Nyheter



Finansiell rådgivning – nu väntas strängare krav!

Negativ publicitet och bankernas image problem under förra året ledde till rekordlåg kundnöjdhet för några storbanker.  Byte av bland annat premiepensionsfonder med hjälp av oseriösa rådgivare har uppmärksammats stort i media. Och nu, väntas strängare krav på rådgivarna.

Svenskt kvalitetsindex, SKI, presenterade förra året en undersökning där det visade sig att svenskarnas förtroende för banker har minskat. Den andra viktiga punkten var att kundnöjdheten ligget på rekordlåg nivå. Enligt Svenskt kvalitetsindex handlar det om ett minskat förtroende för hela bankbranschen. Anledningarna är många, och det kan bland annat bero på den negativa publiciteten som några storbanker fått förra året som ledde till stora image problem. Senast var förtroendet lika svagt år 1993 under fastighetskrisen. SKIs årliga mätning har pågått sedan 1989.    

Det var även finansiella rådgivare som fick mycket uppmärksamhet i media under 2016. Många pensionärer har blivit övertalade av rådgivare att binda pengar i flera år utan möjligheten att ta ut dem.

Det viktiga när det kommer till rådgivaryrket är privatpersoner och företag ska få hjälp att fatta bra investerings- och sparbeslut utifrån deras egna behov och ekonomiska förhållanden. Den rådgivning som bankerna erbjuder idag, är oftast inte en så kallad oberoende rådgivning. Detta innebär att rådgivare introducerar sin banks produkter i första hand. Många banker ställer krav på sina rådgivare och vill öka försäljningen av sina egna sparprodukter. Detta leder till att gränsdragningen mellan rådgivning och försäljning kan vara luddig och svår att se. Detta påverkar både kundupplevelsen och rådgivningen. Många rådgivare ses som säljare, och många rådgivare känner sig som säljare. Nu väntas det en förändring.

Nya EU-bestämmelser som reglerar den finansiella rådgivningen ska införas i Sverige, men vi ska ha strängare krav. Detta innebär att nuvarande regler ska skärpas och nya regler för värdepappersinstitut, börser och handelsplatser införas. Lagrådet ska bland annat granska förslaget som gäller investeringsrådgivning på oberoende grund. Det innebär att ett värdepappersinstitut som erbjuder oberoende finansiell rådgivning inte får ge råd om egna finansiella produkter. Detta förslag skulle minska risken för intressekonflikter och dolda avgifter för kunderna.

Mer information hittar du på Regeringens hemsida. 
Undersökningen finner du här.