NyheterGår du i flytt-tankar?

Att köpa bostadsrätt eller hus är en av livets största och viktigaste utgifter.  Med tanke på den rådande bostadsbristen i Sverige, gäller det att inte göra fel.  Nedan hittar du råd som du kan ta nytta av vid ditt nästa bostadsköp.

På sommaren saktar bostadsmarknaden ner och du har mer tid till att fundera över ditt framtida bostadsköp. Funderar du på att sälja din bostad? Går du också i flytt-tankar? Eller kanske vill köpa ett fritidshus ute på landet? Oavsett om du ska byta boende eller skaffa landställe är det stora och viktiga val i våra liv.  När du ska köpa en bostad, tomt, fastighet eller kanske fritidshus ska den processen vara enkel och framför allt trygg. För att hitta rätt går de flesta på massvis med visningar. Tredje gången gillt, visst? Bostaden ska passa till dina behov, men även ska det kännas rätt direkt när du kliver in.

För att du ska vara 100 % nöjd med ditt livs (kanske) största köp har vi samlat några tips:

  • Ha is i magen. Med tanke på hur bostadsmarknaden i Sverige ser ut idag, så gäller det att vara bestämd och kunna fatta snabba (men ändå genomtänkta) beslut. Bjud inte mer än vad du hade tänkt från början. Ett tips är att leta objekt på sommaren när bostadsmarknaden saktar ner = möjligtvis billigare affär, färre budgivare! Men också färre objekt att välja mellan. 
  • Jämför mäklare och slutpriser i området som du är intresserad av. Det händer väldigt sällan att man köper en bostad utan budgivning. Men det är inte omöjligt. Förbered dig, läs på och det viktigaste av allt är att du ska vara klar med all finansering med banken. Lånelöfte ska vara klart! Annars kan affären dra ut på tiden.
  • Läs på noga. Läs objektsbeskrivning och energideklaration. Ta reda på fakta om föreningen, dess skulder, regelverk, stadgarna osv. Läs föreningens årsredovisning för att få mer överblick på föreningens ekonomi. Vad ska du ha för roll i föreningen? Vilka insatser kommer att krävas av dig personligen? Känns det bra? Passar det dig? Är det några stora renoveringar på gång?  Kan årsavgiften höjas? Påverkas din budget mycket om avgiften höjs? 
  • Beräkna kostnader. Gör en budget för dina kommande kostnader.
  • Lägg fokus på rätt saker. Tänk utanför boxen och se möjligheter i bostaden som du är intresserad av. Fula tapeter och gammalt kakel betyder inte att det inte går att göra det precis som ni vill. Ge allt en chans.
  • Kolla när man får tillträde. Hur bråttom är det med inflyttningen? Kan du vänta i några månader? Är du flexibel? Är de som köpte din bostad flexibla? Är ni bostad såld?        

    Och sist men inte minst! Stressa inte och handla inte för hastigt. Vissa saker kan ta mer tid än andra.