NyheterSkatteåterbäring – unga sparar mest och shoppar mest

En ny undersökning visar att unga vuxna är duktiga på att spara sin skatteåterbäring. Men de är även duktiga på att spendera den. Vi ger dig tips på hur du kan lyckas med ditt sparande.

Skatteåterbäringen betalades ut till våra bankkonton förra månaden.  Och långt innan hade många av oss hunnit planera hur pengarna kommer att spenderas. Skatteåterbäring varje sommar är ett efterlängtat och mycket välkommet tillskott i kassan. Och ni är inte ensamma om att tro att pengarna kommer direkt gå till konsumtion. En del valde att spara eller investera pengarna, en del valde att spendera pengar på resa eller något annat.

Enligt en undersökning från kredithanteringsföretaget, Lindorff, är det flest unga vuxna som har valt att spara hela eller delar av sin skatteåterbäring. Hälften av svenskarna i åldern 18 år till 30 år angav att de gärna kommer lägga undan sin skatteåterbäring. Det är ett tecken på att många av oss verkar ha en sund inställning till ekonomi, sparande och konsumtion.  

Förutom sparande är shopping också populärt när det kommer till skatteåterbäring. Undersökningen visade även att 13 procent av unga vuxna lägger sin skatteåterbäring på shopping. Det är den högsta siffran i jämförelsen med andra åldersgrupper.  

Nedan finner du tips på hur du kan lyckas med att spara pengar!

  • Öppna ett extra bankkonto där du kan lägga undan dina pengar.
  • Bestäm dig om du ska spara långsiktigt eller kortsiktigt. Beroende på det, kan du välja om du ska ha dina pengar på ett vanligt bankkonto, på ett konto med hög ränta eller kanske om du ska investera pengar på börsen.
  • För över pengarna direkt när de kommer in. Ett tips är att ställa in automatisk överföring, som gör att du slipper tänka på det.
  • Var konsekvent och använd inte pengarna till något annat. Låt dem ligga på sparkonto.
  • Ha alltid ett mål med ditt sparande, som hjälper dig att motiveras. Att ha delmål är också viktigt. Då kan du se att ditt sparande är i gång och att det blir bättre och bättre.