Nyheter



Så säger du upp dig!

Är det dags för dig att börja på ett nytt jobb? Nedan finner du tips på hur du kan säga upp dig med stil.

Att säga upp sig från sitt jobb kan vara ett av bästa ekonomitips som lyfter din privatekonomi. Detta eftersom i många fall innebär nytt jobb högre lön! Och speciellt under sommarsemestern får man tid till att tänka över sin jobbsituation och fundera över sin framtid! Har du länge funderat på att säga upp dig och sett flera jobb som intresserar dig? Våga ta steget att säga upp dig från ditt nuvarande jobb för att ge sig ut på nya äventyr. Eller så har du kanske har redan bestämt dig för att anta nya utmaningar och testa något nytt? Utnyttja dina kontakter och berätta för folk att du söker jobb! Tro på dig själv och byt jobb!

Men hur ska man säga upp sig med stil? Vi hjälper dig!

  • Först och främst ska du ta reda på din uppsägningstid! Vanligtvis är uppsägningstiden mellan 1 till 3 månader, och beror på hur länge du arbetat hos arbetsgivaren. Saknar din arbetsplats kollektivavtal, har du enligt Lagen om anställningsskydd (LAS) en månads uppsägningstid.
  • När du vet hur lång uppsägningstid du har och kontraktet för det nya jobbet är påskrivet och klart är det dags att bestämma vilken dag du vill att din nuvarande anställning ska upphöra.
  • Tänk på att en uppsägning bör vara skriftlig. Var tydlig med formuleringen.
  • En muntlig uppsägning gäller också, men det finns risk för oklarheter.
  • Vill du säga upp dig med stil ska du överlämna uppsägningen personligen till din chef. Då har du tid att prata i lugn och ro med din chef och du vet att meddelandet har tagits emot. Skickar du det via e-post eller vanlig post finns det risk att det kommer att missas.
  • Kom ihåg att uppsägningen gäller från den dag arbetsgivaren fick informationen. Och inte från den dag du skickade den.
  • Tänk igenom din uppsägning noga! Många anställda säger upp sig i affekt. Och ska du ångra eller ta tillbaka din uppsägning bör du ha en bra anledning till det. Huvudregeln är att uppsägningen inte går att ångra.
  • Är din uppsägning redan inlämnad och klart, ska du komma ihåg att du fortfarande måste sköta dina arbetsuppgifter.

 

Lycka till!