Nyheter



Spara pengar i vinter genom smart elförbrukning

Spara pengar i vinter – tänk på elförbrukningen

Det var inte länge sedan vi gick över till vintertid, vi ställde tillbaka klockan en timme. Det har gjort att årstiden åter igen är mörk och det gör att vi ofta känner ett behov av att lysa upp tillvaron. Sedan är det ju så att vintermörkret i sig är mysigt, eftersom vi då kan tända fina lampor, eller ljus. Dock finns det lite nackdelar med denna period, då det ofta blir ökade levnadskostnader och en ökad elförbrukning. Låt oss därför guida dig till hur du på bästa sätt sparar pengar och energi under vintertid.

Under vinterhalvåret så upplever många att räkningarna blir dyrare. Det har flera anledningar att det är så. En logisk förklaring är att elförbrukningen ökar på grund av att det blir lägre temperaturer ute och det kräver ju mer värme inne. Det gör att många av oss finner sig i att det blir ökade kostnader under vinter. Men det måste man inte!

Under vintern så brukar elpriserna stiga och det är svårt att komma undan. Det är ju så att nu stiger efterfrågan på el samt att vi även använder mer el. Det gör helt enkelt att elpriserna blir högre. Bor du i villa är det inte ovanligt att du får betala dubbla priset på elförbrukningen under vintern mot vad du gör under sommaren.

De generella elpriserna är svårt att göra något åt, men det finns andra saker du kan göra för att hålla dina elkostnader nere. Mer värme och ljus är behov alla har under vintern, men du kan spara en del pengar på sättet du tillgodoser dig med behovet.


 

Håll koll på förbrukningen

Det allra enklaste sättet att dra ner på kostnaderna för elen är att du har koll på din egen elförbrukning. Om du har en god överblick över hur mycket du förbrukar så kan du på ett enklare sätt minska kostnaderna till en viss del.

Många av elleverantörerna kan ge dig en lite mer detaljerad överblick av din förbrukning genom att du loggar in på deras hemsidor. Den faktura du får hem visar även den information om hur mycket el du har använt.

Du kan även skaffa dig en egen elmätare för att få koll på förbrukningen. Det är så att apparater och elektronik i hemmet som står i standby drar en hel del el.

Många apparater behöver nämligen lite ström, hela tiden, för att hålla displayen aktiv. Ett exempel är mikrovågsugnen med sin klocka. Andra apparater, som en TV till exempel behöver el hela tiden så att de ska kunna svara på kommandot från fjärrkontrollen.

Det skiljer sig så klart en del åt hur mycket el dessa apparater drar när de är avslagna eller i ett standby läge. Dock är det så att ju äldre apparat, desto mer ström drar den. Därför är det inte fel att ha en energimätare som är bärbar för att få en uppfattning om vad de olika apparaterna drar.

Exempel på förbrukning i avslaget läge:

  • Spelkonsoler i standby-läge 0,1-2 watt

  • Tv-apparater i standby-läge 0,1-3 watt

  • Tv-boxar i standbyläge 4-14 watt

  • Vitvaror (avstängda) 0-1 watt

  • Laddare/Adaptrar (avstängda) 0-3 watt

Ovan är bara en ungefärlig elförbrukning för nyare modeller, så det kan vara högre, särskilt om du har äldre apparater hemma.

Spara pengar genom bättre värmesystem

Ett sätt att spara pengar på är att se över ditt värmesystem. Om du har möjlighet är det bra att möjligt investera i ett bättre och mer energieffektivt system. Det är en långsiktig investering, som kommer med en utgift, men på sikt kommer det att hjälpa dig att spara.

Det beror så klart på vad för värmesystem du väljer vad kostnaden kan landa på. Det kan vara ett smart drag att ta ett privatlån för att investera i ett värmesystem, då det på sikt kan löna sig för dig.

På elräkningen är det alltid uppvärmningen som brukar stå för den största kostnaden. Därför är det inte fel att prioritera att få ner denna kostnad. Det går att göra på flera olika sätt.

Ett sätt är att satsa på att producera egen el, via solcellsanläggning till exempel. Andra bra alternativ är bergvärme eller luftvärmepumpar. Det är då en engångskostnad för att installera dessa, men det ger dig en långsiktig sänkning av din energiförbrukning. Dessutom brukar det göra att ditt hus värde ökar.

Fast eller rörligt elavtal

Idag har vi så i Sverige att man kan välja elavtal med fast eller rörligt pris. Detta innebär att du kan välja att betala din elförbrukning utifrån det dagsaktuella marknadspriset för el eller att du binder ditt elpris så att du alltid betalar samma belopp under den period du har bundit upp dig.

Att ha fast elpris ger dig fördelar som att du vet exakt vad du kommer att betala för din elförbrukning. Dock är det så att många gånger är det ett lite dyrare pris per kilowattimme. Detta då elbolagen tar så att säga en liten risk att sätta ett fast elpris. De behöver ha en viss marginal helt enkelt.

Om det är så att du väljer ett rörligt elpris, så kan du komma ner i kostnader för förbrukning av el. Om du äger ett småhus med elvärme så kan du tjäna flera tusen per år med detta avtal. Ett rörligt elavtal för att du ofta sparar med pengar än när du har ett fast elpris. Det finns dock en nackdel och det är att elpriset styrs av prisutvecklingen av elpriset, så det kan bli dyrare om man har otur.

Elförbrukning i villa och lägenhet

Även om det ofta är skillnad på energiförbrukning i en villa och en lägenhet, så kan man spara pengar oavsett boendeform. Det är överlag billigare att bo o i lägenhet om man ser till elförbrukningens kostnad.

Den genomsnittliga energiförbrukningen i en svensk villa eller radhus med direktverkande el ligger på runt 25 000 kWh. Större delen av detta är uppvärmningen av själva bostaden. Runt 15 000 kWh går till det. Varmvatten ligger på 5 000 kWh och samma med hushållsel, det är även det på runt 5 000 kWh.

Du kan på enkelt sätt få en detaljerad överblick av hushållselen i villan, genom att mäta med en en bärbar energimätare. Elförbrukningens fördelning ser ut ungefär så här:

  • Tvätt och tork – ca 1 000 kWh

  • Disk – ca 350 kWh

  • Elektriska apparater – ca 850 kWh

  • Kyl, frys, sval – ca 1 000 kWh

  • Matlagning – ca 800 kWh

  • Belysning – ca 1 000 kWh


 

Om man då jämför med en genomsnittlig årsförbrukning av el i en lägenhet, så ligger det på runt 12 000 kWh. Då är det ca 6 500 kWh för uppvärmning. 2 500 kWh är hushållsel, och även varmvatten samma summa och ungefär 500 kWh är energiförbrukningen för tvättmaskin och torktumlare.

Oavsett om du bor i ett hus, villa eller lägenhet, så är det bra att sträva efter att sänka förbrukningen av elen. Här är ett par smarta kortsiktiga tips du kan använda för att sänka elförbrukningen.

Smart checklista för minskad elförbrukning

  • Byt glödlampor. Om du byter dina glödlampor hemma mot lågenergilampor eller LED-lampor så sparar du en hel del. En lågenergilampa drar runt 80 % mindre el än vad en vanlig glödlampa gör.

  • Släck lamporna. Det är inte fel att sätta timer eller sensorer på lamporna hemma så att du automatiskt sparar på förbrukningen av el. Det är även bra att släcka i de rum du inte behöver ha ljus.

  • Stäng av tv och dator. Både tv och dator drar rätt så mycket ström. Därför är det en god idé att stänga av dessa när du inte använder dem. Det är smart att koppla dem till ett grenuttag, så att du kan stänga av flera apparater på en och samma gång via en strömbrytare.

  • Energisparläge. På nyare datorer och på nyare tv-apparater finns det ofta det som heter energisparläge, använd dig av det!

  • Äldre apparater. Om det är så att du har apparater och hemelektronik som är mer än 5 år gamla, så är det bra att alltid stänga av apparaten helt och hållet när du inte använder den.

  • Använd elmätare. Det är inte fel att mäta hemma hur mycket el det går åt på olika saker. En elmätare går ofta att hitta i de flesta butiker som säljer olika el-artiklar.

  • Kolla energimärkningen. Ska du köpa nytt inom hemelektronik, så är det inte fel att först kolla på produktens energimärkning. Det är alltid bra att veta vad driftskostnaden för produkten kan tänkas hamna på.

  • Täta ditt hem. Se till att kylen och frysen sluter tätt så väl som att det är bra att kolla så att lister som sitter runt dörrar och fönster är som de ska. Annars kan värmen sippra ut och bara kosta pengar.

  • Laga mat smart. Det är en god idé att välja rätt storlek på grytor, kastruller och stekpannor, så att de passar spisplattan du lagar på. Se även till att koka med lock på för att spara energi. Du kan spara upp till 80 % av energi på detta sätt.

  • Nyttja eftervärme. Utnyttja eftervärmen från spis eller ugn vid matlagning. Det genom att öppna upp ugnen efter och låta värmen komma ut i rummet. Att använda sig av eftervärme för matlagning går bra med, som när du kokar ägg. Koka upp vatten med ägg i, stäng av plattan när det börjar koka, låt dem ligga x antal minuter. Äggen blir klara genom eftervärmen!

  • Diska ekonomiskt. Det är bra att investera i en diskmaskin för den förbrukar både mindre el och mindre vatten än om du skulle diska för hand. Det oavsett om du diskar under rinnande vatten eller i en balja.

  • Centrifugera. När du tvättar i tvättmaskin så är det bra att välja minst 1 400 varvs centrifugering om möjligt. Detta eftersom att centrifugera tvätten är det mest energisnåla sättet att få vattnet ur kläderna. Det gör att tvätten torkar snabbare och minskar tiden de ligger i torktumlaren vilket i sin tur leder till en minskad energiförbrukning.

  • Häng ut din tvätt. Det absolut bästa sättet att torka tvätten på, är att hänga dem utomhus. Det är helt gratis samt att de luktar mycket godare!

Att spara in på din elförbrukning är rätt så lätt och mycket är helt enkelt sunt förnuft. Vi hoppas att våra tips har varit till nytta och hjälper dig med att spara in energi och pengar nu under vintern och även längre fram!