NyheterSå klarar du ekonomin efter semestern

Nu säger många hejdå till semestern och hej till fattigmånaderna augusti och september. Har ledigheten har grävt ett djupt hål i plånboken så finns det sätt att få in nya snabba pengar utan att ta dyra krediter.

 

1. Rensa i förråden
Att se över vad som ligger i källare eller vindsförråden är en bra idé om man vill ha in extra pengar i kassan när man kommit tillbaka från semestern. Ingela Gabrielsson, sparekonom på Nordea säger till tidningen Expressen att andrahandsmarknaden för gamla cyklar och barnens använda fritidsutrustningar är mycket bra. Men även andra saker som ärvda ting och föremål som man själv inte bryr sig om kan vara värt att försöka sälja. Jonas Sevenius på säljsajten Blocket, har också noterat att utbudet på klassiska förrådskategorier ökar under just augusti och september. I ett inslag i P4 Kronoberg säger han dock att det snabbaste sättet att få in några extra tusenlappar är att sälja gamla mobiltelefoner.

2. Säga upp abonnemang eller prenumerationer.
Titta över prenumerationer och abonnemang och säg upp eller minska på dem som inte är så viktiga.

3. Inför köpstopp
Även under semestern kan det hända oförutsedda saker som gör att man tvingas ta kredit eller låna pengar för att klara situationen. Eller så har man helt enkelt lånat till semestern. Enligt Ingela Gabrielsson så bör man införa ett köpstopp om det är skralt i kassan och man har lån eller krediter som ska betalas i efterhand. Köpstoppet innebär att man bara inhandlar det absolut nödvändigaste och ligger lågt med alla andra utgifter tills ekonomin är i balans igen.

4. Se över sparandet
Det kortsiktiga eller om man så vill, buffertsparandet, bör sättas in på ett sparkonto som är lättillgängligt. Det långsiktiga sparandet, menar Ingela Gabrielsson, beror på hur intresserad man är och hur mycket man är villig att satsa och vilka risker man är beredd att ta. Hennes tips är att du bör prata med din bank och att du själv funderar var du står innan du satsar på ett långsiktigt sparande.

5. Undvik lånefällan
Har man en negativ ekonomi är det lätt att man lånar på sig mer för att täcka upp – exempelvis genom att shoppa på nätet där man ofta erbjuds någon form av avbetalning. Ingela Gabrielsson säger att just erbjudanden med avbetalningar är orsaken bakom att många hamnar i lånefällan.