Nyheter



Så ska de bli ekonomiskt oberoende

Det finns massor av ekonomibloggar av olika slag. En populär nisch är privatpersoner som bloggar om hur de går till väga för att försöka bli ekonomiskt oberoende. Här är fem bloggare som frikostigt delar med sig av sina finansiella resor.
 

Efter finanskrisen 2008 ploppade det upp en rad ekonomibloggar. Sedan dess har antalet bloggar i mångt och mycket följt utvecklingen på finansmarknaden. När intresset för börsen är stort är det också rekordmånga som vill blogga om och diskutera investeringar, sparformer och andra ekonomiska spörsmål. Men när värdet på aktieinnehavet minskar vid kriser och börskrascher så dör också många bloggar.

Just nu är det dock uppåt för den svenska ekonomin och därmed även för de privatekonomiska bloggare som beskriver hur de själva sparar och investerar för att öka det egna kapitalet. Vem drömmer inte om att bli ekonomiskt oberoende? Här är fem exempel som kan fungera som inspiration.

 

Västkustinvesteraren

Enligt den 26-årige anonyma västkustbon är hans aktieblogg som en dagbok där han antecknar sina investeringar i jakten på en miljon kronor. Han bjuder också på nybörjarguider av olika slag och har nyligen lanserat en ny tjänst. Via Aktiefeed.se kan investeringsnördar få ett enda långt flöde av de allra bästa aktiebloggarna.

 

Ägamintid

Handlar om investeringar, hårt arbete, sparande, gnetande och vardagen för en ”Svensson-familj” som har en dröm att inom tio år äga sin egen tid. Bloggen startades 2011 och därmed också resan från för hög skuldsättning mot nettoförmögenhet. På vägen har fokus på utdelning bytts mot fokus på kassaflöde.

 

Cashqueen

Från början handlade Hanna Norborgs blogg mycket om att spara pengar, men har sedan utvecklats till att fokusera mer på hur man med små förändringar och medel också kan tjäna pengar. Säger själv att hon undersöker möjligheter att tjäna pengar på Internet och lägga kapital på hög Joakim von Anka-style.

 

Miljonär innan 30 

Anonym bloggare som började redan 2006 med målsättningen att tillgångarna skulle överstiga skulderna med minst en miljon senast på 30-årsdagen. När han nådde miljonmålet slutade han att blogga under en period. Han satte igång igen med sikte på att nå tio miljoner innan han fyllt 40 år – och därmed fri att sluta jobba.

 

Bygg en förmögenhet

Tvåbarnspappan Joel Bladhs blogg har taglinen ”Småbarnsförälder? Grattis! Börja bygga ’familjoner’”. Bladh fick sitt ekonomiska uppvaknande under sin föräldraledighet och beskriver i sin blogg resan mot ekonomiskt oberoende. Den resan skriver han även om i sin nyutgivna bok ”Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi”. Fler boktips här.