Nyheter



Warren Buffett – investeringslegendar

Han kallas ”Oracle of Omaha” och är världens mest framgångsrika investerare. Han älskar ränta-på-ränta-effekten lika mycket som coca-cola cherry. Warren Buffett är idag en stor inspirationskälla och investeringslegendar.  


”Regel nummer 1: Förlora aldrig pengar. Regel nummer 2: Glöm aldrig regel nummer 1” – är ett av Warren Buffets mest kända citat. Men vem är han? Många anser att han är den mest framgångsrika investeraren någonsin. Den som investerade 1000 dollar i hans investmentsbolag Berkshire Hathaway 1964 hade drygt 50 år senare en portfölj värd nästan 95 miljoner kronor. Inte illa,va?

Warren Buffett och hans enorma framgång är en ständig inspirationskälla för många i investerings- och aktievärlden. Han föddes och är uppväxt under 1930-talets depression. Som liten upplevde han fattigdom och det var då bestämde han sig för att bli rik.  

Investerare sedan barnsben
Sedan sin tidiga ålder fascinerades han av ränta-på-ränta-effekten. För honom blev varje liten utgift en stor utgift, eftersom han såg pengarnas långsiktiga värde. Som 16-åring hade han samlat ihop motsvarande drygt 50 000 dollar på aktier och olika projekt. Vid 25-års ålder blev han erbjuden att ta över firman (som hade en liten men välkänd fond) efter sin stora idol, Benjamin Graham. Men Buffett tackade nej och anledningen till detta var att han inte längre ville sköta andras pengar utan sina egna. Efter många påtryckningar från familjen och vännerna startade han ett partnerskap, vars kapital växte snabbt genom både tillskott och lyckade inversteringar. År 1965 tog han pengarna från partnerskapet och satsade dem i ett döende textilbolag, Berkshire Hathaway, som var första steget till hans enorma framgång.

Egen investeringsstil 
Buffetts unika investeringsstil har blivit en förebild för många och beskrivs ofta som motsatsen till daytrading. Hans investeringar kännetecknas främst av att aktier och bolag köps för sin långsiktiga potential och sitt kassaflöde. Han tänker långsiktigt och väljer stabila bolag. Framför allt är han inte ute efter att sälja bolag med snabb vinst, utan behålla dem i många år. ”Det bästa som kan hända oss är, när ett fantastiskt bolag kommer i tillfälliga problem … Vi vill köpa dem när de ligger på operationsbordet”, har han sagt en gång. Dessutom investerar han enbart i företag som han själv förstår, därför finns det ytterst få IT-bolag i hans portfölj. Många av hans bolag behålls i decennier om de alls säljs. All utdelning och vinst som uppstår i bolaget, återinvesteras i bolagets verksamhet. Berkshire Hathaways aktieägare får därför inte någon utdelning.

Idag trots stora tillgångar och miljarder på kontot fortsätter Warren Buffett leva ett enkelt liv. Han är en bra talare och beundras av många för hans förmåga att förklara saker på ett enkelt och koncist sätt. Warren Buffets framträdande egenskaper är hans tålamod som är viktig i börsvärlden, skicklighet och sinne för affärer.

Imponerande resultat
Bolagets fenomenala resa skådas och beundras av omvärlden. Warren Buffett klassas av många som världens bästa investerare genom tiderna. Berkshire Hathaway kan skryta med en avkastning i snitt på 22 % per år i 50 år. Sedan 1965 har aktien stigit med 1 826 163 % (år 2015). Bolagets årliga årsstämmor är populära och ofta beskrivs som ett Woodstock för kapitalister.

 

 

Intressant fakta om Warren Buffett:

  • Han har blivit en av världens rikaste män med en förmögenhet på drygt 68 miljarder dollar.
  • Han har förbundit sig att ge bort mer än 50 procent av sin förmögenhet till välgörenhet.
  • Berkshire Hathaways aktie har aldrig splittats och kostar idag 280 000 dollar per aktie (!).
  • Det finns en B-aktie som kostar 186 dollar per aktie.
  • Enligt tidskriften Forbes tjänade Warren cirka 37 miljoner dollar per dag under 2013.
  • Det är inte omöjligt att då du ser Warren Buffett håller han eller har i närheten en coca-cola burk. Han dricker fem burkar Coca-Cola om dagen.
  • Hans meny styrs av hur det går på börsen just nu. Om aktiepriserna stiger blir det bacon, ägg och cheese biscuit. Om marknaden faller, väljer han det billigare frukostalternativet sausage patties.
  • Han bor fortfarande i samma hus i Omaha som han köpte på 50-talet.
  • År 2013 kom det fram att Warren dittills hade skickat ett enda mejl i sitt liv.