NyheterOlika former av sparkonton

Sparkonto, det är ett konto som skiljer från ditt vanliga privatkonto eller transaktionskonto. Oftast så kopplar man inte ett kort till sitt sparkonto så som man gör med sitt transaktionskonto. Insättningar och uttag på ett sparkonto görs då via traditionella överföringar, via bank eller via en app på mobilen. Ett sparkonto har ofta bättre ränta än det vanliga kontot du använder. Beroende på vilken bank du har så olika räntesatser och olika förutsättningar tillkomma. Det är smart att jämföra olika alternativ innan du väljer var och hur du vill öppna sparkonto.

Traditionellt sparkonto med ränta

Ett sparkonto kan användas för olika sorters sparande. Många gånger är det ett långsiktigt sparande som man vill göra. Det är inte fel att ha två sorters sparande. Ett sparande för bil, en resa, renovering av huset samt ett buffertsparande som är för oväntade utgifter. Till dessa typer av sparande fungerar det bra att ha ett traditionellt sparkonto. Då det inte är ett kort kopplat till kontot så är det inte någon risk att du handlar upp pengarna.

Med ett regelbundet sparande kan du med tiden öka summan av sparkontot. Ju mer pengar du sparar, desto mer ränta tjänar du så att säga. Det bör dock sägas att avkastningen på ett sparkonto inte kan jämföras med sparande i fonder eller aktier eftersom räntan sällan är så hög.

Olika sorters sparkonton

Bankerna erbjuder idag olika varianter av sparkonton. Dessa kan kallas bonuskonton, kapitalkonton, fasträntekonton och så vidare. De är olika konton som har olika villkor. Ett bonuskonto är ett konto som ger dig en bonus på en högre ränta om du låser en summa pengar under en viss tid. Ett fasträntekonto ger dig en högre fast ränta om du binder dina pengar under en längre tid, vilket ger dig en högre avkastning.

Det finns sparkonton där du inte låser dina pengar men där det står att du inte får ta ut pengar förrän efter en viss tid eller bara ett visst antal gånger per år. Annars ändras räntan till att bli lägre.

Automatiskt sparande

Om du väljer att öppna ett sparkonto hos din bank kan du välja automatiskt sparande. Det betyder att en del av din lön eller fasta inkomst automatiskt förs över till sparkontot i samband med att pengarna kommer in på ditt vanliga transaktionskonto. Det är bra att göra detta så att du inte hinner använda upp de pengar du har tänkt spara. Genom att spara direkt när pengarna kommer in gör att sparandet går på rutin och efter ett tag märker du inte av det, men ditt sparkonto växer sig större.

E-sparkonto är ett alternativ

Idag är det så att många banker erbjuder dig att ha ett e-sparkonto kopplat till internetbanken, som du skapar på egen hand. Du kan skapa flera e-sparkonton om du vill. Du kan då på egen hand sköta olika sparanden. På dessa konton är det oftast fria uttag och du sköter alla uttag och insättningar själv.

Öppna sparkonto till barn

Det är inte fel att satsa på att öppna konton till sina barn eller barnbarn för att ge dem en bra grund att stå på när de väl blir myndiga. Det gör att de kan ha pengar till saker de behöver senare i livet, som ta körkort, plugga eller annat. Det finns en del saker att tänka på om du ska öppna ett sparkonto för barnen.

  • Om du sparar i ditt namn är det dina pengar och du avgör när barnet ska få pengarna.

  • Vill du spara i barnets namn kräver oftast banken signatur från båda föräldrarna eller personbevis som styrker vilka som är förmyndare över barnet.

  • Om mor- och farföräldrar vill starta ett sparande för barnet krävs personuppgifter, både till barnet och vanligtvis föräldrarna. Föräldrarna måste även godkänna att ett konto till barnet öppnas.

  • Allt som sparas till barnet räknas som gåvor och är barnets egna pengar. Dock förvaltar du som förälder pengarna fram tills barnet är 18 år. Barnet själv kan dock öppna ett eget sparkonto vid 16 års ålder och pengarna på det egna kontot styr barnet helt själv.

Det finns flera olika sparkonton att välja mellan beroende på om du vill spara i pengar eller investera i fonder. Mellan dessa skiljer sig bland annat villkoren för utbetalningar en del från ett traditionellt sparkonto.

Sparkonton med speciell inriktning

Det finns även sparkonton hos bankerna som kan ha olika inriktningar. Dessa konton har ofta en fördel kopplat till sig, som är för syftet med sparandet. Om du har ett sparkonto för att kunna köpa en bil, så kan ett konto med den inriktningen ge dig en del förmåner som bilförsäkringar eller billån längre fram.

Sparkonton med statlig insättningsgaranti

Alla stora banker har det som kallas en statlig insättningsgaranti på de pengar du sparar hos dem. En insättningsgaranti garanterar att du får dina pengar om banken går i konkurs eller om lönsamheten minskar så de inte kan betala ut vad du har sparat. Beloppet som den statliga insättningsgarantin uppgår till är 100 000 euro.

Det finns andra aktörer på marknaden som inte erbjuder statlig insättningsgaranti, men då har höga räntor på det du sparar.

Olika räntor

Det kan skilja sig en del åt när det gäller räntor. Det kan vara mellan banker men även mellan olika konton i samma bank. De tre vanligaste är dag-för-dag-ränta, lägsta-saldo-ränta och skiktad ränta/räntetrappa

  • Med dag-för-dag-ränta beräknas din ränta på det saldo som du har på ditt konto varje dag.

  • Med lägsta-saldo-ränta beräknas räntan på det lägsta saldot du haft under månaden.

  • En skiktad ränta, eller så kallad räntetrappa, innebär att beloppen styr själva räntorna. Oftast sätts beloppen i intervaller där högre belopp ger en högre ränta. Här kan banken antingen ge den högre räntan på hela beloppet, när du når ett nytt beloppsintervall eller så sätter de bara den högre räntan på det belopp som är över gränsen. Denna modell är vanligtvis kombinerad med uttagsavgifter för att du helst inte ska göra uttag.

Utbetalning av räntan

Oftast så brukar den ränta du tjänat ihop betalas ut vid årsskiftet. Det innebär att ditt saldo ökar och ränta kommer att beräknas på det nya saldot, detta kallas för ränta-på-ränta. Dock är det så att banken drar en viss % i preliminärskatt innan de delar ut ränta vilket ger en faktisk utbetalning på mindre pengar.

Spara med Viaspar

Här hos oss kan du spara dina pengar med. Det i ett vanligt sparkonto eller i form av ett kapitalkonto. Väljer du ett kapitalkonto så kan du låsa pengarna i 3 måander, 6 månader, 1 år, 2 år eller 3 år. Ju längre tid du binder dina pengar, desto högre ränta kan vi erbjuda dig.