressmeddelande.

Jobbar du över? Det gäller när du jobbar övertid:

Regler för tillåten övertid:
Dessa regler skiljer sig beroende på om det finns kollektivavtal på en arbetsplats eller inte.

Jobbar man på en arbetsplats utan kollektivavtal då gäller arbetstidslagens regler för övertid. Det finns en gräns på maximalt 200 timmar övertid under ett år, samt högst 50 timmar övertid under en månad. Dessutom ska arbetsgivaren föra övertidsjournal. Den sammanlagda arbetstiden får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader. Det ska finnas elva timmars nattvila och minst 36 timmar sammanhängande veckovila.

Jobbar man på en arbetsplats med kollektivavtal får arbetsgivaren med ett par undantag ta ut högst 150 timmar övertid per år och anställd. Finns det särskilda skäl kan en anställd arbeta ytterligare 150 timmar övertid under ett år, men då måste detta godkännas av facket. Det är väldigt viktigt att alltid kolla i sitt eget kollektivavtal, eftersom det kan variera lite.

Hur funkar övertidsersättning?
Övertidsarbete kompenseras oftast på två sätt: antingen i pengar i form av övertidsersättning eller i ledig tid alltså, kompensationsledighet. Det brukar variera i olika kollektivavtal och det är bra att ha koll på vad som gäller på din arbetsplats.


Källor:
https://www.unionen.se/rad-och-stod/regler-overtid
https://www.unionen.se/om-unionen/press/sa-mycket-overtid-jobbade-tjanstemannen-forra-aret
https://www.unionen.se/rad-och-stod/regler-overtidsersattning-och-kompensationsledighet