NyheterSpara pengar på rätt sätt

Ekonomi och sparande kan kännas som en djungel, särskilt om man är nybörjare på det. Det finns ju idag en mängd olika sätt att spara på och spara till. Hur ska man börja, hur ska man tänka och hur sparar man smart? Det ska vi försöka reda upp i denna text.

Saker att tänka på för en sund och hållbar ekonomi

Det finns tre saker man ska tänka på för en bra början till en sund och hållbar ekonomi. Det är dessa:

  • Spara först, konsumera sen

  • Låna inte pengar till konsumtion

  • Lånar du pengar så ska du amortera, alltså betala tillbaka

Sedan finns det tre saker till efter dessa att tänka på:

  • Säkerställ de inkomster du har. Det är bra att gå med i A-kassan om du skulle bli arbetslös. Se även till att teckna en inkomstförsäkring.

  • Kolla vilka utgifter du har. Vilka inkomster är störst och vilka är känsligast för förändring? Oftast är det boendekostnaden som är störst. Fundera på vad som händer med din boendekostnad om räntan stiger?

  • Spara så du har en buffert på minst två månadslöner efter skatt för oförutsedda utgifter eller om något annat skulle hända så att du behöver extra pengar.

Bra lärdomar om sparande

Det är bra att spara regelbundet och långsiktigt. Även ett litet sparande är ett bra sparande. Ett litet belopp som sparas regelbundet kommer med tiden att växa sig större. Ju tidigare du börjar spara, desto mindre belopp behöver du lägga undan.

Ju längre spartid du har, desto mer aktier kan du spara i. Var inte rädd för aktier om du ska spara under en lång tid.

Betydelsen av avgifterna på olika sparkonton ska inte underskattas, de har stor påverkan på avkastningen.

En liten summa pengar kan alltså ge stora resultat i slutändan. Tänk att du sparar 500 kronor per månad då du är mellan 25 år och 35 år. Efter det så sparar du 1000 kronor i månaden när du är 35–50 år. Höjer du sedan det till 2000 kronor när du är 50–65 år så är möjligheterna goda för att du kan unna dig 5000 kronor extra i månaden under 20 år när du är pensionär.

Många har behov av att komplettera den allmänna pensionen och tjänstepensionen med ett eget sparande, för att kunna få en bra pension då den tiden kommer.

Spara pengar smart

Det finns som sagt flera sätt att spara pengar på. Dels har du ett sparande till en buffert, du har det som kallas målsparande och så kan du spara pengar genom att investera pengarna.

Spara pengar i en buffert

Något alla bör göra är att spara till en buffert som det heter. Det bör finnas med i din budget. Att ha en buffert gör att du kan känna dig trygg. Du kan även undvika dyra nödlösningar om något oväntat inträffar. En buffert sparar man till just för att kunna ha till oförutsedda utgifter och händelser. Om man inte har en buffert och det sker något oväntat så kan det bli att man tar ett onödigt dyrt lån.

De flesta vet att det är ett måste att spara i en buffert, men allt för många är det som inte gör det. Det är faktiskt så illa att de allra flesta inte kan klara av om det kommer en oväntad utgift på 5000 kronor eller mer. Det är då nödlösningar med lån blir vanligt. Sparar du undan pengar varje månad så kommer du att kunna klara av det, utan att låna. Se över din ekonomi, gör en budget, så att du ser vad du har för marginaler när det kommer till sparande. Buffert är det du ska spara till först. När du nått upp till en viss summa så kan du börja fundera på att målspara. Hur mycket du ska spara är olika, men det är bra att försöka spara ca 10 % av lönen. Spara ihop så att du har två hela månadslöner efter skatt. Dessa bör finnas på ett konto där du kommer åt dem när du behöver dem. De ska inte läggas på ett låst konto, för då kan de inte användas till oväntade utgifter.

Målsparande

Att börja med ett så kallat målsparande är inte heller det fel. Det kan du börja med när du nått ditt mål med ditt buffertsparande. Ett målsparande är till för saker du vill köpa eller göra inom en kort tid. Det kan vara att du vill köpa en bil eller åka på en resa som ett exempel. Hur stort ditt målsparande är samt hur lång tid du tänker dig att spara avgör var och hur du ska placera dina pengar. Det finns sparande i form av vanligt sparkonto, i form av bundet räntekonto, kapitalkonto så väl som att man kan spara i fonder och aktier. En del sparande är mer risker involverat, andra är säkrare.

Tveka inte på aktier

När du har koll på allt och har sparat ihop till en buffert på två månadslöner är nästa steg att försöka spara tio procent av sin nettolön till andra saker. Dels då et målsparande som vi redan nämnt, men det kan vara att du vill spara undan till ett mer långsiktigt mål. Kanske till din pension?

Ju längre spartid du har, desto högre andel aktier kan du kosta på dig. Börjar du spara till pensionen när du är 25 år, satsa då på att spara 100 procent i aktiefonder. Om du däremot ska spara till en pryl som kostar 3000 kronor ska du spara på ett sparkonto.

Aktier kanske känns svårt att spara i, särskilt om du inte har några som helst egna kunskaper om det. Men du kan lära dig! Annars är det smart att investera sina sparpengar i prisvärda aktiefonder. Du kan även få rådgivning via din bank.

  • Lägg inte alla ägg i samma korg. Alltså, lägg inte alla sparpengar i samma bolag. Spara i minst 12–14 bolag.

  • Om du ska spara långsiktigt, minst sju år eller längre, ska du spara i aktier. Om du ska spara kortare tid än det ska man vara försiktig med att spara i aktier.

  • Spara inte bara i bolag från samma bransch, alltså inte bara klädbolag eller bara bilbolag. Genom att spara i bolag från olika branscher får man en större riskspridning på sina pengar.

  • När du väljer bolag ska du helst välja bolag som funnits länge och som har en historik av lönsamhet, att bolaget tjänar pengar även i dåliga tider.