Nyheter



Spara pengar på bästa sätt. Få tips och råd hur du sparar mer.

Spara pengar på bästa sätt

Det här med att spara pengar, det är allt för få personer som ser till att göra det. De saknar alltså ett sparande helt och hållet. Dock är detta något viktigt och det är bra att se till att ha en slags buffert. Det kan vara för framtida utgifter, eller att du sparar till något särskilt du vill köpa. Det är inte fel att satsa på två typer av sparande. Ett för utgifter som kommer oväntat och ett sparande för nöjen och resor. Har du en buffert och en budget, så kan du på så vis lära dig att leva på ett billigt sätt. Ett smart sätt är att handla på rea. Men bara saker du behöver! När du vill ha något som är dyrare, så se till att spara till det och betala kontant. Då slipper du att ta det på avbetalning. Avbetalning gör bara att det blir dyrare för dig i slutändan.

Spara till en buffert

Exakt hur stor buffert du ska ha, beror helt och hållet på hur du bor och hur du lever just nu. Är det så att du bor i en villa, äger ett hus, har en familj, så kan du behöva ha en mycket större buffert än vad du som bor ensam i en lägenhet behöver. De pengar du lägger undan för att ha som buffert bör vara placerade på så vis att de är lätta att komma åt. Tycker du att det inte finns utrymme för ett sparande just nu? Då är det bra om du ser över din ekonomi som helhet. Avsaknaden av en buffert kan göra dig och din ekonomi mycket sårbar. Så se till att börja spara, om så bara lite i början,

Andra former av sparande

Spara långsiktigt är ett bra sätt att göra om det är något man vill ha, eller något man vill köpa. Det kallas för att målspara. Man sparar helt enkelt pengar för det där särskilda målet man tänker uppnå. Vad just ditt mål är, det är ju personligt, men det kan vara en resa, en bil eller kanske en kontantinsats för ett hus? När du ska spara på detta vis, så kan du välja mellan olika sparformer.

Det är även viktigt att inte glömma framtiden! Det innebär att du bör se över ditt pensionssparande. Då sparar du inför att du ska gå i pension. Många yngre glömmer ofta bort detta, då den dagen ligger så långt bort. Men det är alltid bra att börja!

Så, se till att tänka långsiktigt, se över hur din ekonomi ser ut, försöka spara undan lite pengar varje månad och börja målspara. Se även till att öka bufferten om lönen ökar.

Tips på hur du kan spara in pengar

För att få lönen att räcka längre och för att kunna spara undan en del, så kan du spara pengar på olika sätt. Det kan handla om att dra in på vissa saker eller låta bli vissa saker, så väl som att handla smart och så vidare.

Hur kan du då spara in pengar på bästa sätt? Det första du kan göra är att göra en budget och kalkyl över inkomster och utgifter. Det är bra för att minimera risker att du slösar pengar på en massa onödiga saker.

Minska dina impulsköp, genom att lära dig att avvakta och vänta när du vill köpa något. Är det en liten sak, som inte kostar så mycket, vänta en månad och känn efter. Vill du ha den lika gärna då? Ja då köper du. Är det en större sak du är ute efter, som kanske en bil? Då är det bra att avvakta flera månader. Känns det som att du vill ha den då, ja då har du ju hunnit spara en del med och kan köpa den.