Nyheter



Gated community – delade åsikter om den nya bostadsformen

Bostadsområden med övervakade entréer har kommit till Sverige. Gated communities har fått både positiva och negativa kommentarer.  Hur utvecklingen kommer att se ut, återstår det att se.

Gated community, alltså grindsamhälle på svenska, är oftast ett bostadsområde som är avskilt från omvärlden med någon form av tillträdeskontroll för inpasserade. Det kan vara allt från grindar, bommar, stängsel till murar eller en annan typ av övervakning. Gated communities finns främst i USA, Sydafrika och Sydamerika. Tidigare byggdes de i brottspreventiva syften, med tanke på den höga våldsbrottsligheten på dessa ställen. I Sverige finns endast ett fåtal gated communities. Att området är stängt för allmänheten är kontroversiellt för många.

Ohållbar lösning
Det första grindsamhället i Sverige, Victoria Park, fick mycket uppmärksamhet och negativa kommentarer när det byggdes i Malmö år 2008. Bostadsforskaren, Ann Rodenstedt, som har studerat bland annat Victoria Park, anser att denna bostadslösning är ohållbar. Hon tycker att det blir en social och ekonomisk segregation som kommer leda till att man skapar ett avstånd mellan varandra. Enligt henne kan denna typ av boende bidra till en negativ samhällsutveckling och ytterligare polarisering i samhället.

Högklassig service
Ett annat grindsamhälle, Strandudden, som byggs i Sverige ligger vid Vikaresjön i Småland. Enligt Mikael Eliasson som är projektansvarig för Strandudden är intresset för bostäderna stort och han tror att denna boendeform kommer att öka. På området ska det bli plats för lekplats, spa, boulebana och tennisbana tillgängliga för boende. Och det som intresserar många köpare förutom att området är inhägnat, är närheten till naturen och sjön men även all service som erbjuds.

Det blir intressant att följa utvecklingen av denna typ av bostäder.



Källor: wikipedia, SVD