NyheterSpara pengar och minska stressen inför jul

Spara pengar och minska stressen inför jul

Du kanske tänker att julen är långt borta, men det går alltid fortare än vad du tror. Det är mindre än 3 månader kvar. Julen brukar vara den tiden på året som plånboken öppnas lite oftare och det är en hel del kostnader kring denna högtid. Det kan vara både dyrt, stressande och jäktigt med julshoppingen. Det är viktigt att tänka ekonomiskt så att du inte slösar allt för mycket pengar. Här i denna artikel får du hjälp med hur du sparar pengar och minskar stressen inför julen. Du får även handfasta råd på hur du undviker att ruinera dig själv.

Börja i tid

Som med allt sparande så är det bra att börja i tid. Då blir kostnaden lika fördelade under året. Skriv även en lista på vilka du har tänkt att ge en julklapp. Det kanske finns personer du inte behöver köpa till alls i år? Skriv även upp kostnad per person så väl som idéer till vad du kan tänka att köpa. Se till att göra en realistisk planering. Det är ju ändå tanken som räknas. Se även till så att du inte väntar till sista minuten med att handla dina julklappar. Det är faktiskt så att du kan hålla ögonen öppna under hela året för passande julklappar. Det är oftast när du inte letar efter något som det dyker upp perfekta saker.

Fynda på Black Friday

Black Friday är dagen då du kan spara stora pengar och fynda julklappar. Black Friday infaller varje år och i år är det den 29 november som gäller. Black Friday är något som kommer från USA. Denna dag infaller alltid dagen efter Thanksgiving (fjärde torsdagen i november) och är USA:s största shopping- och readag. Denna tradition har även kommit att bli vanlig i Sverige. Det har även kommit att bli till en helg, Black Weekend och den efterföljs av Cyber Monday, för de som gillar att handla på nätet. Många gånger håller dock Black Friday på en hel vecka! Ser man till USA så är det den stora shoppingdagen och senast omsatte handeln runt 65 miljarder kronor. Det blir som en mellandagsrea fast före jul istället för efter. På fredagen öppnar butikerna tidigt på morgonen och stänger vid midnatt och butikerna har massa extraerbjudanden

Ge bort julklappar som inte kostar allt för mycket

Som sagt är det tanken som räknas. Du behöver inte satsa på superdyra presenter till jul. Du kan även slå två flugor i en smäll genom att satsa på en välgörenhetsorganisation som känns rätt för dig och donera i det namn som presenten är till. Ett annat sätt att göra julklapparna billigare för dig och låter dig spara pengar är att göra ett så kallat presenthäfte. Detta kan du fylla med saker du kan göra för personen i fråga. Det kan vara en hemlagad middag, massage eller att du ska städa. Du kan även satsa på hemmagjorda presenter och julklappar. Om du är duktig på att sticka, gör en snygg tröja eller raggsockor. Eller så bakar du, lagar godis och så vidare.

Köp färre presenter

Om du brukar byta presenter med samma grupp av människor under jul kan det vara värt att lägga ihop pengar och köpa en större och bättre present till varje person. Detta kan ni göra istället för att köpa flera ”onödiga” presenter.

Sälj gamla prylar

Behöver du extra pengar innan jul, sälj gamla prylar på till exempel tradera.se eller blocket.se som är de största sidorna. Du kan även sälja dina prylar gratis genom bekanta eller vänner och digitalt genom Facebook eller bloggar.

Låt bli att ruinera dig inför julen

För ett par år sedan så var det många som uppgav att de kunde tänka sig att skuldsätta sig för att ha råd med julklappar. Det är lite sorgligt att det ska vara så. Det är bättre att tänka på ett bra sätt för att slippa skuldsätta sig.

Här är våra bästa tips för en ekonomismart, fridfull och framför allt lyckad jul.

Sätt ett maxtak

Sätt ett maxtak på vad julen får kosta. Då inte bara julklappar utan även mat, julpynt och så vidare. Se till så att alla ni som firar tillsammans pratar er samman, så att ni är på samma linje med detta. De flesta kommer att tycka det är en bra idé.

Var orättvis

Det är som sagt tanken som räknas. Det är inte ett måste att alla får presenter som kostar samma. Får en person en klapp för 199 kronor och den andra en som kostar 149 så är det ok. Undantaget är att du bör vara rättvis i antal julklappar mot små barn, men strunta i vad de kostar. Barn räknar ofta antal paket, men har ingen aning om vad de faktiskt kostar.

Byt julklappar bara med de du tillbringar julafton med

Du behöver inte köpa julklappar till alla du känner. Det räcker faktiskt att bara byta med de du tillbringar själva julafton med. Sedan kan ni även bestämma att ni bara köper till en enda person, att alla gör det, så att alla får ett paket helt enkelt.

Bestäm vad du ska köpa innan du går ut och handlar

Om du redan bestämt dig innan vad du ska köpa, så slipper du att förköpa dig och köpa onödigt dyra klappar. Det är bättre att sitta hemma, med en kopp kaffe och i lugn och ro planera dina köp. Alternativt att du beställer online.

Börja i god tid

Börja julklappsshoppingen i god tid. Det gör att du slipper vara ute i sista minuten och det gör även att du undviker onödigt dyra köp. Har du fixat alla paket i god tid så kan du ju njuta av julstämningen under resten av december istället för att stressa runt på stan.

Uppmuntra andra till billigare paket

Önska dig saker av andra som du vet inte kostar dem så mycket. Barnen kan ge dig teckningar eller hemmagjorda saker. Dina vänner kanske har saker de är bra på, som att snickra eller måla, istället för paket. Uppmuntrar du andra till billigare klappar kommer de kanske också göra detsamma.

Undvik att handla på avbetalning

Det du bör undvika är att köpa julklappar på avbetalning. Om du inte har råd med dem just nu, så kommer du inte ha det senare heller. Det är ingen som vill att du ska skuldsätta dig bara för att ge dem dyra presenter. Undviker du att handla på avbetalning slipper du en långvarig ekonomisk baksmälla från julfirandet, och kan börja spara inför sommarens semester istället.

Du behöver inte skicka julkort till alla – eller alls!

Det är både dyrt och tidskrävande att skicka julkort. Även om det är kul att få, så är det inte ett måste! Det finns gratis e-kort att skicka via webben med, så kan du slippa detta helt och hållet.

Dra ner på julmaten

När det gäller julmaten, så är det inte ett måste att ha precis allt. En del väljer att ha julbord med mat som sedan ingen äter upp ändå. Varför inte välja ut det som är godast och sedan strunta i resten. Om ni är flera som firar, gå samman med kostnaderna, eller kör knytkalas.

Du behöver inte fira jul

Det är faktiskt helt okej att inte fira jul alls om du inte tycker det är roligt. Det finns så mycket annat att göra. Du kan promenera med en vän, ta det lugnt hemma med din tv eller varför inte hjälpa till med välgörenhetsarbete. Det finns många soppkök med mera som är för de hemlösa. Du kan bidra med din tid att servera dem.