Nyheter



Bostadsmarknad 2017 – hur ser läget ut idag?

Fler och fler rapporterar om osäkerheten på den svenska bostadsmarknaden. Men vad händer om bostadsbubblan spricker och hur man kan skydda sig mot det?


Fler fastighetsmäklare rapporterar om betydligt längre försäljningstider och färre budstrider med tanke på det stora utbudet. Senaste prisstatistiken från Valueguard som visar något fallande bostadsprise under september väcker också många frågor. Den tidigare heta bostadsmarknaden har svalnat och räntehöjningar sägs lura runt hörnet. Det innebär att risken för en bostadskrasch växer.

Efter många intensiva och heta månader har bostadspriserna runt om i Sverige börjat plana ut. Inte nog med det, nästa år förväntas Riksbanken att börja höja räntan, något som kan bli en tuff smäll för bolånetagare. Den stora ovissheten om när (och om) bostadsbubblan kommer att spricka leder till oro och många frågor utan svar. Tyvärr kan ingen säga hur denna bostadsbubbla kommer att spricka men i jämförelse till andra bostadsbubblor kan man se ett typiskt förlopp.

  • Det är en långdragen process som pågår i flera år. Den så kallade bubblan uppstår när bostadspriserna stiger snabbare än vad som anses vara motiverat. Andra faktorer som bidrar till en bostadsbubbla är bland annat låga räntor, hög efterfrågan och ekonomisk tillväxt i landet.
  • Det uppstår oro på bostadsmarknaden orsakad av färre budgivningar, köparna som inte har råd att betala mer än utgångspriset och säljare som säljer för utgångspriset. Då spricker bubblan.
  • Priserna faller mycket och säljarna får allt mindre betalt. Det blir mindre och mindre säljare och köpare vilket leder till att utbudet blir mindre. De som måste sälja sin bostad, säljer den men går med förlust. Fallande priser på bostadsmarknaden sätter spår på den privata ekonomin. De som är högt belånade, måste dra ner på sin konsumtion för att klara av att betala. Man känner sig mindre välbärgad vilket kan i sin tur leda till lågkonjunktur.
  • Priserna fallit ner på mer ”normala” nivåer. Köparna börjar komma tillbaka och säljarna får ut vad de begär.

Men vad kan man göra för att skydda sig mot bostadskraschen?

  • Pruta på bolånet. Försök att få det lägsta möjliga, om det inte går kanske är det dags att byta bank och se om en annan kan sänka räntan? Se över möjligheten att binda lånet.
  • Låna inte mer pengar om du absolut inte behöver det.
  • Vill du köpa en större bostad? Vänta! Går du i flyttankar? Tänk extra på dina marginaler i det här läget.
  • Spara pengar vid sidan av amorteringen.