NyheterAndra alternativ till bankernas 0-ränta


Ett bra sparande är en förutsättning till ekonomisk trygghet i framtiden. Man har råd att leva ut sina drömmar och inte oroa sig över sin ekonomi. Men att spara pengar kräver tid och tålamod. Sparar man på ett konto med 0 procent räntan kommer det att ta tid. Vill du se dina pengar att växa? Vi tipsar om 4 andra sätt att spara pengar och få bättre avkastning.

Enligt experterna är en bra tumregel att spara ungefär 10 procent av sin lön efter skatt. Det gäller både sparande på långt sikt och kort sikt. Vill man nå sina sparmål, är det betydligt lättare att göra det om man har ett tydligt mål och en genomtänkt struktur på sitt sparande. Det största, övergripande målet brukar oftast vara att skaffa sig ekonomisk trygghet samt att man kan använda pengar till det som man själv vill.

Ett sparande består av flera olika delar. Oftast har man ett buffertkonto – pengar till oförutsedda utgifter, såsom arbetslöshet, om någon blir långvarigt sjuk eller om exempelvis bilen eller kylskåpet går sönder. Hur mycket pengar det ska finnas på ett sådant konto beror på personens levnadsstandard och levnadsförhållanden. Men man brukar säga att ett buffertkonto ligger oftast på 3 månadslöner. Sedan har man ett kortsiktigt sparande – pengar till kontantinsättning eller kanske ny bil. Och sist men absolut inte minst, ett långsiktigt sparande – exempelvis till framtida pension. De två första delarna brukar ligga på ett konto som är lättillgängligt och säkert. Däremot när det kommer till exempelvis pensionssparande vågar fler att ta en risk och spara i exempelvis fonder eller aktier.

De flesta banker erbjuder en 0 procent-ränta, vilket gör att pengarna inte växer. Har man den ekonomiska förutsättningen och våga ta lite mer risk finns det fler möjligheter till att spara, och samtidigt tjäna pengar.  

Här finner du 4 tips på hur du kan få bättre avkastning:
Spara i fonder
Värdepapper är ett klassiskt alternativ till sparkonton. Man kan ofta få bättre avkastning men man kan även få mindre avkastning när börsen går ner.

Spara i aktier
Aktier har historiskt sett gett bättre avkastning än pengar på banken, men riskerna är stora. Särskilt om man bestämmer sig att investera i de mindre bolagen.

Spara genom att byta bank
Flytta ditt sparande till en annan bank som erbjuder lite högre ränta. På sajten Compraicer.se kan du se vilken bank som ger dig bäst ränta.  

Spara på ett konto med hög ränta
Ännu ett intressant alternativ är att spara pengar på ett sparkonto med hög ränta. Dessa konton ger hög ränta men det finns också risk. Och ju högre ränta erbjuds desto mer troligt att pengarna inte omfattas av insättningsgarantin.