Nyheter



Kärlek, pengar och … bråk!

En av vanligaste orsakerna till att ett förhållande förstörs är ekonomi och pengar. Läs om våra tips som underlättar dig att prata ekonomi med din partner.

Privatekonomi anses av många som tabu, något som är förbjudet att prata om. Det handlar mycket om personligt integritet och personlighet, hur en viss person hanterar pengar berättar mycket om vem han eller hon är och vilka värderingar han eller hon har. Även om det är ett helt naturligt ämne, finns det många svenska par som inte pratar öppet med varandra om sin ekonomi.  

Räkningar, matkostnader, låneamorteringar, räntor och avgifter – det klingar inte speciellt roligt, men tyvärr är det faktiskt en nödvändig del av vardagen för vuxna människor. Vare sig man gillar det eller inte måste man ta tag i det.  

Matkostnader vanligaste källa till bråk
”Pengar kan inte köpa lyckan” – men det kan underlätta vardagen. Ekonomi och otrohet – två av de vanligaste orsakerna till att två parter går isär. Och förutom städning och jämställdhet är faktiskt vardagsekonomi en av våra vanligaste anledningar till att vi bråkar med varandra. En undersökning från SBAB visar att ungefär hälften av svenska par bråkar om matkostnader. Senare är det vanligast att bråka om kostnaden för prylar (48 procent) och fördelningen av räkningar (46 procent). Däremot bråkar vi sällan om sparande (22 procent).   

Bråkar du och din partner om pengar? Vill du kunna prata om ekonomi med din kärlek? Nedan hittar du tips för att prata pengar med din partner.

  • Det är viktigt att börja prata om pengar så tidigt som möjligt i förhållandet. Ekonomi och pengar är en viktig del av relationen. För att man ska ha ett bra förhållande i längden krävs det att man kommer överens. Ju tidigare man börjar prata om pengar i en relation, desto mer naturligt blir det.
  • Diskutera era ekonomiska mål. Vill ni spara? Vill ni flytta till hus? Eller kanske börja prata om barn? Det är inte lätt att veta vad man vill med sitt liv och det är ännu svårare när det kommer till ekonomi. Det är dock en bra idé att fundera på vilka ekonomiska mål man har. Peppa och stötta varandra.
  •  Ett av de viktigaste tipsen är att vara öppna och ärliga med varandra, när det kommer till ekonomi. En bra kommunikation med varandra är grunden till ett långt och lyckligt förhållande. Par som pratar med varandra och är öppna och ärliga, investerar samtidigt i sin relation. Det går inte att hemlighålla lån, skulder eller problem med ekonomin för sin partner.
  • Till sist (men inte minst) – hjälp varandra! Var medveten om att du och din partner är två olika människor med olika bakgrundar och värderingar. Det betyder också att ni har olika mycket kunskaper och intresse för ekonomi. Har någon av er något problem eller någon fundering, hjälp varandra, prata med varandra och lär sig av era misstag tillsammans. Ni är ett team och det betyder att ni är ett team också när det kommer till ekonomin.