NyheterFå en bättre ekonomi genom våra tips och råd

Få en bättre ekonomi

De allra flesta av oss, de vill ha en bra ekonomi. Det är inte så krångligt att få det. Det krävs inte att du har en massa långa uträkningar eller sparar alla kvitton eller fyller i en massa Excel-ark för att få koll på dina pengar. Det är bättre att ha en enkel genomgång som ett första steg till att få en bättre ekonomi.

Det du behöver är en kvart samt en ekonomisk överblick. Det kan du oftast få genom att logga in på din egen internetbank där det brukar finnas en tydlig kontoöversikt.

Har du autogiron?

Om det är så att du har ett eller flera autogiron så är det bra att kolla igenom vad det egentligen är som betalas via detta. Är det så att du har autogiro för att betala olika abonnemang som film, tv, musik, telefon med mera? Det kanske är läge att omvärdera dessa och kolla över hur mycket pengar du lägger varje månad. Det kanske är överpris för tjänster du inte ens nyttjar? Har du verkligen behov av det största TV-utbudet till exempel? Du kan spara hundralappar varje månad genom att byta abonnemang eller säga upp saker helt och hållet.

Är det så att du inte har några autogiron alls, så är det bra att se över och ansluta regelbundna stora och medelstora utgifter till denna funktion för att skapa en tydlighet i ekonomin. När sådana utgifter dras automatiskt så får du en trygghet i ett att viktiga fakturor betalas.

Nyttjar du kreditkort och avbetalning?

Är det så att du har ett eller flera kreditkort samt att du har vissa saker på avbetalning? Du vet säkert sedan innan att räntorna på dessa saker är oftast onödigt dyra. Det blir ännu dyrare om du en månad inte kan betala för dig dessutom. Det är så klart bra att ha ett kreditkort, i nödfall, men då är det bra att ha jämfört olika kreditkort med varandra, så att du får det som har de bästa villkoren.

Ett sätt att minska skulder och krediter är att baka samman lånen så att du sänker räntan och då även den totala kostnaden. Det kan du göra genom att ta en så kallat samlingslån. Då tar du ett lån hos en enda bank eller långivare och det på en summa som täcker dina övriga lån och krediter så att du kan betala av dem helt. Det är väldigt förmånligt att låna pengar trots skulder för att lösa dyra lån och på så sätt undvika extra avgifter och höga månadskostnader. Det kan göra att du får pengar över till andra saker!

Har du koll på din hushållskassa?

Vet du hur mycket pengar det går på mat och annat varje månad? Samma sak, hur mycket mat slänger du varje månad? Många människor handlar allt för mycket mat, som sedan blir dålig och så slänger man det. Det är som att kasta pengar i sjön. Konsumentföreningen Stockholm har gjort en uppskattning att en tvåbarnsfamilj slänger mat för så mycket som 8 000 kronor per år!

Det är bra att kolla igenom ditt kylskåp och din frys varje vecka. Du kan då lättare planera en meny på saker du har hemma. Det är även bra att handla rätt mängd råvaror till din matlagning och spara en massa pengar. Se även till att du gör matlådor och har med dig till jobbet. Du sparar en massa pengar på att inte äta ute!

Äger du din bostad?

Om du nyss har köpt dig en bostad, så är det nog så att bolåneräntan är din största utgift varje månad just nu. Det är svårt att få sänkt räntan hos din bank, men hos andra banker kan du ha större tur! Du kan då ställa olika erbjudanden mot varandra. Det är inte alltid det lönar sig att vara trogen sin egen bank om man säger så. Det kan finnas andra banker som är bättre att vända sig till. Om du haft din bostad länge så kan du kanske förhandla om räntan med din bank.


 

Så får du bättre ekonomi nästa år

Det är inte långt kvar tills det är nytt år. Om du ser till att göra vissa saker, så är det lättare för dig att få en bättre ekonomi under 2019.

 • Det är bra att betala dina räkningar i tid, så att du slipper påminnelseavgifter och andra onödiga tillägg.

 • Om du kan, skippa att ta bilen eller att åka kollektivt. Ta cykeln eller promenera dit du ska. Det är bra för ekonomi men även bra för din hälsa.

 • Kolla över dina olika abonnemang, du behöver kanske inte ha flera olika streamingtjänster till exempel?

 • Kolla igenom garderoben, vinden och förrådet. Det kan finnas en massa saker att sälja på nätet eller på loppis!

 • Fixa autogiro eller e-fakura och slipp onödiga avgifter.

 • Handla aldrig mat när du är hungrig! Det bästa är att gå och handla när du är lagom mätt. Så att du får med dig endast det du behöver. Skriv gärna en handlingslista hemma med innan.

 • Försök att inte äta ute så ofta, samt se till att laga så mycket mat som möjligt från grunden.

 • Testa att äta middag tillsammans med vänner ibland och dela kostnaderna.

 • Små utgifter kanske inte känns så mycket, men många av dem kommer snabbt att bli en stor utgift. Om du ofta köper kaffe, snabbmat, godis och annat på väg till och från jobbet så kan det snart bli dyrt. Hoppa över dessa och spara pengar!

 • Om du enkelt vill hålla koll på dina utgifter så finns det flera appar som du kan använda dig av. Det är även bra att skapa en budget och sedan hålla sig till den.

 • Om du tycker du tjänar för dåligt, se om det är möjligt att byta jobb!

 • Låt bli att köpa nya kläder. Det fungerar utmärkt att köpa second hand och det är bra för både plånboken och miljön. De plagg du har i din garderob kan även de fungera en säsong till. De plagg du inte använder kan du sälja.

 • Ta vissa dagar där du bestämmer dig för att inte handla något alls. Inför alltså helt köpstopp vissa dagar.

 • Kolla av och jämför företag och spela ut dem mot varandra. Det kan ge dig bättre pris på vissa saker du ska köpa.

 • Testa att äta lite mer vegetariskt. Genom att basera många av dina maträtter med rotfrukter, grönsaker och baljväxter kan du komma undan riktigt billigt.

 • Är det så att du har en bostadsrätt så ska du förhandla ner din ränta. Kolla med din bank om det går att få ner räntekostnaderna några procentenheter.

 • Om du har flera lån, kolla om du har utrymme för att amortera extra. Det kan på sikt göra att du sparar pengar.

 • Om du köper en ny produkt, strunta i att ta dyra tilläggsförsäkringar. Vid fel på varan så har du reklamationsrätt inom två månader.

 • Se till att utnyttja medlemsrabatter, medlemskort med mera. Många butiker erbjuder olika produkter billigare till de som är medlemmar. Spara även rabattkuponger från tidningar med mera.

 • Ska du på kalas? Gör dina egna presenter. Hemmagjorda presenter brukar uppskattas en hel del!

 • Har du något där hemma som gått sönder? Försök att laga det innan du köper nytt. Det finns ofta många bra guider på nätet för att fixa teknikprylar till exempelvis.

 • Se till att du börjar spara regelbundet. Det genom att spara i aktier, fonder eller bara på ett separat sparkonto.

 • Låt bli i största mån att köpa på avbetalning. Det kan oftast bli dyrare varor med all ränta som tillkommer. Då är det bättre att spara till det du vill köpa. Då sätter du upp ett sparmål helt enkelt.

 • Ovanor kan kosta en hel del. Du kan spara en massa pengar genom att minska eller sluta helt med rökning och snusning. Även att dra ner på krogkvällar gör att du sparar pengar.

 • Byt grejer med dina vänner. Ni kanske kan låna av varandra det ni behöver eller byta en sak mot en annan.


 

Sedan finns det så klart en massa mer bra spartips och andra råd hur du ska få en bättre ekonomi. Läs våra blogginlägg varje vecka för att få fler tips och råd om din ekonomi!