NyheterJämförelsesajter som är bra för din ekonomi

Att jämföra priser och avtal borde vara en självklarhet för varje konsument. Men tid är en bristvara. Därför är jämförelsesajter ett bra hjälpmedel för den som vill sänka sina kostnader.

Det har aldrig tidigare funnits så mycket information tillgänglig för konsumenter som det gör nu. Men det är samtidigt lätt att drunkna i det stora informationsflödet. Att själv söka upp varje enskilt företag och jämföra priser på varor och tjänster är inte helt lätt och tar framför allt mycket tid i anspråk. Speciellt på marknader där det finns många leverantörer. Det är därför det har poppat upp allt fler jämförelsesajter vars själva affärsidé är att underlätta för privatpersoner. Vissa tjänster är specialiserade på till exempel el, försäkringar eller sparkonton medan andra samlar flera branscher på ett och samma ställe.

Jämförelsesajter ger ofta snabbt resultat, men det kan vara bra att komma ihåg att vissa tjänster inom den privata sfären gynnar de företag som annonserar på den egna sajten medan andra, till exempel statligt finansierade, är mer konkurrensneutrala. Det kan därför vara värt att kolla på mer än en sida, särskilt om det handlar om produkter eller tjänster som gräver stora hål i plånboken.

Att det finns prisskillnader mellan olika företag är ingen nyhet, men att skillnaderna är så stora som de faktiskt ofta är överraskar många aktiva konsumenter. Priset är viktigt, men även andra faktorer kan väga in. Vid jämförelser mellan olika avtal kan det slutliga valet hänga på vilket sorts avtal som passar respektive kund. En del webbplatser erbjuder också besökaren möjlighet att välja utifrån kundernas betyg och inte enbart efter pris.

Research på nätet ska gå fort utan att man för den skull riskerar att missa viktig information. Tjänsten ska heller inte vara för komplicerad. De allra bästa jämförelsesajterna har lyckats hitta den rätta balansen mellan för mycket och för lite information till besökarna.

Här är några tips på användbara jämförelsesajter som kan hjälpa dig att hitta det mest prisvärda alternativet och därmed få mer pengar över till att annat, till exempel sparande.

 

Bank och försäkring:

Konsumenternas.se 

Sidan drivs i samarbete med Konsumentverket. Erbjuder både jämförelser och konsumentinformation om olika branscher.

Insplanet.se

Specialiserar sig på försäkringar för privatpersoner. Du kan också chatta gratis med representanter för Insplanet.

Compricer

Samlar flera branscher på sidan. Bland annat el, telekom, lån och försäkringar. Praktiskt, enkelt, tydligt och tryggt, summerar Internetworld.

Bästa sparräntan

Specialiserad på sparräntor. Listar Sveriges bästa sparkonton med och utan insättningsgaranti.

Financer.com

Privat aktör som listar och jämför lån och annan finansielldata för sms-lån, privatlån, billån, bolån och kreditkort. Alla Sveriges långivare ingår dock inte i jämförelsen.

Räntekartan

Svenska Dagbladet har skapat en tjänst där du kan jämföra räntor i området där du bor och därmed få argument för att pressa ned bolåneräntan.

 

Övrigt:

Prisjakt 

Toppar Internetworlds lista över årets bästa sajter för att söka och jämföra.

Elpriskollen 

Energimarknadsinspektionens ickekommersiella jämförelsesida.

Elskling 

Privat aktör som jämför elpriser från 131 elhandelsbolag som tillsammans erbjuder 8288 olika avtal.

Flygresor.se

Anses vara den bästa jämförelsesajten i resebranschen. Jämför resor från över 35 resebyråer och 900 flygbolag.

Reseguiden.se

Lanserade nyligen en ny responsiv plattform för att bättre klara av anstormningen av besökare vid dåligt väder.

Hemnet

Överlägset störst på bostadsmarknaden. Har dessutom fortsatt att utveckla tjänsterna på sajten.