NyheterSpendera din första lön rätt

Har du fått ditt första riktiga jobb? Grattis! Då är det snart dags att inkassera din första lön. Och visst är du värd att spendera dina förvärvade kronor på lite lyx. Men kom ihåg att använda dina pengar klokt. Här kommer 8 tips på hur du kan minska dina utgifter så att du kan lägga undan till ett sparande.

 

1. Lunchlåda

Att äta ute kostar varje gång närmare 100-lappen. Genom att ta med sig egen lunchlåda kan du spara uppemot ett par tusen i månaden. Gör exempelvis extra mat vid middagen som du tar med och värmer dagen efter på jobbet, en rejäl lunchsmörgås eller en pastasallad går också snabbt att laga till.

2.  Matcha kläderna

Innan du rusar iväg för att köpa en helt ny garderob för din lön gå igenom de kläder du redan har. Du kommer säker att hitta plagg som du kan matcha och mixa på nytt sätt. Känner du ändå att du måste köpa nytt tänk då på att köpa i delar. Istället för en hel klänning eller kostym så är det bättre att köpa en kjol, byxa, top eller skjorta som du kan kombinera med annat du redan har i garderoben.  På så sätt skapar du enkelt en stor garderob med små medel.

3. Gratis träning

Gymkort i all ära – men det finns faktiskt sätt att träna utan att det kostar ett rött öre. Jogging kräver endast en investering i ett par riktigt bra joggingskor sedan är det bara att ge sig ut i naturen antingen innan du går till jobbet eller efter. Att ta trapporna istället för hissen ger bra vardagsmotion och lika så om du går eller cyklar till jobbet. På Youtube finns dessutom ett stort utbud av olika träningsprogram som man kan utöva hemma.

4. Få betalt medan du motionerar

Det som är ännu bättre än gratis träning är träning som du får betalt för. Har du extra tid över kan du alltid ta ett extrajobb där du får röra på dig. Erbjud dina tjänster till grannar eller vänner att klippa gräset, skotta snö eller gå ut med hunden mot en liten avgift.

5. Gratis underhållning

Man behöver inte alltid gå ut och betala dyra inträden för att ha roligt. Bjud istället över vänner för att spela sällskapspel eller se en film tillsamman. Gemenskapen kommer garanterat skapa intressanta diskussioner och ge många skratt.

6. Avbetalning av skulder

Betala inte av alla dina skulder med hela din lön på en gång. Det leder bara till att du skuldsätter dig igen till nästa lön. Se istället till att lägga upp en avbetalningsplan så att du succesivt betar av dina skulder utan att skuldsätta dig på nytt.

7. Jämför priser

Gör inga impulsköp! Om du behöver köpa något kolla då först runt och jämför priser. Du kommer bli förvånad över hur mycket billigare samma vara kan vara i en annan butik.

8. Sparande

Se till att lägga undan en summa varje månad på ett konto som är otillgängligt via ditt bankkort. På så sätt kommer du inte frästas att ”nalla” från ditt sparkapital. Vissa sparkonton erbjuder också längre bindningstider på ditt sparkapital mot högre ränta – perfekt om du satsar på ett långsiktigt sparande.

Källa: Hubpages

.