NyheterHöjd ISK-skatt möts av skarp kritik

Skarp kritik mot regeringens förslag om skattehöjning på ISK-sparande. Enligt kritiker ger höjningen fel signaler och uppmanar folk att låna istället för att spara.

I början på september presenterade regeringen det nya förslaget om höjd skatt på investeringssparkonto och Kapitalförsäkringar. Höjningen på 0,25 procentenheter införs vid årsskiftet och beräknas öka skatteintäkterna med 790 miljoner kronor. Skattehöjningen drabbar var femte svens. Enligt regeringen har förslaget positiva effekter för den ekonomiska jämställdheten.

Det är ingen våldsam höjning som det rör sig om. Det är själva symbolvärdet som fått många sparare men även sparekonomer att reagera. Detta för att just investeringssparkonton ses som sparkonto för vanliga småsparare och ”Svensson-konton”. Ett ISK-konto som har låg årlig skatt och ingen skatt vid uttag är populärt bland många. Enligt statistik är det närmare 2 miljoner svenskar som sparar 200 miljarder kronor på sina ISK-konton.

”Det får mig inte att ändra mitt sparande, men att hålla på att ändra i en erkänd sparform är att undergräva förtroendet bland många sparare, som trots nollränta försöker spara. Förslaget eldar istället på den redan farliga lånekarusellen” skriver Avanzas sparekonom Claes Hemberg på sin blogg. Enligt honom ”att konsumera mera, att låna mera till gratisräntor kan snart kosta Sverige en ny fastighetskris”.  

För att protestera och synliggöra skattemotståndet har Claes Hemberg dragit i gång en protestlista som man kan skriva på. Den relativa fördelen med ett investeringssparkonto och Kapitalförsäkring finns kvar enligt många, men den blir mindre om förslaget kommer att godkännas.

 

Källa: Regeringen