NyheterBörja tänka på sparande

Sparande är ju så klart kopplat till pengar och till ekonomi. Det gör att många tänker på hur de har det och att de kanske upplever att de har en brist på pengar. Det är ofta anledningen till att många inte sparar, då de anser att det inte finns utrymme för att göra det. Dock handlar det mycket om att vad man har för inställning och vad man har för vanor i sin egen vardag. Sparande handlar inte om en speciell summa eller en viss andel av de pengar som kommer in. Det hela handlar om att komma igång. Att förändra hur man tänker så att det blir en rutin att spara undan en viss summa för framtiden.

Börja smått, det är bättre än inte alls

Många tänker att det inte går att spara, eftersom man tänker att det finns inga pengar att lägga undan. Dock är det så att det finns alltid lite du kan spara. Det kan vara att du lägger alla dina tior i en burk du har hemma. Förvisso kommer detta sparande inte att växa, men det är ett sätt att gå från noll sparande till något i alla fall. Det är som sagt inte frågan om hur mycket du sparar, utan att du kommer igång med att spara.

Det du kan göra är att börja fundera på om det går att stoppa undan en mindre summa varje månad till att börja med. Det kan vara så lite som att du tar en krona per hundralapp av dina inkomster. Med tiden kanske du känner att du kan avvara lite mer, då ökar du upp summan lite. Även om det inte är en stor summa, så är det ändå en början på ett sparande. Om du inte har stort utrymme i din ekonomi för sparande, så kanske du ska börja fundera på vad det finns för saker du kan dra in på. Så att du kan lägga dessa pengar på sparande istället. Kolla över dina utgifter och vad det finns som du kan avvara. Det är inte fel att även göra en budget, så att du får en bra översikt över det hela.

Hur och var ska jag spara?

En del sparar inte pengar då de inte vet var eller hur de ska spara. Även då handlar det om att förändra sättet man tänker på. Det är bättre att spara på ett ställe än att inte spara alls. Det kan vara i burken som vi sa, eller på ett sparkonto i din vanliga bank. Det bästa sättet att spara är så klart på ett ställe där dina pengar kan växa, som till exempelvis på ett konto med bra ränta. Dock är det allra viktigaste att komma igång.

Det är bra att fundera på varför du ska spara. En sak att börja med, det är att skapa dig en buffert. Det är ett sparande som är till för om det sker oförutsedda händelser. När denna buffert har en ansenlig summa, så är det bra att även börja spara på fler sätt eller till andra saker. När du ska välja sparform, så påverkas det ofta av risknivå på sparandet, avkastning och hur länge du binder pengarna. De kan i sin tur påverkas av varför du sparar då det handlar om när du behöver pengarna, och ditt behov av att de inte riskerar att försvinna kontra möjligen och hastigheten till växande.

Det du kan göra här är att läsa på och sedan kolla runt för att se vad det finns för olika typer av sparanden och sparkonton. Det finns rådgivare på banker du kan prata med om du behöver tips och råd kring detta. Det kan vara en smart idé att spara på ett konto där du inte kan ta ut pengarna hur du vill. Då är det lättare att få sparat en större summa pengar. Ett smart sätt att spara är med oss på Viaspar. Du kan binda dina pengar hos oss på ett visst antal år. Ju längre tid du binder dina pengar, desto bättre ränta får du.

Hur mycket är mest gynnsamt att lägga undan?

Är det så att du har en bra ekonomi och pengar att kunna lägga undan en hel del, så har du lite bättre utrymme att välja hur du ska spara och hur mycket du ska spara varje månad. Vad som är ett bra sparande är ingen fråga det finns ett enkelt eller självklart svar på. Ett svar är förvisso att ju mer pengar du lägger undan nu, ju mer pengar kommer du att ha senare. En bra summa att spara, om du kan, är mellan 10 procent och 20 procent av det du har att leva på efter att alla utgifter är betalda

Det du kan göra är att kolla hur mycket pengar du har över att leva på när alla dina kostnader är betalda. Därefter kan du titta på hur mycket 10 procent av den summan är och fundera på om det är rimligt att kunna lägga undan det i en sparform. Sedan kan du välja att spara undan detta på flera sätt. Det handlar lite om det där att inte lägga alla ägg i en kort.

Sammanfattning

Att börja tänka sparande handlar alltså en hel del om att förändra ditt sätt att tänka samt att se över vad du har för dagliga vanor. Det handlar alltså inte så mycket om hur stor summa du sparar, utan ATT du kommer igång med ett sparande. Det är inte fel att som sagt börja med en tia i burken då och då. Det eftersom det är ett bra första steg att börja spara på. Sedan kan du kolla över vad det finns för olika sätt att spara på. Det finns ju sparkonton, fonder, aktier, investeringar med mera du kan fundera över. Det finns en mängd olika sätt att spara på, så det finns något för alla så att säga.

Hur mycket du ska spara handlar om vad det finns för utrymme i din ekonomi. Ju mer du sparar nu desto mer pengar kommer du att ha senare. Ett bra mål är som vi tidigare nämnde är att sikta på 10–20 % av det du har kvar att leva på efter alla utgifter.