Nyheter



Barnsparande – det är viktigt att tänka på!

Att barnspara handlar om att föräldrarna vill ge barnen bra start i det vuxna livet. Men vad ska man tänka på när man ska spara till barn?

Nästan åtta av tio föräldrar sparar till sina barn enligt statistik. Anledningar till sparandet är många.  Det kan vara ett körkort, en kontantinsats till första lägenheten eller kanske ett startkapital till det vuxna livet. Om ekonomin tillåter, väljer de flesta att lägga undan en slant till sina barn. Men hur man ska lägga pengarna är dock inte alltid det lättaste för föräldrarna.

De flesta väljer att månadsspara. Det finns otroligt många olika sätt att spara på. Men det sättet som de flesta anser är det lättaste och mest effektiva är att lägga upp ett automatiskt sparande, så att pengarna dras från ett bankkonto på en tidigare bestämd dag. Pengarna dras och föräldrarna behöver inte tänka på det mer, än om de kanske väljer att höja eller sänka beloppet.

Det är viktigt att komma ihåg att barnsparande oftast är ett långsiktigt projekt. Pengarna ska placeras någonstans. Föräldrarna måste tänka på var och hur pengarna ska sparas. Dessutom ska det vara anpassat efter familjens behov och ekonomi.

  • Hur mycket ska vi spara till våra barn?
    Det är en svår fråga att besvara eftersom det naturligtvis beror på familjens ekonomi och förutsättningar. Ett litet sparande i början är alltid bättre än ingenting. Även en liten slant gör skillnad eftersom det är ett långsiktigt sparande och pengarna ska användas om några år. Enligt en undersökning som Länsförsäkringar har gjort sparar föräldrarna i genomsnitt 500 kronor i månaden.  
     
  • Hur ska vi spara till våra barn?
    Det finns många olika sätt att barmspara på. Och det sättet som familjen väljer, ska kännas rätt för dem. Man kan spara i fonder, aktier eller på ett vanligt sparkonto. Väljer man kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto är det viktigt att tänka på beskattningen.
     
  • När ska barnet få tillgång till sparade pengar?
    Innan föräldrar väljer ett sparalternativ som passar dem bäst, är det viktigt att fundera på när de vill att barnen ska få tillgång till dessa pengar. Eftersom många föräldrar har sedan tidigare en baktanke på hur de vill att dessa pengar ska användas och spenderas, är det viktigt att tänka på det innan man kommer igång med sparandet. Väljer ni att spara pengar i barnets namn, får barnet tillgång till dem direkt vid 18-årsdagen. Vill du som förälder ha kontroll över hur och när pengarna ska användas finns det två alternativ. Antingen kan man spara i sitt eget namn och ge pengarna när man själv tycker att det passar. Numera behöver du inte tänka på att betala gåvoskatt. Man kan även teckna en så kallad kapitalförsäkring där man själv bestämmer när pengarna ska utbetalas. I ett förmånstagarförordnande kan du dessutom skriva in att kapitalet ska vara barnets enskilda egendom. När man väljer i vems namn barnsparandet ska stå på är det viktigt att tänka på hur familjeförhållanden ser ut. Vad händer om man skiljer sig eller en av föräldrarna går bort? Vem är det som ska ärva det? Är du osäker är det alltid bra att rådfråga en jurist.