NyheterRoliga och snabba knep för att spara pengar

Roliga och snabba knep för att spara pengar – läs mer här

Ekonomi är jättetråkigt och många gånger är det även ångestframkallande. Många känner det att pengarna bara försvinner och att man alltid säger att nej, nu måste jag börja spara pengar. Det behöver faktiskt inte vara svårt eller tråkigt att spara pengar. I denna artikel kommer du dels få fyra roliga tips på hur du kan spara pengar, samt 10 tips på hur du kan börja spara pengar snabbt.

4 roliga och enkla knep som får dig att spara en hel del pengar

1. Ge dig själv en månadspeng/veckopeng

 Det kanske låter lite löjligt och att du känner dig som om du är 12 år igen, men det är faktiskt riktigt smart att ge dig själv en bestämd månadspeng. Bestäm helt enkelt en summa pengar som du varje söndag för över till ett konto eller tar ut i kontanter. Låt oss säga 500 kronor, så vet du sedan att de 500 har du under den veckan som kommer att använda på vad du vill. Just att ta ut det i kontanter är bra på det sättet att du blir mer medveten om var pengarna tar vägen samt att du spenderar faktiskt mindre.

2. Vänta 72 timmar

Oftast är det alla impulsköp man gör som gör att pengarna bara ”försvinner”. För att undvika alla dessa impulser så är det bra att du väntar 72 timmar innan du köper det där du har tittat på. Om det fortfarande känns som en bra idé efter att det har gått 72 timmar, ja då kan du köpa det. Detta är bra att tänka på oavsett vad du handlar, förutom livsmedel/mat så klart.

3. Spara pengar på det du inte köper

Även om det låter helt självklart att man kan spara pengar på det man inte köper, så är det inte alla som gör det. Tipset går ut på att varje gång du tänker att du ska köpa en kaffe, godis eller take away-frukost så ska du istället för att köpa det föra över den summan till sparkontot. Du kommer troligen få en chock när du efter ett tag kollar vad summan på sparkontot har landat på. Tänk då på hur glad du kan vara över att du inte lagt dessa pengar på onödiga köp.

4. Tävla med dina vänner

Det är ju så att vi människor gillar att triggas och att tävla med andra inom det mesta. Det går även att göra när man ska spara. Spartävla med ett par vänner och peppa varandra genom att berätta hur mycket ni sparar, tävlingen går ut på att vara den som kan spara mest. Detta kan ni köra hur länge ni vill. Avsluta med en middag eller en gemensam resa som är sparmålet ni sparar till.

10 bästa tipsen för att spara pengar snabbt

Fynda begagnat

På gatuloppisar och Myrorna finns massor av fynd om du behöver ha saker till ditt hem. Du sparar pengar genom att inte köpa nytt.

Ha klädbytarkvällar

Ordna en tjejkväll med god mat och be alla ta med klädesplagg och accessoarer de inte längre använder. Häng upp alla plagg och byt med varandra.

Skafferi-sök

Är det ett måste gå till affären för att handla till det du ska laga till middag? Nej, det är smartare och billigare att kolla igenom frys och skafferi och leta sedan fram recept till de råvaror du har. Sök recept på exempelvis alltommat.se och mittkok.se.

Ligg mer

Om det är så att du och din partner behöver krydda i ert kärleksliv så måste ni inte åka på spa och betala flera tusen. Det är bara att ligga mer, hemma!

Sluta slänga

Enligt Naturskyddsföreningen så kan en familj med två barn spara upp till 7000 kronor på att låta bli att slänga ätbar mat. Varje år slängs det 20-30 % av maten vi köper, fast det går att äta! Handla inte för mycket samt lukta och smaka på all mat innan du kastar den. Bäst före-datum är en rekommendation. Ofta går det att äta maten flera dagar till om den har förvarats rätt.

Gryt-byt med grannen

Storkok är budgetsmart men inte alltid så kul att äta samma mat flera dagar på raken. Bestäm med din granne att göra storkok som ni kan byta med varandra. Det sparar både tid och pengar.

Träningsappar i telefonen

Att anlita en personlig tränare kan vara riktigt dyrt. Det kostar allt från 500 kronor och uppåt, bara för ett enda pass! Det är ett bra mycket billigare alternativ då att satsa på en app i telefonen med en telefontränare som kan peppa dig!

Dela bil

En bil som körs 1500 mil per år står stilla 23 av dygnets 24 timmar. Det är bättre att dela bil med din granne eller en vän. Eller så satsar ni på att samåka mer.

Kul med rabatt

Det finns en massa bra appar som hjälper dig att hitta rabatter på olika butiker. Dessutom är de enkla att använda. Du visar bara upp din telefon med kupongen i kassan.

Gratis saker

Gratis är gott, det är sedan gammalt. Kolla på bortskankes.se och syndattkasta.se. Här hittar du allt från tvättmaskiner till ved, kattungar, soffor, cyklar och kläder.

Som ni ser så går det att spara på roliga sätt och på snabba sätt. Det handlar inte så mycket om hur mycket du sparar varje månad, det viktiga är att du kommer igång med att spara och att ha ett ekonomiskt tänk.

Börja spara på högräntekonto

Ett bonustips vi har är att du börjar spara på ett högräntekonto, ett sådant vi har här hos oss på Viaspar. Du kan då binda upp pengarna på ett sparkonto och få högre ränta ju längre du binder dig. Det är dessutom enkelt att spara med oss. Du ansöker om konto med hjälp av din e-legitimation. Sedan sköter du ditt sparkonto via ”Mina Sidor”. Du kan även spara hos oss, utan att binda upp dig om du föredrar det. Men du får som sagt bättre ränta med längre bindningstid. Läs mer allt detta på våra sidor.