Nyheter



Smarta spartips – så här får du pengarna att räcka

Smarta spartips, få pengarna att räcka

Ibland blir utgifterna större än vad man hoppats att de ska bli- Då gäller det att tidigt se om kostnaderna och börja spara. Om du förbereder dig så går det enklare. Du bör först ställa dig frågan hur mycket du vill spara och varför du vill spara. Den som inte har så stor koll på sina utgifter kan lätt spara undan en extra tusenlapp i månaden, utan att missa något egentligen viktigt. Den tusenlappen kan göra att du får mer pengar över till saker du behöver.

I denna artikel kommer vi att ge dig ett gäng med tips. Det är inte ett måste att använda alla tipsen, det räcker med ett par av dem som du vet att du kan klara av. Kanske du har ett visst sparmål du vill nå? Eller så är det så att du känner att du behöver förbättra ekonomin överlag? Oavsett så kan dessa tipsen ge en bra hjälp på vägen.

Har du akut brist på pengar?

Tänk på att det inte är bra att låna pengar till konsumtion. Det gör att du kan få betala höga räntor på det lånet och du har inget kvar att visa upp så att säga för det du lagt ner i pengar. Se istället till att dra ner på alla dina löpande utgifter till ett minimum. Sedan se till att planera så att du inte hamnar i samma sits igen.

Sparknepen du kan göra hemma med en gång

De knep vi skriver här kan du göra direkt, utan ansträngning samt utan att göra personliga uppoffringar.

  • Byt från pappersfaktura till e-faktura

Genom att byta till e-fakturor så kan du spara från 300 kronor om året. En pappersfaktura idag kostar extra, i aviavgift. Men 25 kronor i månaden i faktureringsavgift är 300 kronor om året. Kan du bli av med tre pappersfakturor har du 900 kronor sparade.

  • För över pengar till separat konto vid lön

I stället för att ha kvar alla pengar på ditt lönekonto kan du föra över dem till ett andra konto när räkningarna är betalda. Du har då pengar kvar i slutet av månaden. Se det som att du ger dig själv en veckopeng.

  • Betala alltid räkningarna i tid

Om man inte betalar i tid, så tillkommer det straffavgifter. Det är en onödig kostnad, som du lätt kan undvika genom att betala alla räkningar i tid.

Sparknepen du gör när du köper livsmedel

Dessa sparknep kräver att du är lite mer aktiv och gör lite mer så att säga.

  • Handla inte mat hungrig

Om du är hungrig i butiken är det lätt hänt att du stoppar ner en massa onödiga saker du inte ens behöver. Är du mätt så kommer du att handla det du tänkt att du ska handla.

  • Planera dina matinköp – handla allt på en gång

Det är smart att bunkra upp med de saker du vet att du alltid äter och köper. Det är smart att månadshandla alla basvaror och bara veckohandla färska varor. Har du lite mer plats så handla när livsmedelshandlarna har kampanjer.

  • Ät mer grönt – i rätt säsong

Rotfrukter och grönsaker är prisvärda om du köper efter säsong och tillgång.

  • Köp mat med kort datum

Många matbutiker säljer livsmedel för halva priset när det bara är någon dag kvar till sista förbrukningsdag. Dessa går utmärkt att frysa och äta senare. Har en varas bäst-före-datum gått ut så släng den inte. Bäst-före-datumet är bara en garanti från tillverkaren att varan håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället och går ofta att äta långt efter detta datum. Lukta och smaka på allt innan du slänger något.

Halva priset på maten: Många matbutiker säljer livsmedel för halva priset när det bara är någon dag kvar till sista förbrukningsdag. Tänker du inte äta maten direkt, kanske den går att frysa in och ätas senare? Att betala 40 kronor kilot för köttfärsen i stället för 80 är ett exempel på hur du får mer ut för dina matpengar.

  • Köp storpack

Satsa på att köpa storpack. Stora förpackningar är oftast mycket billigare än små.

Sparknepen när du åker till och från arbetet eller skolan

Dessa smarta knep kan du använda under din vardag.

  • Låt bli köpkaffet

Att stanna till och köpa kaffe ute, det kan i slutändan bli riktigt dyrt. En kaffe ute kostar mellan för 20–40 kronor. Köper du kaffe ute fem gånger i veckan blir det 400–800 kronor i månaden, eller 5 000–10 000 kronor om året

  • Lämna bilen hemma

Det kan vara bra att använda bilen mindre om det inte är ett måste. Kanske du kan åka kollektivt istället, eller samåka med några?

Sparknep som tar lite tid, men du bara behöver göra en gång hemma vid datorn

Dessa knep kan ta lite tid, men fördelen är att du bara behöver göra det en enda gång, oftast.

  • Kolla om du har rätt till bostadsbidrag

Är du berättigad till bostadsbidrag, eller kanske bostadstillägg för pensionärer? Ansök då om det och få in extra pengar varje månad.

  • Rörlig ränta i stället för fast – byt bank

Det här tipset passar dig med bolån. Genom att kolla dina lån regelbundet kan du med små medel få ner dina fasta kostnader. Prata med din bank eller hypoteksinstitut.

  • Gå igenom dina kvitton

Det blir ofta många kvitton på en månad. Ta vara på dem och spara dem på en särskild plats. Gå sedan igenom dem för att se vart pengarna har tagit vägen under månaden. Kanske det finns saker du kan spara in på?

Sparknepen som kräver lite arbete

Här kommer ett par sparknep som gör att du måste lägga ner lite mer arbete, men det kan vara värt det för de extra pengar du kan få in.

  • Sälj kläder och andra saker du inte använder på nätet

Sälj kläder och andra saker du inte använder. Det går att göra på sajter som Blocket, Tradera och säljgrupper på Facebook.

  • Gör matlådor

Om du äter lunch ute varje dag, så kan det i slutändan kosta ganska så mycket. Om lunchen kostar runt 100 kronor, så betyder det att lunch ute varje arbetsdag blir runt 2 000 kronor i månaden.

  • Låna böcker och tidskrifter i stället för att prenumerera

Låna i stället för köp. Det finns billigare sätt att läsa tidskrifter och böcker på. Bland annat på bibliotek.

  • Tvätta billigare

Tvättmaskin och torktumlare drar mycket el och förbrukar vatten. Det gör att det blir höga kostnader. Se därför alltid till att du tvättar med full maskin, samt med en så låg temperatur som möjligt.

  • Plocka svamp, bär och frukt

Skogen är framåt hösten fylld av bär och svamp. Tack vare allemansrätten kan du se skogen som ditt skafferi. Ta hem det du hittar och sylta och safta och frys in.

Sparknepen som du blir glad för i efterhand

Här är ett par spartips som gör att du måste lägga ner lite tid och energi, men även det kan vara värt det.

  • Baka ditt bröd

I stället för att köpa fikabröd och köpa frukostbröd kan du baka ditt eget. Det kostar bara bråkdelen av vad det kostar att köpa ute.

  • 48-timmarsregeln

Denna regel fungerar på det mesta, när det handlar om att köpa prylar. Du kanske hittar något i affären du vill ha. Köp det då inte direkt. Vänta 48 timmar. Känner du fortfarande att det är ett köp du vill göra, så gör det. Impulsköp är en vanlig orsak till att man handlar för mycket.

  • Köp kläder second hand

Visst är det kul med nya kläder, men hur ofta köper du något du verkligen behöver och inte bara något du vill ha? Då är det bra mycket bättre att satsa på second hand. Det blir inte bara billigare utan det är också bättre för miljön.

  • Kranvatten i stället för flaskvatten

I stället för att köpa vatten på flaska, ta med flaska med kranvatten hemifrån. Måste du ha bubbelvatten, satsa på en kolsyremaskin och gör eget.

Sparknepen som ger mycket – men kräver en hel del av dig och din familj

Här kommer en del tips som kräver en del av både dig och din familj. Det kan vara att du behöver ändra din livsstil en del. Dock gör det att du kan göra fler vinster än bara de ekonomiska.

  • Se över dina återkommande räkningar

Räkningar som kommer varje månad är något man ofta bara betalar utan att tänka mer på det. Det är elräkning, bilförsäkring och telefon- och bredbandsabonnemang med mera. Det kan dock vara bra att kika på jämförelsetjänster för att jämföra olika elbolag, försäkringsbolag och mobiloperatörer. Du kan spara in en hel del pengar.

  • Byt dyra restaurangmiddagar mot knytkalas

Att äta ute är ju trevligt och gott, men ack så dyrt. Se till att ha en budget för vad du får lägga på utemat. Resterande tid kan du ha knytkalas med dina vänner där alla tar med bidrag till middagen.

  • Skippa gymkortet

Det är inte ett måste att träna på gymmet, det går att köpa billiga hantlar, kettlebells med mera och träna hemma. Eller ta dig ut och träna med det som finns där. På nätet finns det en massa bra tips på träning där du bara använder dig av din egen kropp.

  • Inför godisförbud

Även om godis är gott, så är det ju inte så bra för vare sig kroppen eller tänderna. Inte för plånboken heller. Så testa att skippa godiset helt ett tag och se hur länge du klarar.

  • Välj lägenhet i stället för hotell på semestern – åk under lågsäsong

Satsa på att hyra en lägenhet, välja lägenhetshotell eller stuga på semestern i stället för att bo på hotell. På så sätt kan du laga egen mat och sparar därmed en hel del pengar. Se även till att undvika att resa då det är högsäsong. Allt är mycket dyrare då.

  • Sänk värmen hemma

Du sparar många hundralappar genom att sänka innetemperaturen om du bor i villa eller radhus.

  • Undvik stand-by-läge

Sänk din elförbrukning på et enkelt sätt. Det gör du genom att stänga av alla elektriska apparater ordentligt hemma. Stand-by-förbrukningen kan ta 5–10 procent av din totala elförbrukning om du bor i lägenhet. Alla apparater ska så klart inte stängas av, men många av dem kan du stänga av helt. Som din tv och andra apparater som inte måste stå på.

  • Skippa snus och cigaretter

Rökning och snusning är inte bara dåligt för din hälsa, det gör ofta även stora hål i din plånbok. Ett paket cigaretter idag kostar 60-70 kronor. Röker du ett paket om dagen, så blir det rätt mycket pengar på ett år. Det är bättre att spara undan dessa pengar. Om du har svårt för att sluta röka, så finns det hjälp att få. Dels via appar och självhjälp, dels via sjukvården.

Lycka till med ditt sparande

Nu har vi delat med oss av de tips vi har för att spara, dra ner på och få mer pengar över. Det är som sagt inte ett måste att göra alla punkter. Bara att göra ett par av dem kan omedelbart ge dig en bättre ekonomi och ge dig pengar över varje månad. Om du är smart så ser du även till att öppna upp ett bra sparkonto, med en bra ränta. Du kan göra det här hos oss. Binder du dessutom pengarna över tid, så får du bättre ränta. Lycka nu till med ditt sparande!