NyheterAtt leva på en låg inkomst och ändå kunna spara pengar

Det är inte alla som har en hög inkomst. Det är faktiskt ganska vanligt att de flesta har en låg inkomst att klara sig på. Det är många som gör just det, klarar av att leva, trots att inkomsten är låg. Anledningar att man har en låg inkomst kan bero på olika saker. Det kan vara att du är arbetslös, studerande, pensionär eller att du har ett jobb med en låg lön. Oavsett varför så vill man ju att ekonomin ska gå runt. Man vill även kunna ha lite skoj samt kunna spara undan en slant.

I denna artikel får du lite tips på hur du kan säkra din ekonomi även om du har en låg inkomst. Det är viktigt att du ska kunna känna dig trygg samt ha lite pengar över.

Lev efter din inkomst

Oavsett vad du har för inkomst så är det viktigt att anpassa ditt liv och dina utgifter till den. Att ha en ekonomi som är hälsosam innebär inte att du måste vara snål eller följa exakta mallar på hur pengarna ska spenderas. Det hela handlar om att du ska hitta en bra balans mellan dina inkomster och utgifter.

Den som har en lön på 35 000 efter skatt har gott om pengar om många möjligheter till en väldigt bra ekonomi. Men lever personen över sina tillgångar så kan det ändå bli ekonomiska problem. Det handlar ju om hur mycket pengar man lägger varje månad och på vad.

Den som har 15 000 kronor efter skatt kvar på kontot, kanske har mindre pengar att röra sig med, men oftast en bättre och mer stabil ekonomi än personen som har 35 000. Det är om personen i fråga är duktigare på att balansera inkomst och utgifter. När man har en låg inkomst så behöver man ofta tänka efter och begränsa sig en del.

Göra val efter vad du har råd till

Det viktigaste är att först betala de grundläggande räkningar du har. Det gäller då boende, el, försäkringar och sådant som i princip alla måste ha. Samt mat. Efter att dessa poster är betalda, så borde det finnas en del pengar över för att spara och en del för nöjen.

Om du har en låg inkomst så gäller det så klart att välja boende, bil och liknande efter vad som är rimligt i förhållande till din inkomst. Kanske en mindre lägenhet till mindre hyra, en begagnad bil och så vidare.

Det är även bra göra val när det kommer till lyxkonsumtion. Den som har mer pengar, har råd att unna sig resor, kläder, restaurangbesök så väl som att ha flera streamingtjänster med mera. Den som har lägre inkomst får välja bort en del av dessa saker, då man inte har råd med det.

Budget gör att du kan lyckas

Att göra en budget är bra oavsett vad du har i inkomst. Det är ett verktyg som hjälper dig att lyckas med din ekonomi på ett bra sätt. Särskilt om du har mindre pengar att röra dig med. Det är här du kan lära dig att hitta den balansen du måste ha mellan inkomst och utgifter

Det är rätt lätt att ha koll på inkomst, då det är lön i huvudsak. Det är utgifterna som kan vara lite knepigare att ha koll på. Sätt upp alla räkningar samt alla saker du köper varje månad. Sedan är det bra att även skriva upp extra saker som godis, cigg, kläder och så vidare.

Dessutom bör du räkna in alla utgifter som inte kommer regelbundet. Om du betalar bilskatt så görs det en gång om året och likadant med att serva bilen eller om du betalar på ditt studielån. Dessa saker kommer oregelbundet. Det du kan göra är att dela upp årskostnaden på 12 och ta med det varje månad för att få en bättre överblick över hur mycket pengar som faktiskt försvinner.

Få koll på vad du kan dra ner på

Efter att du har gjort klart din budget så ser du vad du har för marginaler. Om det är så att du knappt har några, att det är precis så att du kan betala alla räkningar eller att du till och med går minus, så är det bra att se över vad du kanske kan dra ner på. Det är inte bra att ha för höga utgifter i förhållande till din inkomst.

Det finns olika sätt att dra ner på utgifter. En del saker går inte att ta bort helt, som boende, försäkringar, mat och liknande, men det går att få det att kosta mindre. Det går jämföra försäkringsbolag, elbolag med mera. Äta billigare mat, samt kanske flytta till en billigare lägenhet.

En del saker som inte är så att säga livsviktiga kan kanske skäras bort helt. Du behöver kanske inte ha det snabbaste bredbandet eller det största kanalpaketet?

Skriv en lista på det du lägger pengar på varje månad och försök sedan att dra bort onödiga utgifter. Allt som du kan klara dig utan eller där du eventuellt kan hitta ett billigare alternativ. Förhoppningsvis gör det att du hittar den där balansen vi pratat om innan.

Spara pengar är grunden för en hälsosam ekonomi

När du ändrat marginalerna och har pengar över efter alla räkningar, så bör en del av dessa pengar läggas på sparande. Inte allt på nöjen! Hur mycket du ska spara beror så klart på hur mycket du har över. Det är mycket bättre att spara lite än inget alls.

Det är bra att först spara till en buffert, det är en form av säkerhetsmarginal kan man säga. Ifall om att du får oväntade utgifter eller om du får mindre inkomst framöver. Dess pengar ska inte röras och absolut inte användas till nöjen. Nöjen kan du spara till separat. Det i ett så kallat målsparande.

Du kan själv välja hur mycket du vill lägga i buffertsparande. Det är bättre med lite än inget alls. Försök att få ihop en buffert på två månadslöner. Sedan kan du börja spara till nöjen med.

Lån för oväntade utgifter

Om du inte har en buffert eller den är ganska liten men du ändå råkar ut för en oväntad utgift. Då kan det bli lite knivigt för dig. Det vanligaste sättet att lösa det på är att ta ett lån. Det finns idag olika typer av lån, till olika räntor. Så jämför alltid olika alternativ. Se även till att du räknar på det i din budget så att du har råd att betala tillbaka lånet.

Ett lån är i de allra flesta fall en tillfällig lösning på ett tillfälligt problem. Undantaget är ifall du har många dyra smålån. Du kan då kanske samla dina lån, så att du får ett enda stort lån. Det kan du spara en hel del pengar på.