NyheterGör en bra budget för ditt hushåll

Gör en bra budget för ditt hushåll – läs mer här

Det är alltid bra att göra en budget. Det eftersom den hjälper dig att hålla kollen på din egen ekonomi. Dock kan en budget se olika ut beroende på vad du har för livssituation just nu. Därför så får du här tips på budget för olika situationer. Det som är viktigt för alla varianter är att din budget går ihop. Dina utgifter ska matcha din inkomst och det bör även finnas med en post för sparande varje månad.

Hur bör du sätta upp din budget? Läs vidare och välj det som passar din livssituation.

Budget för student

Ofta är det nu som du kanske gör din allra första budget. Även om du har en låg inkomst och det mesta kanske består av lån så är det bra att nu lära dig hur du ska få ihop ekonomin. Kolla över vad du har för fasta kostnader. Det kan vara boende, försäkring och telefon. Se sedan hur mycket du kan lägga på mat, kurslitteratur och konsumtion. Budgeten kanske inte går ihop så som du vill, men du kanske kan lösa det med att höja inkomsten, kanske genom ett extra jobb. Försök även få till ett sparande, bra att ha det som rutin, även om det är ett par hundralappar i månaden till att börja med.

Budget för singel

När du är singel bör du lägga upp din budget som studenten. Den stora skillnaden här är att du (förhoppningsvis) jobbar och har en lön. Ofta har du högre utgifter, så som har högre boendekostnader och högre levnadskostnader men du tjänar också mer än vad en student gör. Glöm inte heller att du måste spara lite! Sätt upp både ett buffertspar och ett långsiktigt sparande.

Budget för par utan barn

Par utan barn, där båda jobbar, där brukar det finnas en bra ekonomi. Dubbla inkomster och inte så höga utgifter. Så klart att ni kan resa, göra roliga saker men se även till att satsa stort på ert sparande. Öka ert sparande rejält, både buffertsparandet och det långsiktiga sparandet. Om ni planerar att skaffa barn i framtiden är det jättebra att spara för att sedan kunna dryga ut föräldrapenningen.

Familjebudget

När ni skaffar barn, så kommer utgifterna att öka en hel del. Därtill kanske ni har ett större boende, en bil utöver att ni är fler personer i familjen. Nu kommer de fasta utgifterna att ta en hel del av pengarna ni tjänar. Det ni kan göra är att sänka er konsumtion samt justera sparandet till en bra nivå. Försök att upprätthålla något slags sparande till er själva och sätt upp ett litet sparande till barnen om ni har råd.

Budget för pensionärer

Förhoppningsvis har ni haft en bra period, innan du går i pension. Lite som innan barnen kom in i bilden. När barnen flyttar och ni är kvar i arbetslivet, spara undan mer pengar. Sedan när ni kommer in i pensionsåldern, så har ni en bra buffert och ett bra pensionssparande förhoppningsvis. Det är viktigt att ha egna sparade pengar att dryga ut pensionen med. Som pensionär kan du än en gång göra budgeten efter studentens proportioner. Det genom att anpassa utgifterna efter inkomsterna och försöka upprätthålla ett litet sparande för sakens skull.

Har du lätt för att spara eller är du mer av en slösa?

Alla är vi olika och det på alla de sätt. När det gäller pengar och att kunna spara, så är det ofta så att vi är antingen den personen som är superduktiga på att spara och får undan en hel del pengar. Eller så är vi den där personen som alltid slösar pengar och har lite eller inga pengar sparade. Du kan ta testet nedan för att se vilken av dessa två du är!

Testa dig själv: Är du en slösa eller en spara?

Testa dig själv och få de bästa tipsen för hur du kan förbättra din ekonomiska situation utifrån din personlighet.

Har du pengar över varje månad?

Ja

Nej

Tänker du även på andrahandsvärdet när du köper något?

Ja

Nej

Får du ibland höra att du är snål?

Ja

Nej

Blir du oftare bjuden på fika än du bjuder andra?

Ja

Nej

Har du en buffert?

Ja

Nej

Planerar du noga inför varje köp?

Ja

Nej

Skulle du klara av en oförutsedd utgift på 11 000 kronor idag?

Ja

Nej

Prioriterar du amortering framför konsumtion?

Ja

Nej

Handlar du matvarorna på extrapris trots att du är sugen på något annat?

Ja

Nej

Kan du betala dina räkningar i 3 månader om du förlorar din inkomst?

Ja

Nej

Flest Ja ➡️ Du är en Spara

Om du har flest ja i testat ovan, så är du en person som är bra på att spara. Antagligen är det så att du har en buffert som du kan luta dig på vid oförutsedda utgifter och inkomstbortfall. En buffert är supersmart att ha, gärna en som består av två månadslöner. Se även till så att du säkrar upp dina inkomster genom att vara med i a-kassan och ha en inkomstförsäkring. Då är du förberedd på otrevliga överraskningar som kan dyka upp i livet. Se också till att ha ett långsiktigt sparande på plats inför pensionen. Du kan dessutom vara smart och investera en del av dessa pengar, genom fonder eller aktier.

Flest Nej ➡️ Du är en Slösa

Om du har flest nej i testet ovan så är du lite av en slösa. Du är en person som prioriterar livets goda istället för pengar på banken. Självklart kan detta vara ok, om det är så att du har en buffert och ett långsiktigt sparande på plats om det sker oförutsedda utgifter och inkomstbortfall. Om du inte har det, så är det hög tid att du ser över det nu. Det är viktigt att ha ett bra sparande och gärna en buffert på minst två månadslöner på sparkontot. Försök spara 10 procent av din lön, kom ihåg att hellre spara lite än inte alls. När du jobbat upp en bra buffert, börja även att tänka på ett långsiktigt sparande.