NyheterMinska den ekonomiska stressen i jul

Minska den ekonomiska stressen i jul

Varje år så är det samma sak. December månad med julen kommer och varje år slår julklappshandeln rekord. Varje år är alla lika stressade både tidsmässigt och ekonomiskt. Många gånger kallas januari för årets fattigaste månad och många har det svårt att få det att gå ihop både under januari och februari.

Det har gjorts undersökningar där var tredje svensk sagt att de kan tänka sig att skuldsätta sig för att ha råd med julklappar.

Det är inte fel att ta del av tips för att få en ekonomiskt smart jul, som är både fridfull och lyckad.

Bra tips att ta del av

Det du kan göra inför jul är att sätta ett maxtak. Inte bara för vad julklapparna ska få kosta, utan på allt, från mat, pynt med mera. Prata med din familj om att minska ner på allt i år. De flesta kommer att tycka det är skönt.

En annan sak, tillåt dig vara ”orättvis”. Har du två barn, så måste inte deras julklappar kosta exakt samma i pengar. Det viktigaste för de flesta mindre barn är att de har lika många klappar, inte vad de kostar att köpa.

Sen detta med att byta julklappar till höger och vänster, låt bli det. Byt bara med dem du tillbringar julafton med. Du behöver inte byta med dem du träffar på juldagen och annandagen.

Ska du bege dig ut i julhandeln, så se till att du innan du gör det ha bestämt vad det är du ska köpa. Det gör att du slipper köpa onödigt dyra klappar eller för många. Sätt dig hemma och planera i lugn och ro istället vad du ska ge till vem.

Det är även bra att börja i god med att shoppa julklappar. Det är ofta de så kallade sista minuten-köpen som blir dyrast och som ingen vill ha ändå egentligen. Ser du till att ha ordnat allt i tid kan du njuta av julstämningen hemma istället. Ett annat sätt är att shoppa allt på nätet, även det minskar stressen och du får bättre överblick på vad saker kostar.

Sen, julklappar måste inte kosta massor av pengar. Uppmuntra andra att köpa billigare saker, önska dig själv saker som inte kostar allt för mycket. Uppmuntrar du andra till billigare klappar kommer de kanske också göra detsamma.

Något du ska undvika det är att köpa julklappar på avbetalning. Om du inte har råd att köpa dem nu, så kommer du inte ha råd att betala av på dem heller. Det är inte värt att skuldsätta sig för julklappar och det vill säkert inte mottagaren av julklappen heller att du ska göra.

Julkort, det är inget du behöver skicka till alla du känner. Det är dyrt, det kräver tid och så vidare. Även om det är kul att få, varför inte testa att skicka e-julkort via mail istället. Finns mycket fint där med!

Bara för att det är jul så behöver ni inte gå bananas på maten. Många satsar på allt för överdådiga julbord, med mat och godis. Dra ner på det, välj det som är godast och låt bli resten.


 

Sen, du måste inte fira jul, om du inte vill. Om du hellre stannar hemma, själv, ser på tv, tar en promenad eller så, så gör det. Du behöver inte vika dig för den sociala pressen.

Fira julen på det sätt du vill, då kommer ni att få en trevlig och fridfull jul utan varken press eller hål i plånboken.

Fler bra tips att minska stressen och pressen på

När man handlar julklappar frågar man sig alltid hur mycket man egentligen borde spendera och vad som är ”normalt”. Många spenderar pengar de inte har. Men för att slippa det, så följ dessa tips.

Kom överens om en gräns för spenderandet är en mycket bra sak att göra. Det är ett av de bästa sätten för att minska pressen att spendera för mycket. Man slipper även känna det att man har lagt fel summa. Det är bra att bestämma en gräns per gåva, till exempel 200 kronor, eller en gräns per familj, till exempel 1000 kronor.

En annan sak man kan göra är att satsa på att ha så att säga en hemlig tomte. Man gör som så att alla i familjen lägger en lapp med sitt namn på i en hatt eller burk och så drar alla varsin lapp. Den vars namn man får, den ska man köpa en julklapp till. Då kan man även bestämma vad klappen max får kosta. Samma summa ska då gälla för alla så klart.

När det gäller att ge paket till barnen så är det många gånger så att man som förälder vill ge dem allt. Små barn bryr sig dock inte ett dugg om vad saker kostar eller om det är särskilda märken. De räknar ofta antalet paket istället. Så du kan köpa många billiga saker istället, för det kommer uppskattas med!

Gör inte julen till en tävling, spendera bara så mycket pengar du känner att du har råd med att göra av med.

Om du ska handla julklappar och vet vad du ska köpa. Se till att jämföra priset. Dels kan du kolla upp priser på nätet och jämföra olika butiker eller gå runt på stan och jämföra där. Det är ofta billigare att handla på nätet. Men tänk på att det inte alltid är så! Så kolla upp priserna. På nätet finns det ofta ett större utbud med, samt att det ofta finns fler tillgängliga storlekar, färger och stilar. Glöm dock inte bort att det ibland tillkommer frakt, så räkna in det i priset.

Om det är så att du har en tuff ekonomisk situation så berätta detta för familj och vänner. Det är ju klart att alla föräldrar vill ge sina barn den bästa tänkbara julen, även om man har det tufft med pengar. Det går att få en bra jul ändå! Var ärlig mot dina barn och säg att du inte kan handla så många klappar i år. Många gånger förstår barnen bra mycket bättre än vad man tror. De kommer uppskatta att du är ärlig. Det är bättre tala om det innan, än att de ska bli besvikna på julafton.

Om ni firar julen hemma hos dig och det ska komma flera, släkt och familj, så se till att ni delar på kostnaderna för allt. Det kan vara dyrt att själv behöva stå för allt på julbordet. Be dem ta med mat och ha buffé, eller räkna vad det kostar och dela på summan.

Om du behöver hjälp i jul med det ekonomiska

Om du behöver lite hjälp med att klara av denna jul, så finns vi på ViaConto här för dig. Hos oss kan du låna pengar och betala av lite per månad. Det är en kredit där du själv väljer lånebelopp som passar dig. Det går även att ansöka om högre kreditlimit längre fram om så önskas. Hos oss får du flexibla betalningsmöjligheter och den lägsta månadsbetalningen betalas via direktdebitering och du kan välja betalningsvillkor för resten av lånebeloppet själv. Välj din betalningsdag gratis, återbetala hela beloppet eller betala månadsvis.

Ha en fridfull jul!

Om du följer våra tips vi delat med oss av, så kommer du att ha en jul som känns så där fridfull och trevlig som man önskar att den ska vara. Ta bort alla måsten och njut av att umgås med nära och kära. Det är vad julen handlar om. Inte att köpa dyrast och flest julklappar eller ha den mest överdådiga maten. Sen, fira julen på det sätt ni vill fira, för då kommer er jul att bli precis så bra som ni vill att den ska vara. God Jul önskar vi på ViaConto!