Nyheter



Bitcoin – en digital valuta

Bitcoin är, sedan några år tillbaka, ett stort snackis i nätvärlden. Åsikterna går isär kring den så kallade kryptovalutans framtid. Men vad är det egentligen för något?

Bitcoin är en så kallad kryptovaluta, vars syfte är detsamma som med alla ”vanliga” pengar. Alltså, att denna valuta ska användas som betalningsmedel eller för att lagra värde. Trots några likheter med ”vanliga” pengar, finns det några skillnader.

Det som skiljer Bitcoin från en ”vanlig” valuta är att det inte finns någon central utfärdare, som det finns Riksbanken för svenska kronor. Denna kryptovaluta skapas i förutbestämd takt i ett så kallad P2P-nätverk. Vem som helt kan ansluta sig där. Dessutom lagras där alla transaktioner som görs.

Bitcoin som valuta ofta jämförs med kontanter. Detta för att transaktionerna kan ske direkt mellan olika användare utan att andra tredje parter inblandas. Dessutom kan transaktionerna göras anonymt och även direkt mellan privatpersoner.

Eftersom bitcoin är baserad på en kryptoteknik och använder sig av asymmetrisk kryptering för att signera transationer är det väldigt svårt, eller nästan omöjligt att förfalska den.

Valutan skapades år 2009 av Satoshi Nakamoto, vilket är troligtvis hans pseudonym, och sedan dess har den mött både positiva och negativa kommentarer. Den första transaktionen ägde rum den 1 december år 2009. Det intressanta med bitcoin är att det kommer maximalt att finnas 21 000 000 bitcoins, och det beräknas att vara runt år 2140.

Så kan du skaffa bitcoin:

  • Först och främst måste du skaffa en digital plånbok för bitcoin. Där kan du köpa, ta emot och betala med dina bitcoins. Varje bitcoin plånbok har en adress, som fungerar ungefär som kontonummer. En sådan plånbok kan vara installerad som en mjukvara på din dator eller applikation i mobilen.
     
  • När du har skaffat din plånbok kan du börja skaffa bitcoins. Det finns flera olika sätt att tjäna eller skaffa bitoins. Du kan exempelvis sälja en vara eller tjänst och ta betalt i bitcoin, du kan köpa bitcoin privat av någon, eller kan du träffa personer fysiskt och byta kontanter mot bitcoins. Det enklaste sättet för nybörjaren är att köpa av ett företag som säjler bitcoins. Det fungerar då ungefär som Forex. 

Här kan du se var du kan betala med bitcoins.