Nyheter



Smarta tips för att sänka din skatt

Det är inte fel att se över sin skatt och sina avdrag under året, för det gör att man kan spara mycket pengar. Det är inte fel att göra detta i slutet av året men du kan börja redan nu, då december inte är så långt borta. Ta en titt bakåt och summera de höga utgifter och oväntade händelser du haft i din privatekonomi under året. Då kan du göra upp en bra plan för 2019. I denna artikel får du flera bra tips som kan vara till nytta.

Saker att tänka på

Du ska se till att hålla koll på den statliga inkomstskatten. Denna skatt består av två brytpunkter som även kallas för skiktgränser. Om du har en årsinkomst som ligger på minst 452 100 kronor brutto, alltså runt 37 700 kronor per månad, så är det 20 % skatt på inkomster som är över detta belopp. Har du en årsinkomst över 651 700 så får du betala en förhöjd statlig inkomstskatt på 25 %.

Det är även bra att kolla så att skatten räcker för rut och rot-avdrag. Det är om du har nyttjat en eller båda dessa under året och haft låga inkomster. Det är nämligen så att för att du ska få full skattereduktion för dessa, så måste du ha betalat in tillräckligt med skatt under året som gått. Räcker inte din skatt till, så kommer du få betala in skillnaden mellan din skatt och skattereduktion som kvarskatt.

Spara eller tjäna under en viss nivå

Du som vill spara i fonder, eller i aktier, du bör välja ISK. Det eftersom du får en årlig schablonbeskattning och slipper att skatta på all vinst och all utdelning. Om du föredrar att spara i aktier från utlandet, så är det bra att välja kapitalförsäkringar. Det eftersom att då kan det bli en avräkning på den utländska källskatten. Om man ser ut skattesynpunkt är det bra att sätta in pengar i början av året och i början av juli och bäst att ta ut pengar i slutet av året.

Om du under detta år har tjänat under 19 247 kronor så behöver du inte betala skatt alls. För 2019 är det andra siffror. Är det så att du har tjänat mindre än 60 000 under året så har du en del av jobbskatteavdraget som är outnyttjat. Det kan räknas av från skatten på kapitalvinster.

Fler tips för att sänka din skatt

Det finns flera andra sätt att spara skatt på. Ett av dem är att utnyttja skattefria förmåner via ditt jobb. Det oavsett om du får dem utöver lönen eller om du får ett så kallat bruttolöneavdrag. Det kommer ändå alltid bli billigare att göra så än att på egen hand köpa samma vara eller tjänst. Du kan även sänka din skatt genom att fortsätta jobba vidare efter att du fyllt 66 år. Efter denna ålder får man ett högre jobbskatteavdrag samt ett förhöjt grundavdrag på lönen.

Det finns något som heter löneväxling och det innebär att din arbetsgivare sätter av en stor del av bruttolönen till en förmån. Denna förmån kan till exempel vara tjänstepension. Dock krävs det att du tjänar bra för att nyttja detta.

Om du har sålt aktier eller fonder med vinst så är det bra att realisera eventuella förluster och kvitta dessa mot varandra. Då slipper du skatta på vinsten. Detta måste ske innan årsskiftet. Om det är så att du har gått med förlust, så kan du realisera eventuella vinster och kvitta mot. Förluster kan man inte spara till ett annat år.

En annan sak du kan göra är att fördela räntor och avdrag i hushållet. Du kan fördela bolåneräntor mellan er i hushållet. Om en betalar allt kan det leda till reducerat avdrag, vilket kan vara mycket dumt.

Har du sålt en bostad för längre sedan och fått bostadsuppskov. Det du kan göra är att återföra hela eller delar av själva uppskovsbeloppet till beskattning. Det för fem år bakåt i tiden. Det innebär att du kan begära omprövning av den tidigare deklarationen. Det gör att du får betala 22 % i skatt så väl som kostnadsränta på uppskovsbeloppet som du återför. Samtidigt så kommer du att få tillbaka all årlig skatt på beloppet.

En sista radikal lösning för att sänka din skatt, det är att flytta till en annan kommun. Det eftersom att det är en stor skillnad på skatter mellan olika kommuner. De som har lägst total kommunalskatt är Vellinge och Kävlinge i Skåne, Solna, Danderyd och Täby i Stockholms län. De som har högst skatt är de som bor i Dorotea, Munkedal och Orust.