NyheterMer än tredjedel kvinnor tror att de får svårt att klara sig på sin pension

Det finns många pensionsfällor som man kan kliva i. Speciellt om man är en kvinna.  En ny undersökning visar att var tredje kvinna tror att hon kommer att ha svårt att klara sig eller inte alls klara sig på sin pension.


Enligt statistik skiljer det idag 6000 kronor i månaden mellan män och kvinnor i slutgiltig pension. Eftersom dagens pensionssystem bygger på ens livsinkomst så leder det till att kvinnor i snitt har lägre pension än det motsatta könet. Det finns många faktorer som kan påverka pensionen. En av anledningarna kan vara att många kvinnor tar större ansvar för hem och barn än vad deras partners gör. Men kvinnors pension påverkas också av lägre lön och deltidsarbete.

En tredjedel
34 procent av kvinnor, alltså mer än en tredjedel, tror att de aldrig kommer att klara sig eller kommer att ha svårt att klara sig när det pensionerar sig. Det visar en undersökning som Swedbank och sparbankerna har gjort tillsammans med Sifo.

  • Det är livsinkomsten som avgör din pension. Kvinnor som grupp har lägre löner än män och jobbar dessutom i högre utsträckning deltid, därför blir också pensionen lägre. Det är viktigt att sätta sig in i sin pension i tid, för att på så sätt kunna påverka den, sa Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank i ett pressmeddelande.

Ojämnt sparande
Men det finns flera möjliga sätt att förbättra sin pension. Genom exempelvis ett privat pensionssparande kan man öka sin pension. Enligt Swedbanks undersökning sparar sex av tio kvinnor och män till sin pension. Men skillnaden är att kvinnor sparar lägre belopp än män.  


På frågan om överföring av pensionsrätter för att jämna ut pensionen mellan partners svarar 67 procent kvinnor och 72 procent män att de inte vet vad det innebär. Dessutom 88 procent av kvinnor varken för över pensionsrätter eller kompenserar lägre avsättning till pension med sin partner.

 

Källa: Swedbank