NyheterDrivmedelspriser ännu dyrare

Inga goda nyheter för bilägare. Drivmedelspriserna fortsätter att stiga, snart passerar de 16 kronor per liter.

En prishöjning på råolja är sällan bra nyheter för svenska bilägare. Oljeraset under 2015 och historiskt låga prisnivåer för olja ledde till att bilägarna har kunnat glädjas åt förhållandevis låga priser. Men …

Snart 16 kr/l
Redan i slutet på 2017 har det börjats prata om att bensinen och dieseln skulle bli dyrare 2018. Just nu fortsätter drivmedelspriserna uppåt och snart passerar de gränsen på 16 kronor per liter. De stora bensinbolagen tar sedan igår 15 kronor 96 öre för en liter 95-oktanig bensin vid bemannade stationer och det nya dieselpriset är 15,86 kronor. Det är alltså en uppgång på 20 öre under drygt en vecka.

Världsmarknadspriset på olja har stigit uppåt det senaste halvåret. Under den senaste månaden har priset blivit dyrare med 8 procent och ligger på 78,29 dollar/fat.

Valutakursen viktig
Det finns flera olika faktorer som påverkar och driver upp drivmedelspriset. Valutakurser och det politiska läget i världen är två av flera anledningar. Det är avgörande hur den svenska kronan står sig i förhållande till dollarn. Även är drivmedelsskatteökningen en annan anledning till högre priser.

- Det höga priset har flera orsaker, bland annat höjda skatter, att dollarn är väldigt dyr och att flera länder har kommit överens om att hålla nere produktionen för att dra upp priserna, säger Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet, SPBI , till Sveriges Radio.

Reduktionsplikt för oljebolag
I sommar införs dessutom en så kallad reduktionsplikt för oljebolag som säljer drivmedel i Sverige. Syftet med det är att främja användningen av biodrivmedel. Det innebär att producenterna blir skyldiga att blanda ut sin bensin och diesel med en viss mängd förnybart bränsle, biodrivmedel.
- Vi har funderat mycket på vad det kan bli för effekt i sommar och har landat i att vi inte tror att reduktionsplikten kommer att påverka bensinpriset särskilt mycket på kort sikt, säger Ulf Svahn till DI.

Enligt Ulf Svahn är det sannolikt att drivmedelspriser blir högre ett tag framöver.