NyheterHandla inte mer än du behöver – smarta tips i affären

Handla inte mer än du behöver – smarta tips i affären

Är det så att du kanske spenderar lite mer pengar än vad du har tänkt dig när du ska handla mat? Det finns ett par knep du kan ta till, för att inte handla allt för mycket. Här får du ta del av dessa smarta tips.

Ha på dig hörlurar

Det finns studier som visar att många matbutiker har på musik, som har så att säga långsamma beats, detta får dig att handla så mycket som 29 % mer än vad du tänkt. Just att använda musik är ett knep många affärer överlag använder sig av. Det är smartare drag då av dig att ha på dig hörlurar och lyssna på din egen musik, gärna snabb sådan, som får dig att gå snabbare genom affären.

Ta en korg istället för en vagn

Kundvagnar idag är rätt stora, även om flera butiker har olika storlekar. Dock vet de flesta butiker om att du inte behöver handla så mycket som det finns utrymme för. Men finns det tomt utrymme, så vill din hjärna fylla detta och det gör att du lockas att stoppa ner mer grejer i vagnen. En korg fyller man sällan för mycket, eftersom den då blir tung att bära. Så vida du inte tar en rullande korg, men det är samma som vagn. Så välj en korg man bär i handen!

Ät innan du handlar!

Är du hungrig när du går och handlar så kommer du att med all säkerhet handla mer saker än du behöver. I butiken kommer dofter från nybakade godsaker att locka dig så väl som onödigt godis. Därför är det bra att äta innan du ska handla. Men se upp, ät dig inte övermätt. Är du alldeles för mätt så kanske du inte får med dig allt du faktiskt behöver!

Undvik ändarna av gångarna

I slutet av alla gångar brukar butiker alltid placera ut saker för att sälja. De sätts här så att du enkelt ska se dem och lockas att köpa, fast du bara var inne för att köpa mjölk kanske. Undvik att gå i ändarna eller blunda och fokusera på din inköpslista istället.

Håll dig till vänster sida av gången

Det är så att de flesta är så att säga programmerade med en vänster- och högermentalitet – oavsett om vi läser eller kör bil. Det har gjorts studier som visar att kunder skummar det som är på vänster sida, och köper saker på högra sidan eller saker i mitten. Därför placerar butikerna alltid de dyraste varorna till höger.

Lukta på det du köper

När det kommer till saker som frukt och grönsaker så är det bra att lukta på dem. De mest friska och mogna produkterna känner du på dess doft vilka det är. Luktar de gott, ja då är det de du ska köpa!

Kolla nedersta hyllan

Hur saker och ting placeras i en affär är det ofta en tanke bakom. Butiker sätter gärna märkesprodukter på hyllorna i mitten, då de är i ögonhöjd. Billigare märken och butikens egna billigare märken sätts oftast på hyllor långt ner. Så glöm inte kolla av alla hyllor!

Utvärdera vad du har för behov

Det är inte ovanligt att butiker lockar med köp två, få så och så många kronor i rabatt. Du tycker då att du sparar genom att köpa det. Men tänk efter, behöver du två paket av det som erbjuds? Går det bara åt en, så är det onödigt att köpa två, du sparar mer på det sättet.

Utnyttja självscanningen

Idag är det många som har så kallad självscanning, alltså att man själv går och piper in varor och sedan betalar det i en maskin. Ofta är det så att matbutiker är avsiktligt underbemannade kring kassaområdet, för att du ska ha tid att kolla på saker de placerat i dessa gångar och stoppa ner det i din korg eller vagn. Du köper saker du inte behöver bara för det.

Handla smart

Innan du går till butiken är det bra att göra en matsedel för veckan och sedan planera dina inköp efter den. Då kommer du upptäcka att det inte är ett måste att handla varje dag, det kan räcka med en gång per vecka. Det är när man inte vet vad man ska äta och rusar in i affären som det gärna kostar lite mer. Sedan är det som vi nämnt inte bra att handla hungrig, utan du ska vara lagom mätt. Gör du genomtänkta matinköp så kommer ditt matkonto att krympa, så väl som att du kommer att äta bättre. Det är som sagt bra att göra en veckomeny, för då ser du vad det är för ingredienser du ska handla och kan skriva ner det på listan. Laga gärna så att det blir mat över till matlådor.

Sen är det även viktigt att välja rätt matbutik, då det kan vara en stor skillnad i pris på det man ska handla. Så det är bra att välja den butik som har bäst priser samt att ta en butik som gärna ger ut rabattkuponger eller har bonuskort.

Undvik att handla på bensinmacken. Många gånger är det lätt att svänga förbi där när du ändå ska tanka. Men, denna maten är oftast 15-25 procent dyrare än i en vanlig livsmedelsbutik, enligt Konsumentverket.

Planering är a och o när du ska handla, så att du kan handla både bra och billigt. Undvik att köpa saker som godis, kaffebröd, läsk och andra onyttiga varor. Köp inte heller färdiglagad mat då den är bra mycket dyrare. Tänk säsongsvis när du handlar, särskilt frukt och grönt.

Bestäm själv hur mycket något ska få kosta, som exempelvis ett kilopris på potatis. Handla inte när det kostar mer.

Hur väljer man rätt kassakö?

Även om det bästa är att handla med självscanning så är det inte alla butiker som har detta. Då är det kassan man får gå till. Men hur vet man vilken kö som går snabbast egentligen?

Snabbkassa inte alltid snabbast

Det finns ofta en kassa som kallas för snabbkassa. Men den kassan är inte alltid det bästa alternativet. Det eftersom att det i dessa köer ofta är många personer som just köar, även om de har få varor i sin korg. Det är därför bra att undvika denna kassan om det är så att det är kortare köer i andra kassor, även om de har mer varor i sina korgar.

En extra person tar mer tid

Det är alltså personer och inte varor kötiderna beror på. En person till i kassan är cirka 48 sekunder mer kötid för dig. Det spelar ingen roll hur många varor personen har. En extra vara i korgen kostar runt 2,8 sekunder extra. Det innebär att det kan läggas till 17 varor i kön istället för den där extra personen.

Är det olika riktningar på kön och du ska välja mellan höger eller vänster, har du oftast större tur om du går till vänster. Detta då det oftast har visat sig att köer till vänster brukar vara kortare.


 

Det finns en teori kring detta med att vänsterköer är kortare och den är att det beror på att majoriteten av befolkningen är högerhänta och därmed omedvetet väljer saker till höger. Detta gör vi när vi läser, handlar, väljer sittplatser och så vidare.

Att hitta korta köer kan även ha att göra med kassanumret. Ofta kan man se att kassa nummer 13 går snabbt! Det på grund av skrock och vidskepelse och att folk undviker den på grund av dess nummer.

Det finns så klart en del andra saker som kan spela in när det kommer till att välja rätt kö och vilken som är snabbats. Det kan bero på snabbhet och betalningssätt, om man har kuponger eller ska ha cigaretter eller andra saker. Men, för att spara tid och pengar, handla mer sällan, så slipper du köerna så ofta, samt att se till att du har en organiserad handlingslista innan du åker och handlar!