Nyheter



Så motiveras du till att spara långsiktigt!

Att leva ett rikt liv och inte oroa sig över sin ekonomi är viktigt för många. Men vad säger du om att leva ett ganska så sparsamt liv, för att i framtiden kunna skapa en ekonomisk trygghet och frihet? Vägen dit är inte enkel, men inte heller omöjlig. Men vad ska man göra när motivationen är nästan som bortblåst? Vi ger dig tips på hur du hittar motivationen för att bli rik på lång sikt.

I en rapport från den statliga brittiska statistikbyrån ONS står det klart och tydligt att personer som har mycket pengar är nöjdare med livet och dessutom känner mindre stress, ångest och oro. Just finansiella tillgångar verkar påverka livskvaliteten och ens välbefinnande.

Att spendera pengar inte är svårt eller tidskrävande. Att unna sig saker och blunda för den nya väskan, utelunchen eller Ralph Lauren skjortan känner många igen. Men att kombinera det ”roliga” såsom shopping och det ”tråkiga” såsom sparande är inte lika enkelt. Plånboken är inte tacksam, och själen blir tillfredställd endast en kort stund. Att spara pengar, istället för att få direkt tillfredställelse av att konsumera, kan ibland vara mycket svårare än vad vi tror. Speciellt när vi vet att drömmen om att bli ekonomiskt oberoende i framtiden är långt bort.

Nedan finner du tips för att hitta motivationen att spara långsiktigt och investera mer!
 

  • Ställ dig den viktiga frågan: Varför vill du bli ekonomisk oberoende? Hur kommer det kännas när du uppnår ditt mål? Vad ska du göra? Var ska du bo? Hur kommer du leva?
  • Vad fick dig att sätta upp ett sådant mål? Har du inget mål, är det viktigt att du skapar ett mål. Ett stort långsiktigt mål och flera delmål. Ett mål räcker inte. Detta för att målet ligger långt fram i tiden och därför känns det inte lika motiverande med ett stort mål som ska nås inom exempelvis 20 år.
  • Är det svårt att lägga undan? Se inte på det som på ett problem. Försök att hitta möjligheter till att lägga undan. Många bäckar små gör en stor å.
  • Fokusera mindre på andra, lägg all fokus på ditt sparande, din ekonomi och dina sparmål.
  • Pengarna är inte borta! Att investera pengar betyder inte att de försvinner. Du har fortfarande kvar dina pengar. Tänk att för varje dag kommer den summan att öka.
  • Hitta ett sätt som känns rätt för dig. Du kan spara i aktier, fonder eller kanske på ett sparkonto med hög ränta. 
  • Ha en förståelse. Man måste börja någonstans. I början kommer du se småsummor på ditt sparkonto, men de kommer växa med tiden! Ha tålamod.
  • Det är viktigt att omringas med personer som motiverar dig och peppar. Umgås med likasinnade! Se till att få energi från andra med samma mål. Det kommer motivera dig och inspirera till att nå dina mål.
  • Fira dina delmål! Varje uppnått delmål betyder att du är närmare ditt stora mål.

LYCKA TILL!